Minimipalkka Genevessä 3360 EUR/kk, Li hoputtaa Suomea, Marin ei lämpene

Sanna Marin ja Li Andersson ovat molemmat ns. työväen puolueiden edustajia, mutta heillä on se pieni ero, että Vasemmistoliitto on profiloitunut puolustamaan köyhimmän kansan osan etuja, kun taas SDP (AY-liikkeineen) puolustaa melko hyväpalkkaisten työntekijöiden etuja. Tämä ero tulee esiin nololla tavalla, kun puheeksi tulee minimipalkan säätäminen. Vasemmistoliitto innostuu aiheesta heti, mutta SDP painaa jarrut pohjaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11577068

Köyhien ongelmat eivät ole hyväpalkkaisten työntekijöiden ongelma. Päin vastoin, pienimmät palkat ovat AY-pomoille hyvä pelimerkki TES-neuvotteluihin, jolla voi ostaa hyvinvoiville työntekijöille parempia työehtoja, tai vaikka palkankorotuksen. Tämä on kylmäverinen arvomaailma, jota Sanna Marin piilottelee nuorekkaan ja huolitellun ulkonäkönsä takana. Ihmisenä Sanna Marin saattaisi hyvinkin kannattaa minimipalkkaa, kuka tietää, onhan hän SDP:n vasemman laidan kulkija. Mutta SDP:n puheenjohtaja on rooli, jossa ei voi puolustaa köyhiä ja huonoimmin palkattuja. AY-väki pitää siitä huolen. Omat koirat purisivat heti.

Minimipalkka on aihe, josta puhutaan maailmalla jopa enemmän kuin perustulosta. Jotkut ovat tarttuneet toimeenkin, ja varsin kunnianhimoisilla tavoitteilla. Vasemmistoliiton ehdotus minimipalkaksi muutaman vuoden takaa taisi olla 10 EUR tunnissa, joka tekisi 7.5 tunnin työpäivillä noin 1575 EUR kuukaudessa, tai 8 tunnin työpäivillä 1680 EUR. Sekin on liikaa lähes kaikille muille suomalaisille puolueille. Keskustan tukialueella maataloudessa ei niin korkeita palkkoja makseta lomittajille.

Sveitsissä laitettiin vähän isompi vaihde silmään vuonna 2014, ja kysyttiin kansanäänestyksessä, säädetäänkö minimipalkaksi 22 frangia tunnissa (nykyisellä valuuttakurssilla 20.40 EUR). Se oli vähän liian iso pala kakkua nieltäväksi, ja kansa sanoi ehdotukselle ei. Tällä hetkellä kahdessa Sveitsin kantonissa on käytössä minimipalkka 20 frangia tunnissa (18.54 EUR), joka tekisi 7.5 tunnin työpäivillä noin 2920 EUR kuukaudessa, tai 8 tunnin työpäivillä 3115 EUR. Geneven kantoni teki juuri maailmanennätyksen asettamalla minimipalkaksi 23 frangia tunnissa (21.32 EUR), joka tekisi 7.5 tunnin työpäivillä noin 3360 EUR kuukaudessa, tai 8 tunnin työpäivillä 3580 EUR. Suomen puolueiden mielestä puoletkin tästä tuntuu olevan liikaa.

https://www.swissinfo.ch/eng/geneva-to-introduce-minimum-salary/46061128

Ennen tätä uutta lakia minimipalkasta, maailman kalleimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa Genevessä matalimmat palkat olivat noin 2830 frangia kuukaudessa (2620 EUR), ja työtä sai tehdä sen eteen noin 8 tuntia päivässä. Nyt pienimmät palkat nousevat Genevessä kertaheitolla 3580 euroon 8 tunnin työajalta, mikä tarkoittaa noin tuhannen euron korotusta köyhimpien työntekijöiden tuloihin kuukaudessa. 58% väestöstä sanoi tälle ”kyllä” kantonin kansanäänestyksessä.

http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=2312&loctype=3

Hyvä Sveitsi, ja hyvä Geneve! Samaa en voi sanoa Suomen hyvinvoivien ja hyväpalkkaisten työläisten äänenkannattajasta SDP:stä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu