Loisivat elintaso-surffaajat aiheuttavat ärtymystä

Viikon puheenaihe on loisivat elintaso-surffaajat.

Biologiassa loinen tarkoittaa eläintä, joka imee elinvoimaa toiselta eläinlajilta, siten että siitä on haittaa tälle toiselle eläinlajille.

Symbioosi tarkoittaa sellaista kahden eläinlajin yhteistä elämää, josta on hyötyä molemmille osapuolille.

Keskusta lähti Perussuomalaisten apajille kilpailemaan samoista äänestäjistä, toteamalla eduskuntaryhmän puheenjohtajan suulla, että Suomeen ei kaivata loisivia elintaso-surffareita. Aiemmin myös Kokoomus on soutanut venettään Perussuomalaisten apajille, laatimalla visioita sosiaaliturvan heikentämisestä muilta kuin ”kantasuomalaisilta”. Molemmat kannanotot kohdistuvat samaan surffaajien ryhmään, kuviteltuun ulkomaisten henkilöiden joukkoon, jotka tulevat Suomeen elääkseen täällä sosiaaliturvan varassa.

Työnantajien etuja tutkiva laitos ETLA osallistui keskusteluun tavalla, jonka monet Kokoomuksen poliitikot sanoisivat ääneen jos kehtaisivat: myös kotimaiset elämäntapa-työttömät ovat surffareita. Ja heitä on moninkertaisesti enemmän kuin ulkomaalaisia surffaajia.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008222641.html

https://www.etla.fi/ajankohtaista/kuka-surffaa-ja-miksi/

Jos Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja poliittisen kameleontin roolissa toimivan Keskustan koalitio saa äänestäjiltä mandaatin muodostaa seuraava hallitus, siinä voi tulla surffaajille kuumat oltavat. Työttömälle keppiä, työnantajalle porkkanaa.

Oikeiston puolueiden toimenpiteet työttömien kepittämiseksi ovat perinteisesti olleet aika suurpiirteisiä, ja monen mielestä epäoikeudenmukaisia. Minä kannatan sosiaaliturvan leikkaamista sosiaalipummeilta, mutta en eläkeläisiltä, enkä niiltä jotka haluavat työllistyä, enkä niiltä jotka ovat työkyvyttömiä aidosti ja ilman omaa syytään. Nämä ovat neljä eri ryhmää, vaikka heitä saatetaankin kohdella yhtenä tai kahtena joukkona tilastoissa ja perinteisessä oikeistolaisessa politiikassa.

Vasemmiston virittämä sosiaaliturvan minimi takuutaso on hyvä ja tilava asunto, ja sen päälle reilusti taskurahaa. Tässä on osittain oma lehmäkin ojassa, koska se hyvä ja tilava asunto vuokrataan valtion laskuun vasemmiston puolueiden taustalla toimivilta yhdistyksiltä. Sosiaalipummien kohdalla olisin valmis leikkaamaan tätä takuutasoa siten, että sosiaaliturvan minimi on asumisen osalta yhdelle hengelle noin 300 euroa, jolla saa vuokrahuoneen tai paikan soluasunnosta. Nykyinen asumisen takuutaso on noin kaksinkertainen rahasumma tähän verrattuna, ainakin kalleimmissa kaupungeissa.

Miten määritellään sosiaalipummi, eli henkilö joka ei halua tehdä työtä? Siinä on toki ongelma ratkaistavaksi, jossa täytyy ottaa kantaa minimi työaikaan, ja minimi palkkaan. Jos henkilölle tarjotaan osa-aikaista työtä palkalla 8 euroa tunti, sellaisen työn vastaanottamiseen ei pidä olla velvollisuutta kenelläkään. 10 euroa tunnissa olisi ryhdikäs yleissitova minimipalkka. Alkoholin tai huumeiden ongelmakäyttöä en laske työkyvyttömyydeksi aidosti ja ilman omaa syytään.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu