Luottokortti-mafia nauttii Euroopan Unionin suojelua: jotkut käyttävät, kaikki maksavat
Otin viime sunnuntaina Yangon sovelluksella taksin. Kun päästiin perille, ja otin luottokortin esiin maksaakseni matkan, ulkomaalaista syntyperää oleva kuski korotti hintaa yhtäkkiä eurolla. Sen takia, että häneltä menee ylimääräisiä kuluja, jos asiakas maksaa luottokortilla. Tiesin että tuo on laiton menettely, mutta maksoin mukisematta. Minulla oli parempaa tekemistä sille sunnuntaille kuin pilata kenenkään tunnelmaa yhden euron takia. Taksikuski oli sitä paitsi oikeassa, ja laki on väärässä.
Euroopan Unionin direktiivit ovat suurimmaksi osaksi kai vilpittömiä aikomukseltaan. Halutaan rakentaa parempaa maailmaa. Mutta tammikuussa 2018 voimaan astunut luottokortilla maksamista koskeva direktiivi ei ehkä ole täysin vilpitön eikä reilu. Tuolloin kiellettiin perimästä asiakkaalta lisämaksua siitä, jos tämä maksaa ostoksensa luottokortilla. Vaikka yrittäjä joutuu maksamaan tuosta maksutavasta luottokortti-yhtiölle tietyn suuruisen maksun. Käytännössä tämä pakottaa yrittäjän korottamaan hintoja kaikilta muiltakin asiakkailta sen verran, että luottokortilla maksamisen kulut maksaa yhteisvastuullisesti koko asiakaskunta.
Tuo taksikuski yritti olla reilu, ja periä lisämaksun vain niiltä asiakkailta, jotka käyttävät kallista maksutapaa. Valitettavasti sellainen reiluus on laitonta koko Euroopan alueella.
EU-direktiivi määräsi ylärajan niille maksuille, jotka luottokortti-yhtiö saa periä yrittäjältä. Ei siinä mitään, onhan monenlaisia hintakattoja määrätty EU:ssa. Esimerkiksi matkapuhelimen roaming-maksuille. Erikoista tässä luottokortilla maksamista koskevassa EU-direktiivissä on se, että EU ei tyytynyt olemaan reilu ja neutraali. Sitä olisi ollut määrätä siirtomaksuille kohtuullinen kattohinta, ja yrittäjälle velvoite periä siirtomaksu asiakkaalta. (Sen takia velvoite, jotta yrittäjä ei voi tasata sitä kustannusta asiakaskunnan kesken, eli maksattaa yksien luotolla eläminen niiden kukkarosta, jotka eivät elä luotolla. Se ei ole reilua, mutta nykyään se on lakisääteisesti pakollista.)
Luottokortti-yhtiöt taisivat saada jalkansa oven väliin Brysselin kulisseissa. Pääsivät vonkaamaan tällaisen hyvityksen vastineeksi siitä, että heidän siirtomaksuilleen asetettiin lakisääteinen yläraja. Luottokortti-yhtiötä tämä hyödyttää siten, että luoton ottaminen saadaan näyttämään täysin ilmaiselta kaupan kassalla. Se tietysti lisää luottojen kysyntää, kun se ei näytä maksavan mitään. Todellisuudessa se maksaa jotain, ja koko kansa laitetaan maksamaan se hinta, tietämättään ja yhteisvastuullisesti.
Kehitys kehittyy. 70-luvun lopulla olin viikkotolkulla lomalla Kreikassa. Vuokrasin ison moottoripyörän kuukaudeksi. Sovittiin, että maksan luottokortilla.
Pyörää palauttaessa liike teki maksuslipin ja lisäsi sovittuun vuokraan päälle 8%.
Vuokraaja näytti luottokorttiyhtiön kauppiaskäsikirjaa. Amex otti tosiaan tuon siivun kauppahinnasta. Silloin ei vielä ollut korttien varmennuslaitteita lainkaan. Puhelinpalvelu oli, mutta se oli ruuhkainen.
Ilmoita asiaton viesti
Isolla rahalla on valtaa sanella hinnat. Kauppiaalta 8%, ja sitten vielä luottokortin omistajalta toiset 8% – 10% vuosikorkoa lähtee juoksemaan, jos ei maksa heti pois.
Ilmoita asiaton viesti
Minä maksan usein seteleillä, jotta ei tarvi maksaa verottajan osuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Missä tällaista palvelua saa, että seteleillä saa halvemman hinnan (ja varmaankin ilman kuittia)? Tiedän kyllä yhden halvoista hinnoista tunnetun suurehkon liikkeen Lapualla, jossa joutilaan näköinen työntekijä tuli kassalla kysymään, tarvitsenko kuittia. Sanoin että maksan kortilla, joten en pysty ostamaan kassan ohi. Tiedä mikä vaikutus olisi ollut hintaan sillä että en olisi tarvinnut kuittia. Jäi kokematta se seikkailu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihan suoraan liity blogin aiheeseen, mutta kysyn silti:
Miksi Euroopassa käytetään vain amerikkalaisia luottokortteja?
Visa, markkina-arvo 480 mrd. dollaria
Master Card, markkina-arvo 382 mrd. dollaria
American Express, markkina-arvo 119 mrd. dollaria
Tällainen business on jätetty amerikkalaisille. Sekä Visan, että Master Cardin arvot ylittävät minkä tahansa eurooppalaisyrityksen arvot.
Onhan toki Eurocard, mutta harvemmin näitä kenelläkään näkee.
https://eurocard.com/fi/tietoa-yrityksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy se sen verran aiheeseen, että itsekin mietiskelin tuota eilen illalla. Kuinka hyvin tämä bisnes tuottaa, ja miksi se on globaali muutaman toimijan oligopoli? Arvaan että tässä on suuruuden kynnys, kukaan ei halua luottokorttia, joka kelpaa vain harvoissa paikoissa. On pakko luoda globaali imperiumi, ja se vaatii hilloa. Tähän on keksittävissä ratkaisu, sama ratkaisu joka mahdollistaa pienten puhelin-operaattorien toiminnan: direktiivi joka pakottaa isot myymään kaistaa pienille, kohtuullisella hinnalla. Matkapuhelin-alalla sellainen laki on jo voimassa. Mutta kaikesta päätellen luottokortti-firmoilla on vielä enemmän vaikutusvaltaa ja koskemattomuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Visan liikevoitto on noin 15 mrd. dollaria, MasterCardin noin noin 10 mrd.
Jos useat isot eurooppalaiset pankit alkaisivat tukea Eurocardia. Nimi ehkä pitäisi vaihtaa siinä vaiheessa jos siitä pitäisi tehdä aidosti globaali.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuntuu siltä, että Visa vetää liikaa välistä ja tekee kohtuutonta voittoa, kannattaa ostaa itselle Visan osakkeita.
https://finance.yahoo.com/quote/V?p=V&.tsrc=fin-srch
Ilmoita asiaton viesti
Ei tunnu siltä, mutta ihmettelen, miksi tämä bisnes kannattaa jättää internetliiketoiminnan lisäksi amerikkalaisille.
Visan oman pääoman tuotto näyttää vaihtelevan 30 ja 40 prosentin välillä, joten luulisi olevan eurooppalaisellekin houkuttele bisnes.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa tarkat saksalaiset tietävät että luottokortin käyttö maksaa ja siksi käteinen jyllää.
Ilmoita asiaton viesti