Lomalla nähtyä: asioita jotka ovat toisin Puolassa kuin Suomessa

Kymmenen päivän loma Puolassa alkaa olla loppusuoralla. Tässä on poimintoja asioista, jotka ovat erityisesti pistäneet silmään että Puolassa tehdään eri tavalla kuin Suomessa. Joskus paremmin, joskus huonommin.

 

 

En ole nähnyt yhdessäkään kaupassa metallisia ottimia itsepalveluna otettavien leipomotuotteiden hyllyssä, kuten on tapana Suomessa. Sen sijaan tarjolla on yleensä muovisia kertakäyttöisiä hansikkaita. Mutta en ole vielä huomannut kenenkään käyttävän niitä, enkä käyttänyt niitä itsekään, vaan tein samoin kuin näin muutaman muun tekevän: käsi muovipussin sisälle, tiukka ote leipomuksesta, ja sitten pussi käännetään nurin päin leipomuksen ympärille. Paperipussin kanssa tätä temppua ei voi tehdä, vaan sen kanssa täytyy yrittää saalistaa munkki pussin suulle, ja sitten tarttua munkkiin pussin läpi, jos saa munkista tarpeeksi hyvän otteen, kun se on vasta tarjolla menemään pussin suusta sisään.

Miksi ihmiset eivät käytä Puolassa niitä kertakäyttöisiä muovihanskoja, joita on tarjolla kauppojen paistopisteiden luona? Käyttäisitkö itse niitä? Voiko ihminen hyvällä omallatunnolla sanoa olevansa wiherwokemmistolainen, jos käyttää muovisia kertakäyttöisiä hansikkaita sämpylän tai sokerimunkin ostamiseen? Luulen että Puolassa kansa on tiedostavampaa kertakäyttöisten muovihanskojen ympäristöllisistä epäkohdista kuin ruokakauppiaat, jotka sinnikkäästi yrittävät tarjota niitä kansalaisille käytettäväksi.

 

 

Kyltti ravintolan katossa: Olutta terveydeksi! THL ei ehkä ole samaa mieltä, mutta Oy Alko Ab ainakin myy viinaa niin paljon kuin ehtii, kansanterveyden hyväksi totta kai.

 

 

Sosiaalinen mainos kadun varressa: Montako lasta SINULLA on? Syyllistävää ja kohti käyvää, mutta kestin tuon mainoksen saamatta huonoa omaatuntoa lopuksi päivää, koska minulla on jo kolme lasta.

 

 

Graffiti puistoa ympäröivässä muurissa. Kahden graffiti-taiteilijan välinen kaksintaistelu siitä, kenen ideologinen sanoma jää voitolle, kun tyypit käyvät ilmeisesti vuorotellen öisin muokkaamassa toistensa kirjoittamia tekstejä:

EI

[#EI#] RAJOJA

[#EI#] KANSOJA

[#EI ENÄÄ#] KARKOTUKSIA

[#TEHDÄÄN EUROOPASTA SUURI#]

 

 

Aidattu yksityinen leikkipuisto Lodzissa, tyhjillään keskellä päivää. Näitä riittää Lodzissa niin paljon, että luulimme jo että Lodzissa ei ole yhtäkään julkista, kenelle tahansa lapselle luvallista leikkipuistoa. Kerrostalojen pihassa emme nähneet yhtäkään leikkipaikkaa. Näimme vain aidattuja leikkipaikkoja koulujen ja päiväkotien yhteydessä, kunnes lopulta Lodzin ydinkeskustassa huomasimme kaksikin julkista kaikille avointa leikkipuistoa. Varsovassa tilanne on parempi, vaikka sielläkään ei ehkä harrasteta leikkipaikkoja kerrostalojen pihoissa.

 

 

Perustuslaki-tuomioistuin. Käveltyämme tästä ohi näimme myös Korruption Vastaisen Viranomaisen Keskustoimiston, ja luulin ottaneeni siitä valokuvan, mutta sitä valokuvaa ei nyt löydy mistään. Olisivat tarpeellisia Suomessakin, nämä molemmat.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu