Miksi opiskelijoilla on enemmän mielenterveyden ongelmia kuin muilla: huumeiden viihdekäytön takiako? (”jauhojengi”)
THL:n tutkimuksen mukaan korkean asteen opiskelijoilla on enemmän mielenterveyden ongelmia kuin muulla väestöllä. Tähän ei kuulemma ole mitään yksittäistä syytä, eikä tilanteen korjaamiseksi ole mitään yksittäistä keinoa. Tuttu tarina: jos valtion virasto tutkii jotain, koskaan ei löydy mitään syytä mihinkään, eikä mitään keinoa korjata ongelmia.
https://yle.fi/uutiset/3-12225357
Helsingin Sanomat uutisoi eilen, poiketen valtavirran huume-myönteisestä narratiivista, että ”jauhojengin” tyylinen iloinen ja rento huumeiden viihdekäyttö ei olekaan täysin harmitonta ja haitatonta. Iloisten bileiden jälkeen voi tulla itku silmään seuraavien muutamien päivien aikana. Morkkis. Krapula. Masennus.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009020440.html
Elämä on parasta huumetta, ja ruoho on vihreämpää sillä puolella aitaa, jossa se ruoho ei ole kannabista.
Korkean asteen opiskelijat ovat enemmän perillä psyykkiseen terveyteen liittyvistä asioista ja eivät myöskään omaa liian korkeaa kynnystä hakea apua vaivoihinsa.
Muu porukka oireilee yksikseen ja osa hukuttaa ongelmiaan viinaan ja muihin päihteisin mutta pahus kun ne osaavatkin uida.
Toivottomin porukka kirjoittelee ”plokeja” joita muut onnettomat sitten kommentoivat. Tietysti tämäkin sijaistoiminta on sallittua mutta ei kovin toipumista edistävää.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, eli ilmoituskynnys on vain madaltunut.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Ja mitä päihteisiin tulee, niin uskoisin niiden olevan enemmänkin seuraus kuin syy. Toki vaikutussuhde on molempiin suuntiin, eli jos on hieman masentunut ja yrittää sitä ”hoitaa” päihteillä, niin masennus luultavasti pahenee.
Ilmoita asiaton viesti
On esitetty, että kasvavat masennusoireet ihmisillä liittyy tietynlaisen yhteisöllisyyden katoamiseen: Ihminen on laumaeläin. Ehkä opiskelu jää liikaa yksilön vastuulle eikä tukitoimia opiskelun avuksi ole riittävästi saatavilla, joka lisää epävarmuutta ja pelkoja epäonnistumisesta. Myös vanhemman polven on todettu saavan masennusoireita työyhteisöissä, joissa työelämän muutosvauhti tuottaa monille ehkä haasteita? Näin olen ainakin ollut lukevinani uutisvirroista, että työelämä ikäänkuin pirstaloituu ja on joillekin vaikeammin hahmotettavissa – mitä kaikkea kuuluu omaan työtoimenkuvaan, mitkä kuuluvat kenenkäkin tehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on taas sellainen käsitys, että nimenomaan opiskelun aikana ihmiset laumaantuvat, on kavereita ja sosiaalista toimintaa niin paljon kuin vain viitsii käydä. Sitten aikuisempana monet ihmiset erakoituvat huomattavan paljon enemmän. Ei kuulosta kovin osuvalta kuvaukselta todellisuudesta, että ero opiskelijan ja muun väestön välillä olisi siinä, että opiskelijat ovat vähemmän yhteisöllisiä. Tuntuu olevan juuri päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa pitää erityisesti mainita tukitoimet opetuspuolelta, eli jätetään oman onnensa nojaan nimenomaan opintojensa kanssa, ei suoranaisesti opiskelutovereista.
Ilmoita asiaton viesti
Opintojen ei ole pakko edetä, ja jotkut tosiaan ottavat sitten rennosti ja opiskelevat varsin verkkaiseen tahtiin. Koululla ei ole edes laillista valtuutta patistaa opiskelijaa ryhdikkäämpään opiskeluun, eikä opiskelijalla aina omaa halua siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Opiskelu on yksilön kasvua ja kehitystä varten, ei opettajakuntaa, tästä nyt ei ollut kyse. Kävit keskustelua vihjaillen ”jauhojengeistä”, joilla haet ilmeisesti jotain muuta kuin todellista huolta ihmisten mielenterveydestä. Onneksi propaganda ei paista läpi…
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa esitetään sellainen huoli, että huumeiden viihdekäyttö aiheuttaisi mielenterveyden ongelmia. Siihen kohdistetaan todellista huolta. Epäiletkö ettei näin ole?
Ilmoita asiaton viesti
Jossain mielessä olen samaa mieltä. Tosin nyanssi on vähän poikkeava.
Nuorilta puuttuu nykyään lähes kokonaan ympäristön tuki. Ja tarkoitan koko elinympäristöä.
Joku sanoi joskus 1960 Viikko-sanomissa kolumnissaan että missään ihminen ei ole niin yksin kuin keskellä New Yorkia. Ja hän oli natiivi amerikkalainen.
Kolumni oli jotain siihen suuntaan että Yksi tarina New Yorkin kahdeksan miljoonaakuusisataaviisikymmentäkaksituhattakolmesataaneljäkymmentä kahdesta tarinasta. ( Huh!).
Kirjoittajan nimi oli jotain Buchanan tai sinnepäin.
Ihmisiä on ympärillä vaikka kuinka paljon (kutrn Mitler alempana kirjoittaa, mutta kukaan ei välitä.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä on monenlaisia vaikutuksia, että enää ei eletä pienessä kylässä omien vanhempien ja isovanhempien katseen alla. Ei saa tukea elämän hallintaan samalla tavalla, eikä myöskään moraalista ohjausta. Ihminen on moraalisesti vapaampi elämään kuten haluaa. Vaikka alkoholisoituneenakin. Moni asia modernissa nuorten ihmisten elämäntavassa selittyy sillä, että asenteiltaan konservatiivisemmat isovanhemmat eivät enää pysty torumaan ja ohjailemaan nuorten aikuisten elämäntapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin olot ovat hulppeammat opiskelijoilla. Joskus aikanaan opiskelijat asuivat soluissa, nykyään ei solu kelpaa monellekaan, vaan yksiö pitää olla. Ei oikein kuulosta niukalta taloudelliselta tilanteelta, jos ei sitten itse aiheutetulta, kun ei halpa soluasunto kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Z-sukupolvi on vaan edeltäjiään rehellisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä.
Ilmoita asiaton viesti
Kevennyksenä:
Vinkki opiskelijalle.
Nyt voit yhdistää rahan ansaitsemisen ja hauskanpidon, masennus katoaa.
Samalla tuotat kanssaihmisille iloa. Seiska -lehti ilmoittaa:
” Tiedätkö julkkisjuorun? Otitko uutiskuvan tai -videon? Vinkkaa Seiskalle ja tienaa jopa tonneja!”
Ei muuta kuin paljetti-mekko päälle, kännykkä mukaan ja yöelämään mukaan.
Tapaat julkkiksia ja politiikkoja, ja kirjoita kuvan kera meheviä juoruja.
Ja taas opiskelu maistuu … Z-sukupolvenkin nuorelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmat alko kun nindento keksittiin ja päälle vapaa kasvatus.
Ilmoita asiaton viesti
Miten elämä voi olla laiton päihde?
Ilmoita asiaton viesti
Se onkin laillinen päihde.
Ilmoita asiaton viesti
Onko elämä päihde. Melko psykoottinen ajatus.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, miljoona ihmistä saa ilmaisen humalan vaikka joisi pelkkää limsaa koko ottelun ajan. Kyllä elämästä päihdyttävää tunnetta löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse mitään extremeä. Ihan kiva ilta kotona ja kävely koiran kanssa on mukavaa. Käy viikonlopun kalastamassa tai sienessä. Joskus joku pikku matka. Ainoastaan tylsä työ vähän rasittaa. Toisaalta varmaan täytyy mukavuudella olla vastapaino, muuten ehkä se ei ole enää, niin mukavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joidenkin korkeakouluopinnoilla on sama tavoite, kuin kolmivuotiailla kylvyn jälkeen. Ensinmainitut saavat kymmenittäin sukupuolia selvitetyksi, jälkimmäiset kaksi.
Käyhän se mielenterveydelle, jos salaa epäilee pikkulasten olevan oikeammassa.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu tiedekunnasta. Jos kuuden vuoden opiskelujen lopputulema on epävarmuus työnsaannista liki kolmekymppisenä, niin masentaahan se. Pitäisi vielä valmistua määritettyyn opintoaikaan, jotta saisi osan opintolainoista huojennuksen piiriin.
Veikkaan, että useimmat lääketieteilijät, oikeustieteilijät, useimmat dippainssialat ja kauppatieteilijät eivät niin suuresti masennuksista kärsi, vaikka opintokuormitus onkin kovaa muihin verraten varsinkin coronan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen teoria, mutta olisihan tuo toki yllätys (riman alitus), jos mielenterveyden ongelmat korreloisivat tiedekunnan kanssa, eikä kukaan ole huomannut tai ainakaan uutisoinut sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenterveyden ongelmat ovat tänä päivänä suurin valtaosin depression eri muotoja. Tulevan elämäntilanteen suuri epävarmuus on yksi suuri tekijä melankoliaan. Hyväpalkkainen tuleva varma työpaikka päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset havainnot ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ilmiön ymmärtämiseksi. Mieluiten toki siten että asiasta on olemassa tilastotietoa, eikä ole kyse vain olettamuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy taitanee olla alkoholin viihdekäyttö. Toki opiskelujen tuomat paineet ja varattomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että opiskelijat erottuvat muusta väestöstä alkoholin käytön suuremman määrän kautta? Mjaah, kyllä tuo väite tarvitsisi jonkunlaista tilastoa tuekseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tähän ei kuulemma ole mitään yksittäistä syytä, eikä tilanteen korjaamiseksi ole mitään yksittäistä keinoa.”
Yksi mahdollisuus on että pitkään jatkuva velaksi eläminen tuo stressiä. Stressillä on selvä yhteys mielenterveyden ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tai pitkän päivän painaminen töissä opintojen lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenterveyden hyväksikäyttö, on suuri huijaus.
Ei ole yhtään tutkimusta, josta kävisi ilmi, että ihmisten mentaali olisi muuttunut kivikautisista ajoista.
Ihmisten mielentilat vaihtuvat ja se on normaalia.
Ihmiset ovat samoja, kuin kivikautisina.
Selittäjiä riittää, kuten kaikenlaisia psyko -pienyhdistyksiä, jotka tarvitsevat henkisestä ahdistuneisuuteensa kerääviä, yhdistystensä toiminnan maksajia.
On välttämätöntä, että puhutaan, mutta puhutaan kansamme voimista, ei mentaalisairauksista,
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon en pysty ottamaan kantaa. Loppuu käytännönläheinen kokemus suoraan siellä rajapinnassa, niiden opiskelijoiden luona. Yleisesti ottaen lienee selvää että mielialan ongelmia on olemassa. Ja sille voi olla käytännön syitäkin. Kyllähän se masentaa jos elämä on köyhää.
Ilmoita asiaton viesti
Otan vain kantaa, että psyyken häiriötiloja hoitamaan on perustettu massoittain yhdistyksiä ja yksittäiset terapeutit nettoavat terapioillaan huolten täyttämien kansalaisten rahat.
Kun mediassa ylläpidetään jatkuvasti puhetta, kuinka huonossa jamassa nuorten mielenterveys on, niin siitä seuraa mielikuva terapiaa tarjoavien vajeesta.
Totuus on, että terapian tarjontaa on enemmän, kuin koskaan. Kaikille ei edes riitä asiakkaita.
Ihmisten oman selviytymisen keinojen vähättely on noussut arvoon arvaamattomaan.
On muodikkaampaa käydä terapiassa, kuin tunnistaa oman käyttäytymisensä vaikutukset mielialoihinsa omaehtoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa. ”Ilmoituskynnys on vain laskenut.” Vaikea sanoa, kyllä moderni aikakausi oudon medikalisoituneeksi on mennyt. Millä ihmiset pärjäsivät ennen vanhaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmiset ovat samoja, kuin kivikautisina”
Siinähän se juuri onkin villakoiran ydin. Samat ihmiset kuin kivakaudella matkustavat aamuisin ruuhkassa toimistolle ja illalla takaisin. Elämä ja ympäristö on muuttunut totaalisesti. Ei ihmistä ole luotu hullunmyllyyn.
Ilmoita asiaton viesti
https://ilkkapohjalainen.fi/kotimaa/nuorten-alkoholiasenteet-ovat-muuttumassa
”Tulevaisuudessa Suomessa saattaa olla yhä enemmän raittiita aikuisia, sillä alaikäisten nuorten alkoholinkäyttö on 20 vuoden aikana vähentynyt.
Alkoholinkäytön vähenemisen arvellaan liittyvän muun muassa nuorten kovempaan keskinäiseen kilpailuun niin koulussa, harrastuksissa kuin työelämässäkin, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). ”
Mittleriltä tuli siis pelkkää mutua.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin olen väittänyt jotain alkoholin käytöstä? Blogin aiheena on huumeiden viihdekäyttö.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tällä ole mitään eroa.
Itseasiassa alkoholin käyttö tunnetusti erittäin helposti masennusta verrattuna moneen muuhun aineeseen.
Ilmoita asiaton viesti
On sillä se ero, että jos alkoholin käyttö vähenee, se ei todista että huumeiden käyttö vähenee. Huumeiden käyttö saattaa jopa lisääntyä samaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö täälläkin monien olisi syytä ”madaltaa kynnystä”?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys: miksi opiskelijoilla mielen… enemmän kuin muilla?
Lisään jo aiemmin kirjoitettujen vastausehdotusten perään pari lisää:
– opiskelijat ehkä näkevät muita selkeämmin aikojen tiukkenemisen (oma elämäntarina ei yllä vanhempien asuntoneliöihin ja vakavaraisuuteen asti)
– työelämä on -uhm- jossain määrin pahentunut: varsinkin tietojärjestelmät ovat tilassa, jossa niiden käyttötarve ja kuormituspaine ylittää niiden joustavuuden ja ilmaisuvuuden
– perheiden elävyys ja toimivuus on laskenut: perheet eivät saa tuotetuksi nuoria, joilla olisi kaikki eväät ja elämänhallinta kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että ongelman juurisyyt osoittavat sosiaaliseenmediaan (v… mika käsitehirviö) ja älylaitteisiin. Nuo ”jauhojengi”-teoriat kertovat älynpuutteesta ja pahantahtoisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti