Maailman kahdeksas ihme: GM työläisten epäitsekäs lakko

USA:ssa noin 50,000 General Motorsin työntekijää parhaillaan lakkoilee sen puolesta, että heille ei annettaisi palkankorotusta, vaan sen sijaan se annettaisiin muille työntekijöille.

Maailman kahdeksas ihme? Suomessa olemme tottuneet siihen, että kukin ammattiliitto ajaa vain omaa etuaan, ja verissä päin. Meille paljon ja heti, muilla ei ole niin väliä.

https://theintercept.com/2019/09/26/uaw-gm-contract-temp-workers/

General Motorsin erikoinen tilanne juontaa juurensa vuoden 2007 kriisiin USA:n autoteollisuudessa (ja pian globaalissa taloudessakin), jolloin yritys oli konkurssin partaalla, ja ammattiliitot tulivat vastaan tekemällä erikoisen diilin, että yritys saa käyttää kahta rinnakkaista työehtosopimusta. Uusille tulokkaille perustettiin noin 30%-40% matalapalkkaisempi työehtosopimus. Vanhat työntekijät porskuttivat edelleen entisellä tulotasollaan.

Halvemmalle työehtosopimukselle annettiin nimeksi ”väliaikaisten työntekijöiden sopimus”, mutta se nimi on täyttä bluffia. Alunperin nämä työehdot olivat voimassa ikuisesti ilman takarajaa. Vuonna 2015 hyväosaiset ”ei-väliaikaiset” työntekijät neuvottelivat sopimukseen pykälän, että ”väliaikainen” työntekijä voi saada oikeuden siirtyä ”vakituisten” työehtojen piiriin oltuaan töissä 8 vuotta (!), ja silloinkin vain sillä ehdolla että yrityksen taloustilanne on ”hyvä”.

Tähän asti tarina kuulostaa ihan perisuomalaiselta. Jotain tällaista voisi kelvata suomalaisellekin työläiselle. ”Saavutetuista eduista ei tingitä.” Jos on pakko tinkiä, niin tingitään sitten jonkun muun eduista kuin meidän. Postin työntekijätkin alkoivat protestoida vasta siinä vaiheessa, kun kahden tason työehtosopimuksista heikompaa uhattiin soveltaa heihin itseensä. He olivat hiljaa niin kauan kun halvempaa työehtosopimusta sovellettiin vain kilpailevien firmojen työntekijöihin.

General Motors nousi pikku hiljaa taloudellisesta ahdingosta, mutta kahden työehtosopimuksen käytäntö jäi voimaan pysyvästi. Tämäkään ei ole varsinainen yllätys, se on suorastaan odotusarvo, että saavutetuista eduista ei tingitä — ei työnantajan puolellakaan. Suomessakin on paljon ”väliaikaiseksi säädettyjä” veroja, autoverosta lähtien, jotka ovat olleet voimassa kauemmin kuin suurin osa meistä on elänyt tällä planeetalla.

Halvempi työehtosopimus on viime aikoina koskenut vajaata kymmentä prosenttia General Motorsin työntekijöistä. GM:n työntekijöiden hyväosainen enemmistö on kuitenkin alkanut kovenevin äänenpainoin vaatia työntekijöiden eriarvoisen kohtelun lakkauttamista, ja halvemman työehtosopimuksen poistamista. Työnantaja yrittää harata vastaan kynsin hampain, ja on jopa tehnyt hyväosaiselle enemmistölle houkuttelevan tarjouksen, josta normaalisti mikään ammattiyhdistys ei malttaisi kieltäytyä: palkankorotus paremman työehtosopimuksen piirissä oleville, jos he suostuvat perääntymään vaatimuksestaan heikomman työehtosopimuksen lakkauttamisesta.

Hyväosainen työntekijöiden enemmistö ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi osoittanut halua hyväksyä tätä tarjousta. Miksi ei? Eikö ammattiliittojen elämäntehtävä maapallolla ole nimenomaan ajaa omien jäsentensä etua, piittaamatta muiden ammattiryhmien eduista? Sellaiseen olemme tottuneet täällä Suomessa.

Yllä linkitetyssä uutisessa haastateltu Santa Barbaran yliopiston työelämän historioitsija Nelson Lichtenstein uskoo ammattiyhdistyksen ajattelevan tässä tilanteessa, että kahden kerroksen järjestelmä on pitkällä aikavälillä uhka koko AY-liikkeen yhtenäisyydelle ja olemassaololle. Työnantajan tarjoaman lyhyen aikavälin porkkanan sijasta he katsovat pidemmälle tulevaisuuteen, ja näkevät siellä uhkakuvia jotka he haluavat kohdata mahdollisimman yhtenäisenä ja laajana kaikkien työntekijöiden rintamana.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu