Marxin teoria valtion johtamisesta

Haluaisin esitellä teille lyhyesti Marxin teoriaa valtion johtamisesta:

”-”

Voiko sitä tämän kompaktimmin kiteyttää?

No oikeasti Marx lausui sentään jotain valtion johtamisesta: työläiset hallitsevat diktatuurina. Tämä on kyllä toteutunut, meillä Suomessakin. Enemmistö äänestäjistä on työläisiä, joten valta on heillä.

Mutta sitä Marx ei arvannut, kuinka surkeita päätöksiä nuo työläiset tulevat tekemään, Suomenkin äänestäjien enemmistö, kun he saavat vallan. Homman piti olla sillä selvä, että työläiset tarvitsevat vain vallan, ja sitten on hyvä. Mutta ei se ollutkaan autuaaksi tekevä asia.

Kun työläisillä ei ole yhteistä tahtoa, vaan kovin riitaisia ja itsekkäitä ovat. Marxin sokea piste oli kuvitella, että köyhät ja riistetyt työläiset ovat hyväntahtoisempia ja epäitsekkäämpiä kuin ahneet kapitalistit. Kun työläinen saa vallan, niin työläinen tekee moraalisesti yleviä päätöksiä, jotka hyödyttävät tasapuolisesti kaikkia ihmisiä. Kaveria ei jätetä työväen liikkeessä. Jokaiselta työpanos kykynsä mukaan, ja palkkaa tarpeensa mukaan.

Ja katin kontit. Minulle palkankorotus, tai menen lakkoon ja pysäytän koko valtion talouden. Minä olen tärkeä, olen töissä vientialalla. Minä rahoitan tämän maan talouden. Minulle kuuluu enemmän ja parempaa kuin muille. Hitot minä muista työläisistä välitän, eivät ole minun ongelmani. Tärkeintä on että minulla menee hyvin, ja joka vuosi aina vain paremmin.

Työläisillä olisi valta poistaa suurin osa eriarvoisuudesta maailmassa. Eikä vain olisi valta, vaan on valta. Mutta työläisillä ei ole pienintäkään aikomusta käyttää tätä valtaansa niin pyyteettömään ja epäitsekkääseen tarkoitukseen. Koska he eivät ole niin pyyteettömiä ja epäitsekkäitä kuin Marx kuvitteli.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu