Microsoft Japani väittää että 4-päiväinen työviikko lisäsi tuottavuutta

Microsoft Japani kokeili kesällä 4-päiväistä työviikkoa yhden kuukauden ajan, eli työaikaa leikattiin 20%, vähentämättä palkkaa. Lopputulos oli, että työn tuottavuuden väitetään lisääntyneen lähes 40%.

https://interestingengineering.com/microsoft-japan-tries-4-day-work-policy-and-it-raises-productivity

Hieman epäselväksi jää, puhutaanko tässä tuottavuuden lisäyksestä 40% per työtunti, vai kokonaistuottavuudesta per työviikko (jolloin tuottavuuden pitäisi lisääntyä 75% per työtunti, eli lähes kaksinkertaistua). Oletan että puhutaan ensin mainitusta, eli tuottavuus lisääntyi 40% per työtunti, mikä tarkoittaisi että 4-päiväisen työviikon tuottavuus oli 12% korkeampi kuin normaalisti 5-päiväisen työviikon.

Ennen kuin innostumme tästä kohtuuttoman paljon, on syytä muistaa muutama reality check:

  • Kokeilu tehtiin toimistotyössä ja kesällä, lomakuukautena. Kuvittele Suomessa IT-alan konttori heinäkuussa. Ei siellä monellekaan työntekijälle riitä töitä 5 päiväksi viikossa, joten saman työn saa tehtyä neljässäkin päivässä — ei siksi että työ olisi tehokkaampaa, vaan siksi että työtä ei ole viideksi päiväksi.
  • Microsoft Japani aikoo kokeilla samaa uudestaan ensi kesänä. Kyseessä on kuitenkin voittoa tavoitteleva yritys, joten he ottaisivat tämän käyttöön saman tien ympäri vuoden, jos he uskoisivat että se lisää tuottavuutta. Hehän haluavat tuottavuutta. Joten näyttää varsin ilmeiseltä, että sensaatiomaisesta uutisoinnista huolimatta he ovat tietoisia siitä, että tämä konsepti toimii lähinnä vain kesän lomakuukautena.
IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu