Miten Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista tuli yhtäkkiä ”hybridi-sotaa”?

Valko-Venäjän kautta Euroopan Unioniin kohdistuva siirtolaisten muuttoliike on tahallinen provokaatio presidentti Lukashenkalta. Kosto pakotteista, joita EU on kohdistanut Valko-Venäjään. Silti on vähän vaikea hahmottaa, miten tästä tuli yhtäkkiä niin tärkeää ”hybridi-sotaa”, että rajoille rakennetaan piikkilanka-aitaa, ja sotilaita on tuotu rajalle jopa Britanniasta asti?

Normaali tilanne Euroopan Unionille on se, että muutamia tuhansia euroja palveluksistaan veloittavat salakuljettajat kyyditsevät lähtömaidensa keskiluokkaa edustavia siirtolaisia Välimeren yli Italian tai Kreikan satamiin noin 200,000 – 1,000,000 henkilöä vuodessa. Huippuvuotena 2015 lähes miljoona siirtolaista ylitti Välimeren jonkunlaisella laivan tapaisella. Normaalisti siirtolaisten vuosittainen määrä on 5 – 6 kertaa pienempi, jossain 150,000 – 200,000 henkilön suuruusluokassa. Keskimäärin noin 1 % laittomista Välimeren ylittäjistä kuolee matkan aikana, joko hukkumalla tai janoon, harvemmin kai nälkään.

Nyt sitten Valko-Venäjä perusti uuden VIP-kaistan, jonka kautta siirtolaisten piti päästä hienosti lentokoneella ja konsulikyydillä suoraan Puolan rajalle. Turvallisesti ja kuolematta matkan varrella. No sehän ei sopinut Euroopan Unionille. Vaikka Välimeren ylittävä siirtolaisuus noin 200,000 henkilöä vuodessa on kelvannut EU:lle jo ties kuinka monen vuoden ajan.

Erikoinen tilanne, joka ei ole ihan täysin looginen kaikilta osin. En ole täysin kärryillä tästä ajattelun logiikasta, miksi Euroopan Unioni katsoi aiheelliseksi vastustaa nimenomaan Valko-Venäjän järjestämää siirtolaisten salakuljetusta, suuremmalla tarmokkuudella kuin EU vaivautuu vastustamaan Pohjois-Afrikan rikollisten järjestämää siirtolaisten salakuljetusta.

Haistoiko vanha poliittinen kettu Lukashenka, että Euroopan Unionin poliitikot ovat populisteja, joiden on pakko reagoida siirtolaisuuteen, jos siitä tehdään tarpeeksi näyttävä media-show? Valko-Venäjän tilanne on liian julkinen tavalliselle kansalle, jotta EU:n poliitikoilla olisi varaa suhtautua siihen vähättelevästi ja sormien läpi katsoen. Välimerellä uutiskynnyksen ylittää vain uponnut vene. Jokainen pinnalla pysyvä vene pääsee Euroopan Unioniin kaikessa hiljaisuudessa ja kenenkään pitämättä asiasta suurempaa kohua.

Tällainen varakkaamman väen elintaso-pakolaisuus olisi pitänyt lakkauttaa kokonaan jo vuosia sitten. Jos lähtömaissa on ihan oikeasti hädänalaisia ihmisiä, sellaisia ovat todennäköisemmin ne, joilla ei ole varaa tällaisiin salakuljettajien palveluihin. Euroopan Unioni on ”auttanut” vääriä ihmisiä, jo vuosien ajan.

+11
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu