Maailman 10 rikkainta kaksinkertaistivat omaisuutensa korona-pandemian 2 vuoden aikana: miten niin nopea rikastuminen on mahdollista?

En ole mikään taloustieteen professori, mutta sen verran ymmärrän raha-asioista, että jos sinulla on 10 miljardia, on helppoa tienata korkoina ja sijoitusten tuottoina siihen 5 % eli puoli miljardia lisää vuodessa. Taitava tai onnekas sijoittaja saattaa tienata ihan täyden miljardin lisää vuodessa, 10 %.

Maailman 10 rikkainta henkilöä ovat tienanneet korona-pandemian kahden vuoden aikana 100 % lisää omaisuuteensa. Se ei ole normaalia, vaan jopa viisinkertainen kasvu verrattuna siihen mihin he normaalisti pystyvät.

https://yle.fi/uutiset/3-12273264

https://www.oxfam.org/en/press-releases/ten-richest-men-double-their-fortunes-pandemic-while-incomes-99-percent-humanity

Kuinka tässä näin kävi? Minua kiinnostaa tietää ne tavallisesta poikkeavat mekanismit, jotka aiheuttivat tämän äkillisen varallisuuden siirtymisen muilta tahoilta näille ihmisille. Kyse on tuskin uudesta rahasta, vaan olemassa olevan varallisuuden uusjaosta: joku toinen hävisi rahaa, ja nämä saivat lisää rahaa. Kenen varallisuus siirtyi näille henkilöille, ja miksi? Pelkkä korona-tuki tuskin selittää asiaa. Ei sitä tukea niin paljon yli käytännön tarpeen ole kai jaettu, ei edes Yhdysvalloissa.

Brittiläinen hyväntekeväisyys-järjestö Oxfam herättelee kommunismin haamuja haudoistaan pohtimalla, että jos maailman kymmeneltä rikkaimmalta ihmiseltä otettaisiin pois 99.999% heidän varallisuudestaan, he olisivat vielä sen jälkeenkin rikkaampia kuin 99% ihmisistä maapallolla. Kommunismin suurin ongelma kuitenkin on, mitä tapahtuisi talouselämän tuottavuudelle sen jälkeen kun rahat on otettu rikkailta ja jaettu köyhille, jotka tuhlaavat rahansa heti viinaan ja muihin henkilökohtaisiin mukavuuksiin.

Korona-epidemian aikana ei kauaa mennyt kun kuvitelma ihmisen oikeudesta päättää omasta terveydestään haihtui taivaan tuuliin, yhteisen hyvän nimissä. Korona-rokotteen ottamisesta on tullut monessa maassa enemmän tai vähemmän pakollista. Suomessakin Kokoomus mielellään tekisi korona-passista välineen, jota ilman menetät puolet ihmisoikeuksistasi, jos muut puolueet suostuisivat siihen näin vaalien alla.

Tämän jälkeen en ihmettelisi, vaikka jonain päivänä myös ihmisen oikeus suureen varallisuuteen katoaisi, yhteisen hyvän nimissä. Suomen Vasemmisto-nuoret ovatkin jo visioineet, että kaikki yksityinen varallisuus yli 5 miljoonan euron ylärajan voitaisiin sosialisoida pois, ja jakaa alkoholisteille ja elämäntapa-työttömille. Jotka olisivat vielä sen jälkeenkin alkoholisteja ja elämäntapa-työttömiä. Raha ei sellaista elämäntapaa häiritse, päinvastoin.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu