Maakuntien arvoton asuntokanta hyötykäyttöön

Ennusteiden mukaan puolet koko Suomen asuntokannasta alkaa pian menettää arvoaan. Vain Tampereen, Turun ja Helsingin seutu on täysin turvallista aluetta asuntosijoittajille. Muualla asuntojen hinnat joko vajoavat, putoavat, tai suorastaan romahtavat. Purkutraktorille tulee töitä, kun tyhjäksi jäävien kerrostalojen purkaminen tulee halvemmaksi kuin niiden jättäminen käyttökuntoiseksi.

Samaan aikaan kun pienemmissä kunnissa väki vähenee ja pidot kevenee, kasvukeskuksissa tuskaillaan asuntopulan ja ylikuumenneiden hintojen kanssa. Tai kuka tuskailee, kuka ei. Yhden asuntopula on toisen tuottoisa vuokrabisnes.

Presidentti Niinistö vertaa tilannetta jopa 90-luvun laman konkursseihin, jossa kansakunnan varallisuutta jaettiin uusiin käsiin isolla kauhalla. Sadoille tuhansille suomalaisille tulee jäämään musta pekka käteen. Suvun rakkaasta kotitalosta maksettiin aikoinaan kova hinta, mutta kohta sitä ei saa kaupaksi edes pilkkahintaan.

https://www.satakunnankansa.fi/a/fa2d7839-c41d-476e-8c68-2adfce8a4f61

https://www.verkkouutiset.fi/hs-asuntomarkkinoilla-tikittaa-aikapommi/

Väki vähenee maaseudulta, koska siellä ei ole töitä. Tähän en pysty vaikuttamaan, niin kauan kun minulla ei ole politbyroon jäsenkirjaa ja avaimia valtion kassakaappiin. Väestö myös ikääntyy syrjäseuduilla. Siinä on hyväkin puolensa: kun siellä ei ole töitä, niin eläkeläiset eivät toisaalta tarvitse töitä.

Jos työpaikkojen luominen Kehä kolmosen ulkopuolelle on ylivoimaisen vaikeaa, uusi aluepoliittinen strategia voisi olla suosia työvoiman ulkopuolisen väestön asumista siellä missä ei ole töitä. Miksi pahentaisimme ruuhkaisen Helsingin asuntopulaa maksamalla valtion kassasta korkeita Helsingin vuokria turvapaikan hakijoille, joilla ei ole edes työskentelyoikeutta, joten asuminen työpaikkojen lähistöllä on työvoimapoliittisesti tarpeetonta. Suorastaan haitallista, jos siitä aiheutuu työvoimalle asuntopulaa työpaikkojen lähialueella.

Uusia eläkeläisille ystävällisiä paremman hoivan ja palvelutason kuntakeskuksia sinne mihin työpaikat eivät suostu saapumaan, mutta jossa heinä vihertää ja linnut visertää. Ja asuntokantaa on jo olemassa, ja sille olisi hyvä keksiä käyttöä. Jotta presidentti Niinistön tuomiopäivän ennustus ei toteutuisi.

Korkeampien asteiden opiskelijat siirtyvät sinne missä parhaat oppilaitokset ovat. Missä ne sitten ovatkin, ja miksi juuri siellä.

Työttömiä on montaa lajia. On niitä jotka haaveilevat työllistyvänsä. Ja on niitä jotka aktiivimallia viilaava hallitus haaveilee työllistävänsä. Ja sitten on niitä joilla ei ole työhaluja juuri enempää kuin työkykyäkään, joko fyysisesti tai henkisesti tai alkoholismin takia. Jos poistetaan korvamerkityt asumistuet, ja annetaan sossusta tasapuolinen könttäsumma rahaa, kuntaan ja lääniin katsomatta, niin syrjäisempien seutujen matalalle vuokratasolle voisi löytyä yllättäen uutta kysyntää niiden sosiaaliturvan saajien taholta, jotka haluavat jättää isomman siivun elämiseen KELAn maksaman könttäsumman ja vuokran välistä.

Mutta: Kansakunnan ajattelu ja rahojen budjetointi on liian kuntakeskeistä tähän tarkoitukseen. Eläkeläisiä ja työttömiä — mikä kunta sellaisia haluaa, tai pystyy vastaanottamaan, ajautumatta konkurssiin saman tien? Taitaa sittenkin tulla kunnille halvemmaksi vain purkaa ne talot. Jo ihan siltäkin varalta, ettei vaan kukaan muuttaisi sinne saamaan sosiaaliturvaa ja rasittamaan kunnan taloutta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu