Maailman tasa-arvoisin koulujärjestelmä (!)

Yhteiskunnassa on ilmeisesti todelliset ongelmat loppumassa, kun apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen käyttää aikaansa sen pohtimiseen, onko oikein että koulun luokat lähtevät luokkaretkelle, joka ei ole ilmainen. Minun kouluaikoinani 1980-luvulla ei tuollaista mietitty, vaan lähdettiin Linnanmäelle ja pidettiin hauskaa koko rahan edestä.

https://yle.fi/uutiset/3-11039989

Koulun halutaan olevan tasa-arvoinen. Monessakin mielessä, jos on uskominen tätä piirrosta, jonka skitso toinen persoonani Jaczec kyhäsi kokoon tuossa äsken.

Millainen olisi mahdollisimman tasa-arvoinen koululaitos?

Koulun retket eivät saa maksaa mitään, kuten Pölönen on juuri vahvistanut koulujen rehtoreille. On epäreilua jos joillakin on varaa lähteä retkelle laskettelukeskukseen, sillä välin kun köyhät saavat opetusta liikuntasalissa. No tuossa näen kyllä pointin. En haluaisi olla siellä liikuntasalissa, ja tuijottaa muita luusereita silmiin ja tajuta että me ollaan säälittäviä häviäjiä.

Mutta entä koulujen välipala-automaatit, joista rikkaan perheen kakara ostaa namia, köyhän katsoessa vierestä? Röyhkeän ylihintaiset koulukuvat, joita rikkaan perheen jälkikasvu tilaa tarra-arkillisen, ja sitten liimaa lompakkoonsa omat ja kavereiden kuvat. Niiden nimittäin, jotka eivät ole luusereita, ja joiden isällä on varaa tilata ne koulukuvat.

Pitäisikö kieltää koululaisia poistumasta välitunnilla läheiseen kauppaan tai kioskiin, ostamaan Berliinin munkki joka ei ole ilmainen? Tai vielä pahempaa: jotkut pikkuporvarit menevät lounastauolla läheiseen Mäkkiin, rikkaiden kavereidensa kanssa, sillä välin kun ne samat häviäjät jotka viettivät laskettelutunnin liikuntasalissa, syövät lounasta koulun ruokasalissa.

Pitäisikö Suomessakin olla pakollinen koulupuku? Kaikille samanlaiset vaatteet, niin ei varakkaampi nuoriso rehvastele kalliilla merkkivaatteilla. Myös kännyköiden pitää olla kaikilla halvinta merkkiä. Ei kaulakoruja, ripsen pidennyksiä, rakennekynsiä eikä värjättyjä hiuksia, koska sellainen koreilu ei ole ilmaista, ja kaikilla ei ole varaa niihin.

Koululaisia pitäisi kieltää olemasta naispuolisia, koska naisen euro on 80 senttiä, ja se ei ole tasa-arvoista.

Mopot ja mopoautot rivissä koulun edessä. Taas tunnen piston sydämessäni, koska olen kerran ollut yläaste-ikäinen, jonka kavereilla oli kevarit. Minulla ei ollut varaa sellaiseen. Kaiken mopolla alkavan käyttäminen ja edes mainitseminen koulupäivän yhteydessä kiellettäköön lainsäädännöllä. Kouluun saavuttakoon polkupyörällä, joka on halvinta mallia oleva 1-vaihteinen, koska kaikilla ei ole varaa mopoon, vaihdepyörään eikä bussilippuun.

Kaikille koululaisille pitäisi antaa sama arvosana jokaisesta oppiaineesta, koska hyvien ja huonojen arvosanojen antaminen eriarvoistaa oppilaita.

Näillä säädöillä Suomen koulujärjestelmästä saataisiin huomattavasti tasa-arvoisempi. Lähestyisimme Pohjois-Korean tasoa maailman tasa-arvoisimpien koululaitosten kärjessä.

Myöskään siellä kenelläkään ei ole mitään.

Toisaalta: Jos yhteiskunta ei ole tasavertainen, miksi lapsille pitäisi valehdella mahdollisimman pitkälle aikuisikään asti, että se on sitä?

Yksi ratkaisu tähän ongelmaan voisi kyllä löytyä. Poistetaan yhteiskunnan tuki lopuiltakin poliittisilta broilerinkasvattamoilta (Perusnuorten lisäksi), ja rahoitetaan niillä rahoilla kaikkien peruskoululaisten luokkaretket.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu