Miksi S- ja K-ryhmä eivät kierrätä pullonpalauttajien muoviroskia?
Joskus vuosia sitten palautin pulloja jossain Prismassa tai Citymarketissa, ja halusin heittää pois oluen ja limsan jäänteisiin tahriintuneen muovikassin, jolla kannoin palautettavat tölkit kauppaan. Muovi-roskis oli suljettu jonkunlaisella tarralla. Niinpä heitin muovikassini sekajätteeseen.
Näin kävi kerran, toisenkin. Näin kävi monta vuotta putkeen.
Sitten muutin toisaalle, Vantaan Tikkurilaan. Kun menin palauttamaan tölkkejä Tikkurilan Prismaan, ja halusin heittää pois likaantuneen muovikassin jolla toin tölkit sinne, niin yllätys yllätys, mikä näky siellä odotti. Oheisen valokuvan mukainen näky.
Kaunis ajatus kuitenkin Tikkurilan(kin) Prismalta, että siellä on joskus muinoin ollut erillinen astia muovijätteelle. Kadun toisella puolella K-Supermarketissa ei ole edes käytöstä poistettua muovijätteen astiaa pullonpalautuksen luona. On vain sekajäte.
Vähittäiskaupan jättiläisten into muovijätteen kierrättämiseen vaikuttaa olevan hieman ponnetonta, suorastaan aneemista. Jos intoa on joskus ollut, päätellen muovin keräys-astioiden arkeologisista jäänteistä, joita on joskus muinoin rakennettu sen aikakauden kulttuurin edustajille, niin kaupat ovat jostain syystä myöhemmin jarruttaneet ja laittaneet peruutus-vaihteen päälle.
Pussisi päätyvät ihan samaan paikkaan riippumatta siitä, kumpaan reikään ne työnnät.
Onneksi näin tapahtuu, koska märkien muovipussien ”kierrätys” on umpihullua hommaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen ehdokas selitykseksi. Vaan onko tämä totuus, että ne kaupat joilla on erillinen astia muoviroskalle pullonpalautuksen luona, heittävät ne kuitenkin sekajätteeseen? Minä kyllä luulisin, että pullonpalautuksen luona kerättävät muovipussit ovat keskimäärin puhtaampia ja kuivempia kuin se muoviroska, jota kertyy taloyhtiöiden uusiin keltaisiin muovi-roskiksiin. Ei ole jogurtin jämiä pohjalla, ainostaan pieni nopeasti haihtuva ripaus limsaa tai olutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ollut mikään selitys kaupan toiminnalle, kun en sitä tiedä, mutta kotitalousmuovin kierrätys vaan on hullua hommaa, kun se pitäisi polttaa muun roskan mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä niitä keltaisia roskiksia on alkanut tulla taloyhtiöihin, oletan että tietävät mitä tekevät. Jäteyhtiöhän siinä on viime kädessä konseptin kehittäjä ja tuottaja.
Ilmoita asiaton viesti
No ne tekevät, mitä viherhulluuteen hurahtaneet päättäjämme käskevät. Mitään järkeä siinä ei ole.
Toki siihen liittyy valtion tukiaiset tälle touhulle, kun ilmastoa ovat pelastavinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä toimii ihan hyvin. Ota yhteys sinne Tiksin Prismaan. Ei ne täältä asiakaspalautetta tule lukemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa ongelma siinä on, että eivät ole huomanneet että katsos mokomaa, sehän on tukittu pahvin palalla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän ihmiset haluavat tuhlata vahvoja, maksullisia pusseja eivätkä vie kotiin huuhdellettaviksi?
Ilmoita asiaton viesti
Koska ne maksavat 20 senttiä, ja muovikassin pesu uusiokäyttöön toisi jotenkin pula-ajan fiiliksen?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla tulee tuota pullo/tölkkivirtaa melko vähän kauppaan palautettavaksi, niinpä ehdinkin huuhtaista ja kuivatella nämä palautettavat juoma-astiat. Sitenpä se muovikassikin menee sitten taskuun. Vähän kostuneenakin se kelpaisi minulla jätepussiksi.
Yhden tiedejulkaisun otsikon muistelen nähneeni, missä oli jotain siitä, että kierrätysmuoviin kertyy bakteerimyrkkyjä, niin ettei elintarvikekäyttö ole suotavaa tuolle uusiomuoville. Muutoinkin vähän ihmettelen kotitalouden pakkausmuovien keräystä, että mitä siitä sekamassasta voi tehdä? Itse pistäisin lämpölaitokselle palamaan, tai käyttäisin asfaltin jatkeena, jos kokeet osoittaisivat, ettei haittoja ole.
Kaupan pullonkeräyslaitteen viereen laitettu muovikassinielu tod. näk. saisi suhteellisen tasalaatuista raaka-ainetta, että ehkä siitä uusia muovikasseja voisi tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaan juuri se tasalaatuisin muovinkeräys on poistettu käytöstä. Ei yhdessä kaupassa, vaan monessa, ja väittäisin että seassa on sekä S-ryhmän että K-ryhmän hypermarketteja.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä päättelet, että muovipussit ovat tasalaatuisia?
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläinen tuossa yllä sen päätteli, ja onhan se todennäköistä että pulloja kannetaan kauppaan lähinnä isoissa muovipusseissa, joissa on muutamaa eri laatua, uusi ja kierrätetty.
Kerrostalon astiaan sen sijaan lentää kaikkia mahdollisia ja mahdottomia muoveja mitä on koskaan keksitty: salibandy-mailan lapoja, pulkkia, hammasharjoja, jogurtti-purkkeja, läpinäkyviä muovikääreitä, lelujen muovipakkauksia, muovisia leluja…
Vastoin parempaa tietoa uskon kyllä tällä puheella, että pullonkeräysken luona olevaa muoviastiaan päätyy tasalaatuisempaa muovia kuin kerrostalon muoviastiaan.
Ilmoita asiaton viesti