Maan tapa: lain mukaan ketään ei voida erottaa luottamustoimesta, mutta puolueet savustavat edustajia ulos sakkomaksuilla

Perussuomalaisista tänä keväänä eronnut Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Marko Kettunen sai puoluetoveriltaan kehotuksen luopua luottamustoimestaan. Muussa tapauksessa puolue saattaisi periä häneltä sakkomaksua 200 EUR kuukaudessa, eli yhteensä tuhansia euroja valtuustokauden loppuun mennessä.

https://twitter.com/MarkoKettunen/status/1565653166426886146/photo/1

Suomen lain mukaan poliittiset luottamustoimet ovat koskemattomia, ketään ei voida erottaa luottamustoimesta muun syyn takia kuin rikos tai vakava rikosepäily. ”Maan tapa” on kuitenkin muodostunut toisenlaiseksi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan on yleistä, että puolueet vaativat ehdokkaita allekirjoittamaan sopimuksen, joka sisältää taloudellisia sanktioita sen tilanteen varalta, jos puolue haluaa henkilön eroavan luottamustoimestaan (periaatteessa siis vastoin lakia, joka suojelee henkilön oikeutta säilyttää luottamustoimensa), mutta tämä ei suostu eroamaan.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009043478.html

Tästä tulee mieleen myös Wille Rydmanin tapaus. Petteri Orpo kävi kahvitunnilla vakavan keskustelun Rydmanin kanssa, ja ystävällisesti pyysi häntä eroamaan luottamustoimistaan. Näin Rydman sitten tekikin. Täällä käytiin vilkasta keskustelua tästä aiheesta, jotkut sanoivat että oli selkärangatonta Rydmanilta noin vain suostua eroamaan luottamustoimistaan. Minä edustin sitä kantaa, että luultavasti puolueen johdolla on keinoja ”suostutella” yksittäistä henkilöä melko tehokkaasti. Tässä julkisuuten tullut Perussuomalaisten ehdokassopimuksen pykälä on esimerkki sellaisesta keinosta. Voit pitää luottamustoimesi, johon sinulla on lain mukaan oikeus, mutta siinä tapauksessa saat maksaa siitä kalliisti.

Omertan laki pitää huolen siitä, että edes medialla ei ole kovin tarkkaa ja kattavaa käsitystä siitä, millaisia ehtoja puolueiden ehdokassopimuksissa on.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu