Luottokortti-mafia nauttii Euroopan Unionin suojelua: jotkut käyttävät, kaikki maksavat

Otin viime sunnuntaina Yangon sovelluksella taksin. Kun päästiin perille, ja otin luottokortin esiin maksaakseni matkan, ulkomaalaista syntyperää oleva kuski korotti hintaa yhtäkkiä eurolla. Sen takia, että häneltä menee ylimääräisiä kuluja, jos asiakas maksaa luottokortilla. Tiesin että tuo on laiton menettely, mutta maksoin mukisematta. Minulla oli parempaa tekemistä sille sunnuntaille kuin pilata kenenkään tunnelmaa yhden euron takia. Taksikuski oli sitä paitsi oikeassa, ja laki on väärässä.

Euroopan Unionin direktiivit ovat suurimmaksi osaksi kai vilpittömiä aikomukseltaan. Halutaan rakentaa parempaa maailmaa. Mutta tammikuussa 2018 voimaan astunut luottokortilla maksamista koskeva direktiivi ei ehkä ole täysin vilpitön eikä reilu. Tuolloin kiellettiin perimästä asiakkaalta lisämaksua siitä, jos tämä maksaa ostoksensa luottokortilla. Vaikka yrittäjä joutuu maksamaan tuosta maksutavasta luottokortti-yhtiölle tietyn suuruisen maksun. Käytännössä tämä pakottaa yrittäjän korottamaan hintoja kaikilta muiltakin asiakkailta sen verran, että luottokortilla maksamisen kulut maksaa yhteisvastuullisesti koko asiakaskunta.

https://www.yrittajat.fi/uutiset/575469-tiesitko-maksutapalisaa-ei-saa-enaa-peria-asiakkaalta#04561f26

Tuo taksikuski yritti olla reilu, ja periä lisämaksun vain niiltä asiakkailta, jotka käyttävät kallista maksutapaa. Valitettavasti sellainen reiluus on laitonta koko Euroopan alueella.

EU-direktiivi määräsi ylärajan niille maksuille, jotka luottokortti-yhtiö saa periä yrittäjältä. Ei siinä mitään, onhan monenlaisia hintakattoja määrätty EU:ssa. Esimerkiksi matkapuhelimen roaming-maksuille. Erikoista tässä luottokortilla maksamista koskevassa EU-direktiivissä on se, että EU ei tyytynyt olemaan reilu ja neutraali. Sitä olisi ollut määrätä siirtomaksuille kohtuullinen kattohinta, ja yrittäjälle velvoite periä siirtomaksu asiakkaalta. (Sen takia velvoite, jotta yrittäjä ei voi tasata sitä kustannusta asiakaskunnan kesken, eli maksattaa yksien luotolla eläminen niiden kukkarosta, jotka eivät elä luotolla. Se ei ole reilua, mutta nykyään se on lakisääteisesti pakollista.)

Luottokortti-yhtiöt taisivat saada jalkansa oven väliin Brysselin kulisseissa. Pääsivät vonkaamaan tällaisen hyvityksen vastineeksi siitä, että heidän siirtomaksuilleen asetettiin lakisääteinen yläraja. Luottokortti-yhtiötä tämä hyödyttää siten, että luoton ottaminen saadaan näyttämään täysin ilmaiselta kaupan kassalla. Se tietysti lisää luottojen kysyntää, kun se ei näytä maksavan mitään. Todellisuudessa se maksaa jotain, ja koko kansa laitetaan maksamaan se hinta, tietämättään ja yhteisvastuullisesti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu