Mikä ihmeen helatorstai tai loppiainen? – annetaan työntekijän valita itse
Helatorstai ja loppiainen ovat merkitykseltään heikoiten tunnettuja kristillisiä juhlapyhiä suomalaisessa palkallisten vapaapäivien kalenterissa. Jos kysyttäisiin kadulla ohikulkijoilta, minkä tapahtuman kunniaksi näitä kahta pyhäpäivää juhlitaan, montako prosenttia ihmisistä tietäisi vastauksen?
Minä en olisi tiennyt vastausta tänään, kummankaan päivän osalta. Googlasin. Loppiaisen merkitys jäi vähän hämäräksi vielä Wikipedian artikkelin lukemisen jälkeenkin, mikä siinä juhlassa on se pointti. Se on jonkinlainen joulukauden päätösjuhla.
Helatorstailla on teologisesti selkeämpi ja mahtipontisempi merkitys: Kristuksen taivaaseen astumisen päivä. Varmasti rakas juhlapäivä osalle väestöstä, mutta jos 46-vuotias setämies joutuu googlaamaan saadakseen tietää, mikä tämän juhlapäivän merkitys on, juhlapäivän markkinointi on epäonnistunut aika isosti.
Joulua ei varmasti peruta. Jos sellainen ehdotus vietäisiin kansanäänestykseen, joulun kannatus ylittäisi helposti minkä tahansa demokraattisen enemmistön vaatimuksen. Mutta helatorstai ja loppiainen eivät ole yhtä tärkeitä suurille kansanjoukoille. Kai näillekin juhlapyhille löytyy vannoutuneet kannattajansa, ehkä 5 % väestöstä? Loput 95 % kansasta pitävät vapaapäivän töistä helatorstaina ja loppiaisena, koska 5 % väestöstä haluaa niin.
Totta kai palkallinen vapaapäivä kelpaa työntekijälle. Tosin loppiainen sijoitettiin aina lauantaille vuosina 1973 – 1991, koska ay-pomot sopivat niin työnantajien kanssa TES-pöydässä. Kirkko jäi arvovallassa kakkoseksi TES-pöydän herroille. Kukahan senkin tietää, miksi useimmat teologisesti melko tärkeältä kuulostavat kirkolliset juhlapyhät sijoitetaan aina sunnuntaille, mutta muutama juhlapyhä täytyy väkisin laittaa aina keskelle viikkoa?
Ehdotan, että perutaan helatorstai ja loppiainen. Elinkeinoelämän Keskusliiton ei silti kannata lähettää minulle ruusuja ja shamppanjaa kiitokseksi, koska tässä on koira haudattuna. Ehdotan, että helatorstai ja loppiainen muutetaan tavallisiksi arkipäiviksi, ja hyvitykseksi työntekijät saavat kaksi liikkuvaa palkallista vapaapäivää vuodessa, jotka työntekijä saa sijoittaa mille tahansa arkipäivälle vuoden aikana. Vaikka helatorstaille ja loppiaiselle, jos nämä ovat rakkaita juhlapyhiä.
Yleensä lomat anotaan, ja työnantaja suostuu tai on suostumatta työntekijän pyytämään loman ajankohtaan. Näille kahdelle liikkuvalle työntekijän vapaapäivälle ehdotan erilaista järjestelyä: työntekijä saa päättää itse. Näitä kahta vapaapäivää ei anota, vaan ne ilmoitetaan työnantajalle vähintään 30 päivää etukäteen. Ilmoitusluontoinen asia, johon työnantajalla ei ole veto-oikeutta.
Syntymäpäivä, hääpäivä, Jom Kippur, Ramadanin päätösjuhla, slaavilais-ortodoksinen joulu, kiinalainen uusi vuosi. Sellaisia päiviä saattaa löytyä, jotka ovat jollekin ihmiselle tärkeämpiä kuin helatorstai tai loppiainen. Kunpa nuo vähemmän tärkeät palkalliset vapaapäivät saisi siirtää henkilökohtaisesti tärkeämmälle päivälle.
Mitä siinä ihmettelemään helluntaista se on tärkeä päivä siis jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä.
Loppiainen on ja tärkeä päivä silloin kannetaan joulukuusi ulos.
Näin noteeraan evankelisluterilaisen kirkon jäsenenä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on tapana pystyttää joulukuusi marraskuun lopulla, ja purkaa se helmikuun puolella. Mahtaako tuo kuusi olla niin kovin relevantti sakramentin välikappale luterilaisessa liturgiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan TES:ssä sentään oikeus palkalliseen vapaapäivään 50- ja 60-vuotta täyttäessään. Tosin nyky-Suomessa (ei sanomalehti) vain ani harva saa enää tehdä työtä täytettyään 50v.
Ilmoita asiaton viesti
Siis synttärit olisi palkallinen vapaa, jos käy hyvä tuuri että on työpaikka tuolloin. Erikoinen rönsy TES-viidakkoon. Siinä olisi vesurilla töitä, siinä viidakossa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin, mitähän vielä, kait lemmikkien nimipäivät ja vaarin naulaanastumisen vuosipäivä pitäisi saada vapaaksi ja näin kun jatkamme, pääsemme maaliin, kenenkään ei tarvitse mennä mihinkään, edes vapaapäivän viettoon, kun saa patsastella EU tuilla, näinhän se kait meni 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, liberaali ehdotus.
Ilmoita asiaton viesti
”…. mutta muutama juhlapyhä täytyy väkisin laittaa aina keskelle viikkoa?”
Tuosta ei isommin pidetty silloin aikoinaan kun ne juhlapyhät sitten siirrettiin takaisin keskelle viikkoa, siis etenkin se helatorstai. Ja oliko siinä vielä sellainen käytäntö, että viikkotunnit oli tultava täyteen, siis ne neljäkymmentä, eli lauantaina oli ilmestyttävä ”sorvin” ääreen. Me pakanalliset työntekijät ratkaisimme ongelman tulemalla torstaina töihin, ja saimme siltä päivältä kaksinkertaisen palkan.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan kun vielä olin töissä niin ehdotin aina porukoille, että ”entä jos?” olisimme helatorstain töissä ja sitten olisi normaali viikonloppu.
Toki jos joku olisi halunnon töihin nimenomaan tulla lauantaina niin olisi sen saanut tehdä.
Mutta niin me teimme, että kaikki olivat helatorstain töissä, ilman pyhäklorvauksia, ja lauantai oli vapaa. Vaikkakin TES toisin määräsi.
Fakta: yhteisymmärryksessä on voitu TES:sta poiketa aina. Niinkin se on, että jos sitten on yksi ”änkyrä” niin hän voi koko homman ryssiä.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli sitten ”paikallista sopimista”. Jota tehdään todellakin salaa tiskin alta aika paljon, juuri sen takia että rikotaan TES-sääntöjä.
Nykyään tulee mieleen ehdottaa, että mitä jos tehtäisiin torstai töitä, ja sitten olisi kolmen päivän pitkä viikonloppu?
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on helatorstaina isänpäivä ja Bollerwagen on lastattu oluella ja snapsilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mainittuina vuosina 1973–91 helatorstai oli ihan virallisesti ”Kristuksen taivaaseenastumispäivä”. Siitä tietysti tunnisti juhlan perusteen – en väitä, että ymmärsi.
Presidentti Koivistoa otti päähän, että eduskunta vuonna 1985 hyväksyi juhlan palauttamisen torstaiksi. Kun lain voimaantulopäivä oli päätöksessä auki, Koivisto kirjoitti siihen ”1992” ennen allekirjoitustaan.
Ironian mestarina Tellervo lienee ollut mielissään, että Maunon hautajaispäiväksi osui helatorstai.
Todettakoon selvyyden vuoksi, että Mauno oli kuitenkin kristitty, Tellervo on hämäläinen peruspakana.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarina Mauno Koiviston tempusta on totta, melkoista vallan väärinkäyttöä. Presidentin toimivaltuuksiin ei ole tarkoitettu siirtää lain voimaan astumista vuosilla eteenpäin omalla yksipuolisella päätöksellään. Mutta onhan Koiviston maineelle kyseenalaistajia muutenkin, 1990-luvun laman aikana konkurssin tehneiden taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Aina ei muista, että nuoriso ei ole ihan varma mistään ennen vuotta 2000 tapahtuneesta. No, suosittelen tutustumista menneisiin keskusteluihin. Sieltä löytyy kaikenlaista kiintoisaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koivistohan ei muuten sinänsä ”siirtänyt” mitään. Vuosiluku oli jätetty auki. Kyllä oikeuskanslerit ovat ennenkin osanneet neuvoja antaa.
Ilmoita asiaton viesti