Mea culpa: poliittisia puolueita saa pilkata

Eilisessä blogissani erehdyin ajattelemaan, että poliittisia puolueita tai niiden kannattajia ei saisi pilkata. Näinhän asia ei ole. Mutta luulin niin, koska laki sanoo niin. Noin sadannen viestin kohdalla blogin kommentointi alkoi kirkastua ymmärrykseksi, että laki ei oikeasti ole laki, vaan lain esivalmistelussa tehdyt muistiinpanot lain päämääristä ja tavoitteista ovat se todellinen ohjenuora, jota noudatetaan tuomioistuimissa.

Tavalliselle kadun tallaajalle tästä aiheutuu sellainen ongelma, että tieto oikeasta ja väärästä, sallitusta ja kielletystä toiminnasta yhteiskunnassa, ei lepää viiden Raamatun paksuisessa lakikirjojen kokoelmassa, jotka selaamalla kansalainen pääsisi kärryille siitä, miten ihmisen pitäisi elää elämänsä. Vaan tarkempi tieto Suomen lain merkityksestä ja elämän tarkoituksesta lepää viiden Talmudin kokoisessa poliitikkojen sekalaisten muistiinpanojen arkistossa, jotka ovat yhtä syvällä piilossa tavallisen kansan tietoisuudesta kuin kabbalan salatieteet.

Jos joku ei tiedä mikä on Talmud, niin se on ihan h******* laaja kokoelma juutalaisten pyhiä kirjoituksia, jotka selittävät mitä Mooseksen Laki oikeasti tarkoittaa, ja mikä on oikeasti Jumalan tahto. Vähän samaan tyyliin kuin Suomen lain säätäjien salatut muistiinpanot kertovat, mitä laki oikeasti tarkoittaa.

Joten otetaan uusiksi: Poliittisia puolueita saa pilkata niin paljon kuin ehtii. Myöskään Mooseksen lain yhdeksäs käsky ei ole voimassa puolueiden kohdalla: ”Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan.” Jos tutkimusten mukaan 25% tai 45% jonkun puolueen jäsenistä on rasisteja, kaikin mokomin voidaan sanoa että he ovat kaikki rasisteja. Ja natsejakin.

Mehän elämme joka tapauksessa totuuden jälkeistä aikaa.

Miten tämä vaikuttaa politiikkaan kokonaisuutena, sitä on hieman vaikeampi hahmottaa, koska liikkuvia osia on paljon. Tynkkynen sai taas kerran neljän tonnin sakot vihapuheesta. Kun lukee eduskuntavaalien ehdokkaiden budjetteja, neljällä tonnilla ei pitkälle pötkitä. Mutta Tynkkynen pötki sillä isosti lehtien uutisiin, ja profiloitui asialleen omistautuneena mielipidejohtajana. Rahallisen panoksen hyötysuhde poliittiseen näkyvyyteen näyttää sen verran vahvalta, verrattuna kaikkiin muihin mainonnan kanaviin, että tämä tuskin jää viimeiseksi neljän tonnin mainoskampanjaksi.

Joskus 20 vuotta sitten Israelissa reissatessani näin televisiosta Binyamin Netanyahun ja Shimon Peresin poliittisia mainoksia juuri vaalien alla. Ne eivät keskittyneet omaan asiaansa, vaan tekivät Ritalat, ja keskittyivät heittämään lokaa vastustajan päälle. Suomessa olemme tottuneet siihen, että Vihreiden puolueen mainoksessa esitellään Ville Niinistö, jonka valokuva on photoshopattu keskelle aarniometsää, ja joka luennoi äänestävälle kansalle luonnonsuojelun autuudesta. Israelissa 20 vuotta sitten näkemäni vaalimainokset sen sijaan toimivat sillä periaatteella, että Netanyahun puolueen logolla varustetussa mainoksessa esiintyi ainoastaan Shimon Peresin naama, ja mainoksessa puhuttiin ainoastaan Peresistä. Siis Netanyahun vaalimainos, mutta siinä ei mainittu Netanyahua sanallakaan, vaan koko ruutuaika käytettiin syntien kaivelemiseksi Peresin elämän varrelta. Shimon Peresin vaalimainos oli vastaava yleissivistävä dokumentaari Netanyahun synkimmistä synneistä vuosien varrella.

Miten tämä vaikuttaa vaalien lopputulokseen, kun keskitytään solvaamiseen sen sijaan että esiteltäisiin oma agenda, ja ehkä jopa ratkaisuehdotuksia maailman ongelmiin? Donald Trump on esimerkki voittajasta loanheiton MM-kisoissa, kahden kokeneen ja korviaan myöten korruptoituneen poliitikon solvatessa toisiaan ja uhkaillessa toisiaan vankilatuomiolla synneistään koko vaalikampanjan ajan. Loanheiton MM-kisoista löydettiin lopulta voittaja, mutta ratkaisuehdotuksia maailman ongelmiin ei niinkään.

Kaikki politiikka on populismia, mutta olemmeko matkalla kohti aikakautta, jossa politiikka ei ole enää mitään muuta kuin pelkkää populismia?

 

Lisenssiehtojen mukainen lähdeviite blogin pääkuvassa käytettyyn ilmaiseen vektori-grafiikkaan:

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/icons

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu