Minimipalkaksi 10 EUR, vkl +25%, yöt +50%

Lakia minimipalkasta ei ole, koska ay-liike pitää huolen ihmisten palkoista. Poislukien ne onnettomat, joiden palkoista ay-liike ei pidä huolta. Ei ainakaan kovin hyvää huolta.

Mutta sunnuntai on lepopäivä, koska se on Raamatun mukaan… (ei kun hetkinen, mikä se sapatti sitten on, eli lauantai?)… no joka tapauksessa kristillisen perinteen mukaan pyhä päivä. Joka silloin kehtaa työtä teettää, maksakoon 100% korotettua palkkaa. Öisin saa kuitenkin teettää töitä ilman lakisääteistä velvollisuutta korottaa palkkaa lainkaan.

Tämä lainsäädäntö on vanhentunut hyllyssä jo kauan sitten, mutta kukaan ei uskalla koskea siihen. Ay-liike valvoo pyhää status quoa silmä kovana. Minä kehtaan ehdottaa muutosta vallitsevaan tilanteeseen.

Kaikkia työtehtäviä koskeva minimipalkka pitäisi säätää, vaikka heti. Sellainen, joka koskee sitten myös Närpiön tomaattiviljelmiä. Pari vuotta sitten olin niin kompromisseihin taipuvaisella tuulella, että ehdotin blogissani 9 EUR tunnissa, mutta kyllä se kymppi olla pitää. Ehkä näiden kahden vaihtoehdon välillä käytäisiin vääntö vasemmiston ja oikeiston puolueiden välillä, kumpi se olisi. Järjestetään kansanäänestys. Kansa päättäköön, kun poliitikot eivät siihen kykene.

Sunnuntain korvaus pois, myllätään koko paketti vastaamaan nykyaikaa ja työntekijälle aiheutuvaa todellista haittaa. 100% on aivan naurettavan korkea korotus tuntipalkkaan, vain siksi että viikonpäivä sattuu olemaan sunnuntai eikä lauantai. Vaikka suurimmalle osalle kansasta nämä kaksi päivää ovat täysin saman arvoisia työ- tai vapaapäiväksi. Nykyään sunnuntain kaksinkertainen palkka palvelee vain tiettyjen alojen palkanmuodostuksen kokonaisuutta. Mutta sehän ei ole tuon lain tarkoitus. Laki on menettänyt tarkoituksensa, ja tilalle on tullut aivan muu päämäärä jota laki enää palvelee nykyajassa.

Heitän pöydälle tällaiset lakisääteiset korvaukset, koskien kaikkien alojen kaikkia työntekijöitä. (Siirtymä nykyisestä käytännöstä olisi syytä tehdä sillä takuulla, että kenenkään jo työsuhteessa olevan palkka ei laske lain muutoksen takia.)

Toimistoaikaan (*) tehty työ:

  • Arkisin klo 8-16 välisenä aikana: normaali tuntipalkka.
  • Lauantaina tai sunnuntaina klo 8-16 välisenä aikana: 25 % korotettu tuntipalkka.

* Tällä tarkoitan suosituinta työaikaa, jolloin työn tekeminen ei aiheuta työntekijälle erityistä haittaa eikä lisäkustannuksia. Takaraja klo 16 voisi yhtä hyvin olla vaikka klo 18, jos päiväkodit olisivat lakisääteisesti auki klo 19 asti ilman lisämaksuja. (Tämä inspiraatio on saatu vuosien kokemuksella siitä, että paahdetaan ruuhkaisen liikenteen läpi noutamaan lapset päiväkodista, joka menee kiinni tasan klo 17.)

Aamun ja illan epäsuositut ja hieman epämukavat työajat (**):

  • Minä tahansa viikonpäivänä klo 6-8 tai 16-24 välisenä aikana: 25 % korotettu tuntipalkka.

** Tässä mainittu klo aikaraja 24 edellyttäisi, että kunnassa julkinen liikenne palvelee laajasti klo 1 asti. Jos näin ei ole, silloin mainittu aikaraja päättyisi tuntia aiemmin kuin kunnan julkisen liikenteen laaja palvelutaso päättyy illalla.

Yön epämukavat (ja mahdollisesti jopa terveydelle haitalliset) työajat:

  • Minä tahansa viikonpäivänä klo 24-6 välisenä aikana: 50 % korotettu tuntipalkka.
  • Sydänyön klo 3 ylityksen sääntö, joka kannustaa työnantajaa suunnittelemaan yötyön vuorot päättymään tai alkamaan klo 3, ylittämättä tätä kellonaikaa keskellä työvuoroa: Jos työvuoro alkaa ennen klo 3 ja päättyy klo 3 jälkeen, työvuoron lyhyemmältä osalta (eli siltä osalta, jonka alku/loppu on lähempänä kello kolmea) 100 % korotettu tuntipalkka. Esimerkki: 8-tuntinen työvuoro alkaa klo 22 ja päättyy klo 6. Työvuoron lyhyempi osa on klo 3-6 välinen aika, jolta maksetaan 100 % korotettu tuntipalkka. Pidemmältä osalta maksetaan normaalin käytännön mukaisesti: 50 % korotettu tuntipalkka klo 24-3, ja 25 % korotettu tuntipalkka klo 22-24.

Erityisen tärkeät juhlapyhät:

  • Jouluna, sekä joinakin muina erityisen suuressa arvossa (ihan oikeasti, ei leikisti eikä vain kirkon mielestä) pidettyinä juhlapyhinä: 100 % korotettu tuntipalkka.

Oikeasti haluaisin arvottaa vuorokauden ja viikon työtunteja kysynnän ja tarjonnan mukaan, siten että tiettyyn aikaan tehdyn työn rahallinen arvotus perustuisi aidosti siihen, kuinka epäsuosittu kyseinen ajankohta olisi työntekijöiden keskuudessa keskimäärin, silloin kun työntekijä saa vapaasti valita omien työvuorojensa ajankohdan. Tämä voisi kuitenkin olla käytännössä aika monimutkaista toteuttaa.

Yllä oleva esitys on suunta-antava arvioni siitä, miten työntekijät todennäköisesti suurinpiirtein arvottaisivat erilaisia työaikoja, jos heidän täytyisi päättää asia itse keskenään, ja päästä rahan voimalla sopuun siitä, kuka ottaa mitkäkin työvuorot, jos jonkun on pakko ottaa jokainen työvuoro, eikä suostutteluun voida käyttää mitään muuta keinoa kuin tarjottu korotus tuntipalkkaan.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu