Mikä kiire Suomella on myöntää kansalaisuus ulkomaalaisille 5 vuodessa?

Suomi myöntää kansalaisuuden henkilöille, jotka ovat asuneet maassa vähintään 5 vuotta, ja täyttävät muutamia muita varsin maltillisia ehtoja, kuten esimerkiksi tyydyttävä suomen tai ruotsin kielen taito.

Globaalissa vertailussa tämä vaatimus on lyhyimmästä päästä. Wikipedia listaa koko maailmasta vain 16 valtiota, jotka vaativat lyhyemmän maassaolon kuin 5 vuotta kansalaisuuden myöntämiseksi ulkomaalaiselle. (Lisäksi 21:n valtion kohdalla on tyhjä merkintä. En ole tutustunut niihin tarkemmin, mistä niissä on kyse. Taulukossa on 185 riviä, mutta itsenäisiä valtioita on maailmassa 195, joten noin 10 valtiota puuttuu listalta kokonaan.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Naturalization#Summary_by_country

Suomen linjan mukainen 5 vuotta on maailman suosituin vaatimus maassa oleskelun kestoksi ennen kansalaisuuden myöntämistä ulkomaalaiselle. 67 valtiota luottaa tähän vaihtoehtoon. Mutta suurin osa niistä on hieman köyhempiä maita, joihin ei ole erityistä tunkua maahanmuuton osalta.

Omassa maantieteellisessä lähiympäristössämme, Itämeren rannalla, Suomi on kevytmielisin kansalaisuuden myöntäjä, yhdessä Ruotsin ja Venäjän kanssa, joissa on sama maassa oleskelun vaatimus 5 vuotta. Kaikissa muissa Itämeren rannikkovaltioissa vaaditaan pidempi maassaolo ennen kansalaisuuden myöntämistä.

5 vuotta: Suomi

5 vuotta: Ruotsi

5 vuotta: Venäjä

8 vuotta: Saksa

8 vuotta: Viro

9 vuotta: Tanska

10 vuotta: Latvia

10 vuotta: Liettua

10 vuotta: Puola

Mainittakoon Suomen maantieteellisessä kontekstissa myös muut pohjoismaat Norja ja Islanti:

7 vuotta: Norja

7 vuotta: Islanti

Tässä asiassa Suomen linja on Ruotsin linja. En suosittelisi peesaamaan Ruotsia kovin paljon maahanmuutto-politiikassa. Jos asian haluaa sanoa kauniisti, niin Ruotsin noudattaman politiikan hyödyt ovat vielä hieman epäselviä, monilta osin.

Myös Venäjä uskoo pärjäävänsä samanlaisella 5 vuoden vaatimuksella kuin Suomi. Venäjän elintaso on paljon matalampi kuin pohjoismaiden, eikä Venäjä ole Euroopan Unionin tai Schengen-alueen jäsen. Sen vuoksi Venäjään ei kohdistu opportunistisen maahanmuuton pyrkimyksiä yhtä voimakkaasti kuin EU-alueelle.

Mikä kiire Suomella on myöntää kansalaisuus maassa oleskeleville ulkomaalaisille ensimmäisten joukossa, verrattuna maantieteellisesti meitä ympäröiviin verrokkimaihin? Ehdotan että kriteereitä kannattaisi tarkistaa siten, että kansalaisuuden myöntämiseksi vaadittaisiin 10 vuoden kumulatiivinen oleskelu Suomessa muulla statuksella kuin turvapaikan hakija, tai 20 vuoden kumulatiivinen oleskelu statuksella turvapaikan hakija.

Ei tässä ole kiirus mihinkään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu