Loppu loputtomille tukipaketeille, ja pysyvämpi rakennemuutos koronan takia?

Koronan toinen aalto lähti vyörymään, ja hallitus aikoo avata valtion kirstun uudestaan. Jaetaan lisää rahaa, vähän menee velaksi tämä vuosi valtion budjetissa, mutta menköön.

Nyt kannattaisi nähdä kristallipallosta, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tuleeko koronan kolmas aalto? Ja sittenkö jaetaan taas lisää rahaa? Neljäs aalto? Ja taas jaetaan lisää rahaa valtion kukkarosta? Viides aalto? Koska tämä päättyy?

Jotkut suuret yksityiset toimijat ovatkin tehneet johtopäätöksiä, ja lakkauttaneet liiketoimintoja kokonaan, koska eivät usko että kuluttajien käyttäytyminen palautuu normaaliksi kovin pian. Se ei riitä että korona-epidemia päättyy, lisäksi kuluttajien pitäisi haluta palata samanlaiseen huolettomaan käyttäytymiseen kuin on ollut maan tapa ennen korona-epidemiaa.

Aiheuttaako korona jopa pysyvän rakennemuutoksen joillakin toimialoilla? Tullaanko ahtaiksi suunniteltuja urheiluareenoita tai konserttihalleja enää jatkossa täyttämään viimeistä paikkaa myöten? Suostuvatko asiakkaat siihen kovin pian, tai enää koskaan? Palaako matkailun tai ravintolassa käynnin suosio entiselleen moneen vuoteen?

Jos kristallipallossa näkyy epäilyksiä, tulee paljon halvemmaksi aloittaa joidenkin toimialojen hallittu rakennemuutos heti, eikä vasta viiden jättimäisen tukipaketin jakamisen jälkeen. Sääli lakkauttaa mitään työpaikkoja, koska sitten pitäisi keksiä jotain muuta tekemistä ihmisille. Se keksiminen kannattaisi aloittaa mahdollisimman pian.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu