Minut heitettiin ulos liikkeestä Helsingissä, koska ei ollut maskia

Minut poistettiin tänään kirpputorilta Helsingissä, koska minulla ei ollut maskia kasvoilla. Eikä mukana, jotta voisin sellaisen laittaa kasvoille pyynnöstä. Yllättävä takaisku. Olin scoutannut kyseisen kirpparin jo etukäteen, että tuo sopisi minun ja lasteni matkan varrelle tänään. Putiikin nettisivuilla ja Facebook-sivulla ei mainita maskin vaatimusta. Kaipa siellä sitten oli joku lappu oven pielessä, jota en huomannut. Äkäiset myyjät huomasin kyllä, jotka saapuivat saattelemaan minua heti ovelta takaisin sinne mistä olin tullutkin.

Olisin mielelläni hyödyntänyt kirpputorin palveluita, joten koettelin omistajan elkein käyttäytyvän myyjän itsevarmuutta ottamalla kännykän esiin, ja pyytämällä häntä toistamaan videolle tallennettuna minulle kehotuksen poistua hänen liikkeestään. Hän ei uskaltanut tehdä sitä, mutta muilla keinoin hän edelleen hätisteli minua ulos liikkeestä.

Helsingin seudun korona-koordinaatioryhmän työ alkaa vihdoin kantaa hedelmää. He julkaisivat nimittäin jo lokakuussa 2020 tiedoksiannon, jossa ryhmä ”suosittelee yksityisille elinkeinonharjoittajille, että ne edellyttävät asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä kaikissa tilanteissa”. Vihdoinkin olen löytänyt yhden liikkeen, joka noudattaa tätä viranomaisten kehotusta. (Lääkäriasemien lisäksi, jotka myös vaativat maskin käyttöä, mutta toisaalta myös tarjoavat sellaisen asiakkaalle ilmaiseksi.)

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/paakaupunkiseutu-linjasi-uusista-keinosita-kornaepidemian-leviamisen-hillitsemiseksi

Lähes kaikki pk-seudun liikkeet ovat jättäneet noudattamatta tätä viranomaisten suositusta. Rahaa olisi kiva tienata, niin kauan kuin se on laillisesti mahdollista. Kaupan Liitto otti syksyllä kantaa tuohon viranomaisten suosittelemaan maskipakkoon kaikille asiakkaille (siis pakkoon, eli maskittomat asiakkaat määrättäisiin poistumaan heti ulos, kuten nyt tapahtui minulle). Kaupan Liitto päätyi runoilemaan tästä asiasta sellaisen kannanoton, että ”maskipakon määrittäminen asiakkaille on kuitenkin juridisesti hankalaa, sillä henkilöstöllä ei ole lain sallimia keinoja estää maskittomien henkilöiden asioimista myymälässä”.

https://kauppa.fi/uutishuone/2020/10/07/voiko-kauppa-maarata-asiakkailleen-maskipakon/

Kaupan Liitolla on oma lehmä ojassa, totta kai. He puolustavat kauppojen oikeutta tehdä tuottavaa bisnestä. Tuo Kaupan Liiton lakimiesten runoilema kannanotto ei välttämättä kerro huolesta puolustaa kansalaisten perustuslaillisia vapauksia, vaan todennäköisemmin huolesta puolustaa kauppiaiden oikeutta harjoittaa laillista elinkeinoaan.

Niinpä kauppiaat ovat koko korona-epidemian ajan iloisesti palvelleet jonoiksi asti kassoille kerääntyviä ihmisiä, samalla kun viihde-tapahtumia ja ravintoloita on velvoitettu paljon radikaalimpiin toimiin korona-tartuntojen ehkäisemiseksi. Muiden alojen edustajat ovatkin kommentoineet tilannetta happamaan sävyyn tässä kuluneen vuoden varrella, että säännöt eivät näytä olevan ihan tasapuoliset kaikille toimijoille.

Nyt olen kuitenkin löytänyt yhden yksityisen liikkeenharjoittajan, joka käännyttää maksavia asiakkaita ovelta pois, jos näillä ei ole maskia kasvoilla. Onko tässä maailman kahdeksas ihme: yrittäjä jolle kansan terveys on tärkeämpää kuin hänen oma toimeentulonsa? Ei ehkä sittenkään. Kyseessä oli ns. itsepalvelu-kirpputori, jonka konseptissa suurin osa yrityksen tuloista koostuu pöydän varaajien maksamasta viikkovuokrasta. Tasaista tuloa siis, johon asiakkaiden määrä ei vaikuta kovin radikaalisti. Niinpä tässä on tainnut toteutua taas kerran kuuluisa ”julkisen talouden syndrooma”: asiakkaan pois käännyttänyt myyjä ei aiheuttanut myynnin tappiota itselleen, vaan toisille. Myyntipöydän vuokranneille. Ei ollut hänen rahoistaan kyse, joten sillä ei ollut niin väliä hänelle.

Mitä syksy tuokaan vielä tullessaan? Suositteleeko korona-työryhmä syksyllä kaikille liikkeille, että ne edellyttävät kaikkien asiakkaidensa olevan rokotettuja koronaa vastaan? Julkaiseeko Kaupan Liitto taas kohteliaan vastineen näille suositelluille rajoituksille? Löytyykö silti taas muutama yrittäjä, joka päättää noudattaa viranomaisten suositusta? Lentoyhtiöthän aikovat menetellä näin: näytä korona-rokotuksen todistus, tai et pääse lennolle.

Pääsenkö syksyllä enää kirpputorille? Kuinka minun tässä vielä käy?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu