Loppu rikkaidenvallalle: Suomesta saisi demokratian 15 miljoonalla eurolla

Vaaleissa äänestäminen on ilmaista, eikä ehdokkaaksi asettuminenkaan maksa kovin paljon. Puolue saattaa kerätä omilta ehdokkailtaan vaalikuluja parisataa euroa. Vaaleissa menestymiseen raha kuitenkin auttaa paljon, vaikka se ei kaikkea ratkaisekaan. Jos sijoittaa mainontaan duunarin vuosipalkan verran, valituksi tulemisen todennäköisyys lähestyy sataa prosenttia. Ja jotkut sijoittavat mainontaan sen verran.

Toisilla on rahaa enemmän, toisilla vähemmän. Joillakin on varakkaita kavereita, tai sponsoroivia yrityksiä. Myös ay-liike laittaa rahaa jakoon ehdokkaille, joiden uskotaan olevan myötämielisiä ay-liikkeen eduille. Edesmennyt ystäväni, liberaalien kansanedustaja Olavi Borg sijoitti eräissä vaaleissa parikymmentä tuhatta markkaa omia rahojaan vaalikampanjaan, tulematta valituksi eduskuntaan. Sinne menivät rahat.

Suomi ei ole puhdas demokratia, vaan mausteena on jonkun verran plutokratiaa, rikkaidenvaltaa.

https://politiikasta.fi/vaalikamppailu-on-kallistunut-2000-luvun-aikana/

https://yle.fi/uutiset/3-9490001

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/kuntavaalien-budjetit-datana-vuonna-2012-aani-maksoi-kalleimmillaan-123-euroa/

Eduskunta-vaaleissa on yleensä noin 2,200 ehdokasta, jotka käyttävät vaalimainontaan keskimäärin noin 11,500 EUR. Kaikkien ehdokkaiden vaalibudjetti yhteensä on noin 25 MEUR.

Kuntavaaleissa on keskimäärin noin 35,000 ehdokasta, joiden keskimääräinen vaalibudjetti lienee noin 1,000 EUR tuntumassa. Tarkkaa tietoa ei ole tarjolla, koska alle 800 EUR budjetteja ei tarvitse raportoida, ja 80% kuntavaalien ehdokkaista jää sen rajan alapuolelle. Toisaalta jotkut kampanjoivat suuren kaupungin pormestariksi jopa yli 50,000 EUR budjetilla. Kaikkien ehdokkaiden vaalibudjetti yhteensä lienee kuntavaaleissa noin 35 MEUR.

Molemmat vaalit järjestetään neljän vuoden välein, joten vaalikampanjointiin käytetään yhteensä 25 MEUR + 35 MEUR = 60 MEUR neljän vuoden jaksolla, joka tekee keskimäärin 15 MEUR vuodessa.

Sen verran maksaisi lakkauttaa plutokratia, rikkaidenvalta, ja tehdä Suomesta aidompi demokratia. Jakamalla jokaiselle vaaliehdokkaalle valtion tukena 1,000 EUR kuntavaalien mainontaan ja 11,500 EUR eduskuntavaalien mainontaan. Ja kieltämällä ehdokkaita ostamasta mainontaa muilla rahoilla.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu