Maailmankirjat sekaisin: oikeisto ja vasemmisto vaihtaneet paikkoja

Tämäkin on nyt nähty, että oikeisto ja vasemmisto ovat vaihtaneet paikkoja talouspolitiikassa. Marx on luultavasti jo kääntynyt haudassaan.

Ensin se että vasemmistolainen hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta, rahoittaakseen tässä ja heti lyhytnäköiset kulutusjuhlat, jotka eivät ole kestävää kehitystä nähneetkään. Ja oikeistopuolueet kritisoivat oppositiossa valtion omaisuuden myymistä.

Valtion rooli tuotantovälineiden omistajana on keskeinen osa perinteistä vasemmistolaista (tai nytkö siis oikeistolaista) ideologiaa. Toinen keskeinen osa perinteistä vasemmistolaisuutta on vaatimus alipalkkauksen kieltämisestä lainsäädännöllä, ja matalimpien palkkojen korottamisesta kunnialliselle ja riittävälle tasolle.

Tässäkin on nähty jo vuosia kestävä kädenvääntö Suomen Yrittäjien ja ammattiliittojen välillä. Mutta roolit ovat päinvastoin kuin tyhmempi luulisi: se on Suomen Yrittäjät, joka vaatii yleisen minimipalkan säätämistä lakiin, ja ammattiliitot vastustavat sitä.

Molemmilla osapuolilla on toki ketunhäntä kainalossa.

Suomen Yrittäjät haaveilee siitä että minimipalkan sopimisen jälkeen olisi jotenkin poliittisesti helpompaa lähteä purkamaan työehtosopimusten yleissitovuutta. Poliittista tahtoa sellaiseen ei liene näköpiirissä puolueilla, ja politiikassa tapahtuu vain asioita joihin puolueilla on yhteistä tahtoa, joten on liioiteltua sanoa että minimipalkan säätäminen aiheuttaisi jotain muuta haittaa, jos siihen muuhun ei ole olemassa poliittista konsensusta.

Olisiko ammattiliitoilla myös joku muu koira haudattuna, kuin väitetty huoli siitä että minimipalkan kirjaaminen lakiin rapauttaisi heidän neuvotteluasemaansa yleissitovista työehtosopimuksista?

Niin, ne neuvotteluasemat. Ja neuvotteluvara. Lakisääteinen minimipalkka leikkaisi hieman pois neuvotteluvaraa liiton pomoilta, joiden päätehtävä on taata hyvät korotukset keskituloisille ja parhaiten palkatuille liiton jäsenille. Kuulkaas työnantajat, no sovitaanko että me saadaan tämä palkankorotus, jos me suostutaan perustamaan teille myös muutamia uusia matalapalkkaisia palkkaluokkia? Win-win diili: meille parempaa liksaa, ja teille bonuksena joku uusi alipalkattu orjien kasti, jonka selkänahasta me molemmat revimme täyden hyödyn irti.

Voi olla että en ymmärrä kaikkea AY-pomojen ja työnantajien neuvotteluasemista. Mutta sen sanon että yhteiskunnan moraalinen selkäranka mitataan siitä kohdasta, miten se kohtelee heikko-osaisimpia kansalaisiaan. Yleissitova minimipalkka lakiin, demokraattisella eduskunnan päätöksellä, ohi AY-pomojen neuvottelupöytien ja kultaisten kädenpuristuksien.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/ehdotus-minimipalkaksi-9-eur-h-ja-1500-eur-kk/

https://www.talouselama.fi/uutiset/olisitko-uskonut-yle-naiden-ammattilaisten-tes-palkka-on-8-16-tunnissa/3b144913-4b8d-3ef7-82e2-f2bec0174a4a

https://yle.fi/uutiset/3-9239696

https://yle.fi/uutiset/3-10983052

https://yle.fi/uutiset/3-10983219

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu