Maksuliikenne kiinni ulkomaisiin uhkapeleihin, PAFille korvamerkitään hyvä siivu

Hallituksessa on keksitty keino, jolla voitaisiin paikata korona-epidemian aiheuttamaa (toivottavasti vain väliaikaista!) satojen miljoonien eurojen notkahdusta niissä tuloissa, joita Veikkaus Oy saa pumpattua suomalaisen köyhälistön taskuista. Estetään maksuliikenne ulkomaisiin rahapeleihin, niin sinne suuntautuvasta noin 300 miljoonan euron rahan menetyksestä osa siirtyisi Veikkauksen peleihin. Jotta toteutuisi Veikkaus Oy:n slogan, ”suomalainen häviää aina”, vai miten se meni?

https://yle.fi/uutiset/3-11556344

Norjassa tätä on jo kokeiltukin. En löytänyt lyhyellä googlaamisella arvioita, kuinka monta prosenttia ulkomaille suuntautuvasta rahapelaamisesta on Norjassa saatu suuntautumaan kotimaahan rahaliikenteen eston avulla. Nopeasti googlaten löysin vain ulkomaisten rahapeli-yhtiöiden Norjan markinnoille tarkoitettuja advertoriaaleja, joissa avuliaasti luetellaan noin kymmenen nettimaksuja välittävää kansainvälistä yhtiötä, joiden kautta pystyy hoitamaan maksuliikenteen Norjan hallituksen asettamien rajoitusten ohi. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen PayPal ja Bitcoin, mutta niitä ei mainittu advertoriaalissa. Norjan tilastot esiin kaivamalla saataisiin realistinen käsitys siitä, miten tuossa tulee käymään myös Suomessa.

Ahvenanmaalainen peliyhtiö PAF saa hallitukselta erityistä kohtelua. Mitä muuta voi odottaakaan, kun on Ahvenanmaasta kyse, ja kaiken lisäksi RKP hallituksessa. Hallitus aikoo korvata PAFille sen rahanmenetyksen, jonka mahdollinen maksuliikenteen esto aiheuttaisi sille. Vaikka PAF on Suomen kannalta katsoen ulkomainen peliyhtiö, kuten muutkin ulkomaiset toimijat. Muille ulkomaisille toimijoille ei aiota korvata mitään — sehän tässä on juuri tarkoitus, että saadaan rahat pois ulkomaisilta yhtiöiltä Veikkaus Oy:lle.

En oikein pääse kärryille tuosta PAFin bisneksestä, onko se yksityinen yritys vai yleishyödyllinen toimija. Yllä mainitun YLE uutisen mukaan PAFin pelikate on 114 MEUR vuodessa, josta jaetaan yleishyödyllisille edunsaajille 15 MEUR. Tämä jakosuhde on yllättävän heikko, kun sitä verrataan Veikkaus Oy:n vastaaviin tunnuslukuihin: pelikate 1690 MEUR vuodessa, josta jaetaan edunsaajille noin 1000 MEUR. Mistä tämä johtuu, että Veikkaus saa jaettua pelikatteestaan 59% edunsaajille, mutta PAF vain 13%? Silti hallitus aikoo kohdella myös PAFia silkkihansikkain, ja korvata sille aiheutuvat menetykset ehkä jopa täysimääräisesti.

PAFin heikon tuotonjaon lisäksi tässä on sellainenkin erikoinen yksityiskohta, että PAFin pelikatteesta 114 MEUR ”yli puolet” tulee manner-Suomesta. Kun asiaa ei tuon tarkemmin kehdata kertoa, onko ”yli puolet” 55% vai 95%, oletetaan nyt esimerkin vuoksi, että PAF kerää Suomesta pelikatetta 60 MEUR vuodessa. Tällöin PAFin ja Veikkauksen pelikate manner-Suomesta olisi yhteensä 60 + 1690 = 1750 MEUR vuodessa, josta Veikkauksen markkinaosuus on 96.5 % ja PAFin osuus on 3.5 %. Ahvenanmaan väkiluku 28,000 on kuitenkin vain 0.5 % Suomen 5.5 miljoonasta asukkaasta. Näin ollen PAFin keräämä siivu suomalaisten aina ”voittamista” rahoista on 7-kertainen Veikkaukseen verrattuna, suhteutettuna Ahvenanmaan asukaslukuun. Silti hallitus aikoo taata PAFille, että jos se menettää tätä etuoikeutettua asemaansa manner-Suomen rahapelien markkinoilla, Suomen valtio korvaa sen PAFille.

Ahvenanmaan väestön poliittinen ja taloudellinen erityiskohtelu on aihe, johon ei pure edes intersektionaalinen feminismi. Se kestää isältä pojalle, ja mummolta tyttären tyttärelle.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu