Montako % kansasta noudattaa maski-suosituksia? kysely vs. totuus

YLE uutisten kyselyn mukaan 42% kansasta sanoo käyttävänsä kasvomaskia suositusten mukaisesti tai sitäkin enemmän, esim. joukkoliikenteessä, joka on yleisin tilanne jossa kasvomaskia pitäisi käyttää suositusten mukaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11508052

HSL puolestaan arvioi suositusten astuttua voimaan, että ehkä 20% – 30% matkustajista käyttää kasvomaskia.

https://yle.fi/uutiset/3-11503178

Minun kokemukseni junalla matkustamisesta HSL-alueella on, että kasvomaski on päivä päivältä harvinaisempi näky. En ole laskenut vastaantulijoita ja kirjannut muistivihkoon monellako oli maski, mutta lonkalta arvioisin että korkeintaan 15% matkustajista käyttää maskia HSL:n junissa nykyään.

YLE uutisten kysely, jonka mukaan 42% kansalaisista käyttää maskia suositusten mukaisesti, on sikäli varmaan ihan validia tietoa, että se kertoo kuinka monta prosenttia kansalaisista ilmoittaa käyttävänsä maskia suositusten mukaisesti.

Se on kuitenkin eri asia, kuinka monta prosenttia kansasta oikeasti käyttää maskia suositusten mukaisesti. Kun näillä kahdella tuntuu olevan noin suuri ero, kannattanee jatkossakin välttää tekemästä kovin painavia johtopäätöksiä sen perusteella, mitä kyselyihin vastaavat ihmiset ilmoittavat tekevänsä. Kyllä se asia täytyisi selvittää havainnoimalla ihmisiä mitä he tekevät, ei kysymällä heiltä mitä he väittävät tekevänsä. Jos halutaan tuottaa tietoa joka pitää paikkansa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu