Miksi Instru luokitteli työntekijät värikoodeilla ja kehotti irtisanoutumaan?

Instrumentariumin toimitusjohtaja Pasi Anttila on kiertänyt Suomea yhtiön alueellisissa työntekijöiden kokouksissa (ajankohta huomioiden, onko kyseessä olleet ”firman pikkujoulut”?!?!), joissa työntekijöitä on julkisesti luokiteltu värikoodeilla hyviin, tavallisiin ja huonoihin, ja huonoja on kehotettu irtisanoutumaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11131747

Pasi Anttilan menettelytavoissa on paljon yhteistä ranskalaisen teleyhtiö Orangen toimitusjohtajan Didier Lombardin menettelytapojen kanssa. Miesten välillä on lähinnä vain sellainen ero, että Lombard tuomittiin menettelystään Ranskassa sakkoihin ja vankilaan, mutta Anttilalla ei liene sellaista uhkaa.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/ranskan-yrityksen-yt-saneeraajat-rikosvastuuseen-alaisten-itsemurhista/

Miksi Pasi Anttila käyttäytyi näin? Yritetään tehdä pieni esittelykierros toimitusjohtajan pään sisälle.

Anttila kertoo YLE:lle, että työntekijöiden keskuudessa on esiintynyt epäasiallista käytöstä, johon halutaan puuttua tarmokkaasti: ovien paiskomista, haistattelua, ja jopa fyysistä väkivaltaa.

Jos nämä ovat niitä punaisella tarralla julkisesti nolattuja, heidän käytöksessään on toki ongelmia. Yleensä tangoon tarvitaan kaksi tanssijaa, joten voimme vain arvailla, mihin tällainen käytös on ollut vastareaktiona. Fyysinen väkivalta lienee laillinen syy irtisanomiseen, joten siltä osin toimitusjohtajalla ei olisi tarvetta liimata työntekijöiden paitaan punaista tarraa ja kehottaa heitä irtisanoutumaan. Hän voisi irtisanoa heidät ihan itse.

Joten arvaan että kyseessä on sellaista hankalaksi heittäytyvää käytöstä, joka on työntekijän laillisesti hyväksyttävän käytöksen rajoissa. Toimitusjohtaja ei ole uskaltanut irtisanoa mainittuja työntekijöitä, koska hän näkee siinä riskin laittomasta irtisanomisesta ja kalliista oikeudenkäynnistä.

Nimettömänä esiintyvät työntekijät spekuloivat, että punaisella värillä laputettiin ihmisiä myös ihan muista syistä, esimerkiksi heikon myyntituloksen takia. Ehkä totta sekin. Ja vieläkin vaikeampi tilanne yritykselle irtisanomisen kannalta, koska heikko myyntitulos kelpaa laillisen irtisanomisen perusteeksi vieläkin heikommin kuin ovien paiskominen tai esimiehelle haistattelu.

Toimitusjohtaja haluaa johtaa menestyvää ja tuottoisaa yritystä, mutta pensaassa kasvaa myös heikosti tuottavia oksia. Jotkut eivät ole yhtä lahjakkaita tai ahkeria myyntitykkejä kuin iloisimmat ja puheliaimmat asiakkaannaurattajat. Oven paiskojat ja haistattelijat saattavat olla tuottoisiakin työntekijöitä, mutta työpaikan ilmapiirin tahalliset heikentäjät ovat uhkakuva kaikille työntekijöille ja koko yritykselle, jolle pitää tehdä jotain.

Tässä lienee yleiskuva Instrumentariumin toimitusjohtajan tahtotilasta, mitä ongelmia hän näki ja halusi korjata. Hän halusi tehdä yrityksestä entistä tuottavamman ja ilmapiiriltään entistä paremman, savustamalla ulos työntekijät joiden työpanos tuottaa heikosti tai jotka myrkyttävät työpaikan ilmapiiriä.

Valitut menetelmät olivat epäonnistuneita. Suorastaan katastrofaalisia. Pasi Anttila ei varmaankaan tavoitellut paikkaa valtakunnan uutisissa. Paljon ovelampiakin yritysjohtajia löytyy. Moni toimitusjohtaja olisi vaivihkaa pienen luotetun sisäpiirin (kuten esim. liikkeiden johtajien) kanssa alkanut rakentaa strategiaa, miten heikosti tuottavia tai muuten ongelmallisia työntekijöitä saadaan siirrettyä vaikka tietyn kaupunginosan liikkeeseen. Ja kun ne kaikki ovat siellä, sitten suljetaan se liike ja irtisanotaan sen liikkeen työntekijät. Olen nähnyt jotain tämän suuntaista työurani varrella. Normaalisti hyvin passiivisessa tilanteessa alkaa yllättävän aktiivinen työntekijöiden siirto yksiköstä toiseen, vain kuukausia ennen jonkun yksikön sulkemista.

Olen nähnyt myös Pasi Anttilan taktiikkaa pienemmässä mittakaavassa. Siten että se ei päätynyt valtakunnan uutisiin. Eräässä yrityksessä työntekijöiden kesken vitsailtiin, että esimiesten harrastama työntekijöiden huono kohtelu ja elämän tekeminen hankalaksi esim. loma-asioissa ovat ”tämän yrityksen tapa hoitaa yt-neuvottelut”. Motivoida ei-toivotut työntekijät henkisen painostuksen keinoin googlaamaan mol.fi ja etsimään vihreämpää ruohoa jotain toisesta työpaikasta.

Molemmat osapuolet ovat sitä mieltä, että laki suojelee liikaa toista osapuolta. Yritysten omistajat ovat sitä mieltä, että heikosti tuottavista tai huonosti käyttäytyvistä työntekijöistä on liian vaikea päästä eroon laillisesti. Työntekijät taas ovat sitä mieltä, että työnantajan on liian helppoa kiertää irtisanomisen suojaa kikkailemalla organisaation rakenteen ja epämääräisten tuotannollis-taloudellisten syiden kanssa.

Uskon että molemmat osapuolet ovat jossain määrin oikeassa.

+1
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu