Mitä ISIS-morsiamet halusivat saavuttaa matkustamalla Suomesta kalifaattiin?

ISIS-morsiamista ja heidän lapsistaan on kirjoitettu ties kuinka monta uutista ja blogia pitkin syksyä, ja tahti senkuin kiihtyy. Tänäänkin kymmenen ISIS-blogin raja on mennyt rikki Uuden Suomen palvelussa. (Suomessa suositaan lyhennettä ISIS, kun taas kansainvälisessä mediassa käytetään monesti versiota ISIL, joka perustuu eri sanojen lyhenteeseen, mutta tarkoittaa samaa asiaa.)

Keitä ISIS-morsiamet ovat, ja miksi he matkustivat Suomesta kalifaattiin? Miksi kansainvälinen yhteisö halusi että kalifaatti tuhotaan sotatoimin, eikä kalifaatin alueelle hakeutuneiden ääriuskonnollisten ihmisten sallittu perustaa itselleen sellaista valtiota kuin he halusivat?

Virallisen totuuden mukaan (esim. Wikipedian ja amerikkalaisen valtamedian esittämän arvion mukaan) sen takia, että ISIS-kalifaatti on eskatologinen uskonlahko, jonka tavoitteena on aloittaa maailmansota ja tappaa kaikki ihmiset jotka eivät suostu kääntymään heidän edustamaansa puhtaaseen islamin uskoon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant#Goals

https://amp.theatlantic.com/amp/article/384980/

Paksuja väitteitä, mutta tämä on virallinen totuus, ja syy siihen miksi ISIS-valtion projektille ei annettu kansainvälisen politiikan taholta minkäänlaista hyväksyntää, eikä mahdollisuutta rakentaa valtiota ja yrittää rakentaa uskonnollista utopiaa keskenään, vaan islamilaisen kalifaatin projekti haluttiin tuhota juurineen maapallolta, sotatoimin.

Tässä on jotain samaa kuin miksi USA on hyökännyt niin moneen ääri-islamilaiseen valtioon Lähi-Idässä 2000-luvulla. Terroristeja koulutettiin ja rahoitettiin kyseisistä valtioista, ja terrorismin torjunnassa haluttiin siirtyä oireiden hoidosta ongelman juurihoitoon. Kadulla väestön seassa pommivyö takin alla kulkevien yksilöiden seulomisesta haluttiin siirtyä tehokkaampaan ratkaisuun, näitä henkilöitä kouluttavien ja rahoittavien tahojen tuhoamiseen jo lähtömaassa.

ISIS-projektissa nähtiin uusi nouseva ääri-islamilainen valtio, joka tulisi radikalisoimaan väestönsä ja kouluttamaan sekä rahoittamaan terrorismia ja uskon sotia globaalissa mittakaavassa. Se haluttiin estää. Tosin länsimaita ei kiinnostanut uhrata omia sotilaitaan ongelman hoitamiseksi, vaan aseet annettiin Syyrian kurdeille käteen, ja heitä kaatuikin 10,000 taistelussa ISISin kukistamiseksi. Mihin USA:n armeija sen jälkeen vetäytyi, kun kurdit olivat hoitaneet ISIS-ongelman, ja kenen kimppuun Turkin sitten annettiin hyökätä, se on toinen tarina.

ISIS saarnasi väitetysti puhdasoppista ja taatusti fundamentalistista islamia, jossa Koraani otetaan tosissaan ja kirjaimellisesti. Sanoma upposi hedelmälliseen maaperään, ja väkeä kerääntyi miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa uuden lahkon luokse, elämään ja tarvittaessa kuolemaan oikeaoppiseksi väitetyn islamin uskon tulkinnan puolesta. Päitä katkesi netin live-lähetyksissä, milloin mistäkin syystä. Vääräuskoisten ja synnintekijöiden henki oli halpa.

Nyt Suomen oikeuslaitos joutuu arvioimaan, missä määrin Suomesta kalifaattiin matkustaneet ISIS-morsiamet ovat siviilejä kuten minkä tahansa valtion siviilit, jotka halusivat vain rakentaa uskonnollisesti puhdasta yhteiskuntaa ja elää omaa elämäänsä omassa rauhassaan. Tai missä määrin he ovat syyllisiä niiden ihmisoikeuksien vastaisten tavoitteiden tukemiseen, joita ISIS-projektin korkein johto edusti palopuheissaan fanaatikoille, ja jota sen taistelijat toteuttivat käytännössä rintamalla, ja pyövelit vähän kaduilla ja toreillakin.

Missä määrin kotirouvat ovat syyllisiä armeijan ja valtion johdon tekemiin rikoksiin? Ja jos ovat syyllisiä, mikä on lainmukainen rangaistus? Montako vuotta kakkua?

Paljon on luvassa mielipiteitä poliitikoilta, blogisteilta ja journalisteilta, mutta lopulta se on oikeuslaitos joka joutuu ottamaan kantaa näihin kysymyksiin, ja vallan kolmijako-opin mukaan kukaan muu ei voi ohjailla heitä tai vaatia heiltä mitään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu