Montako prosenttia Ukrainasta Venäjä aikoo vallata ensi talvena?
Heinäkuussa 2021 ennustelin, että Venäjä todennäköisesti valtaa ”kolmasosan Ukrainasta” seuraavien 12 kuukauden aikana.
Sen suuntaiset huolet ovat viime aikoina nousseet julkiseksi puheenaiheeksi myös USA:n ja NATOn suunnalla. Tosin nyt ei puhuta enää vain ”kolmasosasta” Ukrainasta, vaan jopa koko Ukrainan valtaamisesta, mahdollisesti tammikuussa 2022.
https://yle.fi/uutiset/3-12199280
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b0d1ce1e-e0ea-4f9c-b519-a423637112ec
Ukrainan presidentti kävi syyskuussa Joe Bidenin puheilla Washingtonissa, ja kyseli milloin Ukrainan NATO-jäsenyys etenee. Siihen kysymykseen ei löytynyt vastausta Bideniltä, mutta sen sijaan Yhdysvallat lupasi antaa ”oikeudellista tukea” Ukrainalle Venäjän uhkaa vastaan.
https://yle.fi/uutiset/3-12080316
Myös Euroopan Unioni levittelee käsiään taas neuvottomana. Kiellettäisiinkö jonkun tuotteen tuonti tai vienti muutamaksi vuodeksi? Jos se auttaisi?
https://yle.fi/uutiset/3-12186152
Yhdysvallat harkitsee nyt aseiden toimittamista Ukrainalle. Afghanistanin kokemusten jälkeen on erittäin epäselvää, mitä hyötyä on sinänsä tehokkaasta aseistuksesta kokemattomissa käsissä. Syyrian ja Jemenin tilanteen valossa ei näytä myöskään todennäköiseltä, että aseistuksen lisääminen alueella olisi kovin hyvä uutinen paikallisille siviileille.
Olisin yllättynyt, jos Venäjä valtaa koko Ukrainan pysyvästi. Silloin Venäjä saisi haltuunsa miljoonien ihmisten väestön, joka vihaa miehittävää valtiota. Siitä ei seuraa mitään kovin hyvää, ja se tiedetään kai Venäjälläkin. Siksi uskon, että todennäköisin skenaario mahdollisessa sodassa olisi hyökkäys koko Ukrainan alueelle, Ukrainan asejärjestelmien tuhoamiseksi kaikkialla, mutta pysyvä miehitys ja alueiden liittäminen Venäjän valtioon vain sellaisilla alueilla, joiden venäjänkielinen ja Ukrainan nykyistä hallintoa kohtaan kriittinen väestö suhtautuu muuttuvaan tilanteeseen maltillisesti, jopa hyväksyvästi.
Venäjä on taitava junailemaan asemiaan keskipitkällä ja lyhyellä tähtäimellä. Operaatioiden totettaminen Euroopassa on edellyttänyt NATO:n voimapesäkkeen eli USA:n manipuloimista kaoottiseen sekasortoon, jollaisessa tilassa se de facto on ollut jo muutamia vuosia. Venäjä on onnistunut tässä todennäköisesti tavoitteensa osittain ylittäenkin ja se olisi valtapoliittinen nolla, jollei se tällaista hetkeä hyödyntäisi. Lisämausteena ovat sitten kaiken maailman Nordstreamit ja kaasuhanat, joita voidaan soppaan ripotella sopivasti maistellen.
Ilmoita asiaton viesti
Tammikuussa on kylmä, ja vuoden kylmin kuukausi helmikuu juuri tuloillaan. Silloin ei Eurooppa kaasun ostamista keskeytä.
Ilmoita asiaton viesti
Valko-Venäjää ei tarvitse vallata, siihen riittää että Lukashenka ja Putin allekirjoittavat paperit tammikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä niitä ruokkimaan …
Ilmoita asiaton viesti
Kyseiset alueet ovat viljavia maita ja aseita voidaan käyttää pikemminkin ruoan ryöstämiseen sieltä Moskovaan, kuten Stalin aikoinaan menetteli.
Ilmoita asiaton viesti
Ruuan sun muuta voi ryöstää ja kaikella todennäköisyydellä länsimaat antavat kuitenkin ruoka-apua ilmaiseksi eli ei ruokintaan välttämättä itse tarvitse panostaa. Ja jos joku nälkään kuoleekin, niin tuskin kovin moni Moskovassa siitä uniaan menettää, vaikka kuinka olisi veljeskansaa puheissa. Elämä on monasti julmaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä niitä ruokkimaan”. Aivan. Päinvastaisesta toiminnastahan onkin sitten kivasti kokemusta, vuosilta 1932-33, kun ukrainalaisilta vietiin siemenviljatkin ja eri arvioiden mukaan 3 – 14 miljoonaa ukrainalaista tapettiin nälkään (Kts. ”Holodomor”).
Tuon tarkemmin tapettujen lukumäärää ei tiedetä tänä päivänäkään ja ainakaan Moskovassa ketään ei varmasti voisi edes vähempää kiinnostaa.
Kauan eläköön kansojen välinen ystävyys!
Ilmoita asiaton viesti
Robert Conquest kirjoitti 1980-luvulla kirjan ”The Harvest of Sorrow” tuosta Ukrainan nälänhädästä/kansanmurhasta. Kirjassa on yli neljä sataa sivua pienellä präntättyä tekstiä. Esipuheessaan Conquest mainitsee, että nälänhädässä kuoli 20 ihmistä, ei jokaista sanaa, vaan jokaista KIRJAINTA kohden. Se konkretisoi hyvin tragedian ja rikoksen mittasuhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen tuoreempikin kirja on kuin Timothy Snyderin: ”Tappotanner – Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä” (Siltala 2014). Antikvaari.fi:ssä on karmeat hinnat: 25-35E + postikulut. Mutta kirjastostahan sen löytää jos kiinnostaa.
Tai niin, no joo, paha tästä on oikeastaan lukusuositusta antaa. Ei ole mitenkään mieltä ylentävää lukea ukrainalaisen orpokodin lapsista, jotka alkavat nälästä puolikuolleiden hoitajien silmän välttäessä lopulta syödä toisiaan. Ja joku kaikkein nälkäisin itseään.
Eli äläpä ehkä sittenkään lue…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos lukuvinkistä. Melkein kaikissa nälänhätiä käsittelevissä teoksissa törmää mieltä kääntäviin kuvauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Montako prosenttia Ukrainasta Venäjä aikoo vallata ensi talvena?”
– Jos paino on sanalla ”aikoo”, en todellakaan osaa vastata. Geopoliittisesta kehityksestä ennustan, että Venäjä ei valtaa Ukrainasta alueita – nykyistä enempää. Krimin niemimaasta se ei tietenkään suunnittele luopuvansa.
Ilmoita asiaton viesti
On selvää, että Valko-Venäjän (virallisempi) anneksointi Venäjään sujuisi pienellä protestilla lännen taholta, mutta ei muuta.
Seuraavana viipaleena olisi melko helppo liittää Ukrainan ”sudeettialueet” – eli ”Donbassin tasavalta”, kuten Venäjä sitä kutsuu. Siitä seuraa hiukan suuremmat protestit ja ties vaikka Oltermannikin kiellettäisiin. Unohtuisi tuokin vuoden parin sisällä, jolloin voisi taas astua seuraavan askeleen …
Ilmoita asiaton viesti
Ei Eurooppa päätynyt juuston vientikieltoon vaan Venäjä esti eurooppalaisten elintarvikkeiden tuomisen maahan.
Asiat Venäjällä ovat kurjasti jos ja kun Oltermanni on himoittu luksustuote.
Ilmoita asiaton viesti
Pari viikkoa sitten Jumbon Prisman kassalla tuli vastaan venäläinen perhe, jotka ostivat kaksi täyttä ostoskärryllistä Oltermannia. Paljonkohan niihin mahtuu yhteensä? Tuhat euroa ei kyllä riitä siihen lastiin, kun yksi juusto maksaa 6 EUR ilman mahdollista määräalennusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Pari viikkoa sitten Jumbon Prisman kassalla tuli vastaan venäläinen perhe, jotka ostivat kaksi täyttä ostoskärryllistä Oltermannia.
”
Varmaan kannattavaa toimintaa, koska tuskin muuten moista tekisivät. Pakko se pienenkin on joskus yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän erittäin todennäköisenä, että sillä perheellä oli ihan validi bisnes-idea siinä. Tehdä fyffeä.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin. Ihan ok toimintaa. Pienistä puroista pitää joskus saada perheelle elanto. Sitä en sitten täysin käsitä, miksi tuo on noin arvostettua juustoa, mutta ilmeisesti on. Voittoahan siitä pitää kuitenkin saada eli joku maksaa siitä enemmän. Jonkinlainen puoliluxus-tuote Venäjällä ehkäpä…
Kyllähän Oltermannia ajoittain itsekin on tullut syötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuodentakaisen jutun mukaan Venäjällä salakuljetetun Oltermannin hinta on jopa nelinkertainen mustassa pörssissä.
https://yle.fi/uutiset/3-11525524
Ilmoita asiaton viesti
Kun vertaa Balttian maiden ja Ukrainan kohtaloa, niin luulisi hitaimmankin suomalaisen kääntyvän NATO jäsenyyden kannalle.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi jos vertaa Ukrainan ja Suomen kohtaloa, ja pohtii mitä eroa näiden kahden valtion ulkopolitiikassa on tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulkopolitiikka toimii aika hyvin. Yhdysvallat on valmis myymään Suomelle kaikkein moderneinta aseteknologiaansa.
Suomella on tietysti helppo pitää keskusteluyhteys Venäjän johtoon Ukrainaan verrattuna, kun Venäjä ei miehitä Suomelle kuuluvia maa-alueita eikä lietso ja ylläpidä sisällissotaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Paitsi jos vertaa Ukrainan ja Suomen kohtaloa, ja pohtii mitä eroa näiden kahden valtion ulkopolitiikassa on tällä hetkellä.
”
No toinen on EU-maa ja sitenkin vähemmän houkuttava kohde toistaiseksi, vaikka kummatkin liittoutumattomia ( eli houkuttavia kohteita sopivan tilaisuuden tullessa ). Mikäli EU kaatuu tai ainakin horjuu todella pahoin (vieläkin paljon pahemmin kuin nyt), niin Suomikin on Venäjälle ykköskohteiden joukossa – eihän noita monia ole, kun kohta tosiaan Ukrainastakin saa paloja Venäjälle ja Valko-Venäjä tulee lähes itsestään hallintaan.
Sitä EU-horjumista ennemmin kannattaisi olla NATOssa, mutta tuskin olemme. Tyhmyydestä saa sitten syyttää itseään. Venäjälle liittoutumattomat kohteet ovat parhaita kohteita. No meillä on iso kasa ihmisiä, joille sodat ovat olevinaan wanhaa-aikaa, joka ei koskaan tule takaisin. Ja jos sotia onkin, niin ne ovat siellä jossain kaukana, ja eihän meillä ole mitään, mitä Venäjä haluaisi muutenkaan. Noita väitteitä ja lukuisia muita on väsymiseen asti ollut vuosikymmeniä. Osa höpsöimmistä uskoi 90-luvulla ja jopa 2000-luvulla Venäjästä tulevan aika länsimaistyyppinen ja rauhallinen maa. Silloin sai hörhöleiman mikäli oli eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksei Neuvostoliitto valloittanut Suomea?
”
Suomi oli jo suomettunut ja kohtuu hyvin kontrollissa muutenkin, eivätkä kylmän sodan aikana katsoneet siihen olevan tarvetta, kun oli muita viritelmiäkin reilusti. Historiaa lukemalla ns. kylmän sodan ajasta löytyy tietoa rutkasti, netistä löytää ilmaiseksi eli ei tarvitse enää kirjoja ostaa. Nyt Venäjä haluaa mieluusti lisää alueita (Putinkin on moisia julkisesti toivonut ja Neuvostoliiton sortuminenkin oli kamala tragedia kuulemma), ja järkevintä se on aloittaa liittoutumattomista tietenkin. Valko-Venäjän saa syleiltyä puolelleen ihan itsestään jo, ja Ukraina on sekä NATOn että EU:n ulkopuolella järkevä/looginen pala, jos/kun joutuu sotilaallista voimaakin käyttämään. Suomea suojaa Ukrainaa enemmän mm. EU-jäsenyys, vaikka hieman ”paperisuoja” onkin, niin parempi kuin ei mitään. Suomesta on vaikeampi aloittaa myös vähäisemmän venäläisväestön takia, jota voi helpommin käyttää vakuuttamaan kotopuolta siitä, että tarkoituksena on puolustaa vain venäläisiä. Toki Bäckman-tyylisellä propagandalla (Putinin hallitessa valtaosaa Venäjän mediasta) saisi alle vuodessakin luotua kunnon vihan venäläisissä Suomea vastaan tarvittaessa. Ja keinojahan on historiassa ollut monia. Jos ei muuten toimi, niin lavastusta kehiin.
Mikäli kysyt miksei Neuvostoliitto valloittanut Suomea esim. Toisen maailmansodan aikana, niin siitä (tai sitä aihetta sivuten) on tehty kirjojakin, ja keskusteltu mm. netissä loputtomiin. Ei nyt oikein jaksaisi lähteä siihen aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Heillä taisi olla kiireitä muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Ukrainakin ollut Venäjällä melko pidetty maa? Jostain syystä tunteet kuitenkin kylmenivät ja melko nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan kiinteistöjen alueelle määrättiin juuri tronien lentokielto. Suomi signaloi Nato-hakemuksen lähtevän, jos Ukrainan tilanne ei kehity oikeaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mittler oli sitä mieltä, että ukrainalaiset eivät osaisi käyttää modernia aseistusta. Jos nyt jätetään F-kolmevitoset ym. huipputeknologia pois laskuista niin kyllähän he länsimaista kalustoa varmaan osaavat käyttää. Esim. Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle panssarintorjuntaohjuksia, ovat tunnetusti toimineet hyvin itänaapurin panssareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana sitten myös ne KGB:n agentit, joita Ukrainan armeijassa riittänee vaivoiksi asti. Onneksi Suomen armeijassa ei ole sitä ongelmaa, eihän, koska mehän todella tarkasti huolehdimme sellaisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Baltian maat varmaan seuraavat kauhulla Venäjän touhuja ja rakentavat aitojaan…?
– Toivottavasti Afganistanissa siipeensä saanut USA ei ”viivyttele” apunsa kanssa…?
Ilmoita asiaton viesti
USA ei sotilaallisesti ole menossa Venäjän ja Ukrainan väliin. USA on luvannut antaa oikeudellista tukea, eli käytännössä lobata talouspakotteita, ja sen lisäksi mahdollisesti toimittaa jonkun verran aseita.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää vain lunta tupaan. Jos halutaan nähdä, että Suomessa ei pelätä Venäjää vielä alkuunkaan tarpeeksi.
Nooh. Siellä on nyt keskitetty Ukrainan rajojen tuntumaan noin 90.000 venäläissotilasta. Sikäli kun ovat varmasti pääosin maavoimia, niin se onkin jo aika iso siivu Venäjän koko maavoimien (280.000) vahvuudesta.
Vastassa on sitten Ukrainan jo 255.000 -miehiseksi paisunut armeija. Väittävät pahat kielet, että on jo länsivalmisteisia panssarintorjuntaohjuksiakin. Ai kamala sentäs. Mahtaako nyt tulla ihan sentään paraatimarssia Kiovaan ja/tai Odessaan, vaikka blogisti näkisi aiheesta ihanaisia päiväunia päivittäin?
Ilmoita asiaton viesti
Linkitetyistä uutisista voi lukea paremmin tietävien arvioita tilanteesta, mitä tulee tuohon sotilaalliseen tasapainoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Paitsi että missään linkittämissäsi uutisissa ei ollut sitäkään vähää tietoa mistään voimasuhteista tai ”sotilaallisista tasapainoista” mitä minä juuri äsken tarjoilin. Unelmia ja kuvitelmia ei lasketa miksikään.
Paitsi jos nyt välttämättä täytyy saada unelmoida ja kuvitella, niin voisihan sitä vaikka ajatella, että ”yksi venäläinen vastaa kymmentä ukrainalaista”, ei ne semmoiset ukrainan sotilaat osaa varmaan edes ampua ja vaikka osaisivatkin, niin varmaan Venäjä on soluttanut sinne niin paljon FSB -miehiä upseeristoon, että koko armeija laskee välittömästi aseensa ja liittyykin hyökkääjän riveihin. Ja kukaan Venäjän mahtavan vapautusarmeijan sotilas ei saa koko sotaretkellä naarmuakaan.
Ja niin pääsee se Venäjän imperium taas kivasti laajenemaan. Ja olipa jo aikakin, kun ei 30 vuoteen ole saatukaan sillä saralla aikaan oikein yhtään mitään!
Ilmoita asiaton viesti
No Venäjän armeija on tuolla reilulla ylivoimalla (sotilaallisen voiman suhteen) eli aika huonolta tuo näyttää Ukrainan kannalta, eikä apuja tule tarpeeksi. Eivät ole NATOssa eikä USA:lla ole mitään velvollisuutta heitä auttaa. EU taas antanee boikotteja. Tietenkin jotain aseapua voi tulla USA:lta ja ehkä muiltakin enemmän, mutta ei muuta paljon asioita. Parempi tietenkin mikäli Venäjä jättää menemättä, mutta voi olla motiiveja enemmän menemiselle ennemmin tai myöhemmin. Vaikea sanoa minkälainen maapläntti riittää mikäli menevät. Voivat vaikka innostua mikäli oikein hyvin menee.
Ilmoita asiaton viesti
Mittler haaveilee turhaan. Suuri yleisö Venäjällä on joutunut hyväksymään demokratian hävittämisen, mutta ihan mitä tahansa päähänpistoja se ei Putinin hallinnolta hyväksy. Hyökkäyssota veljeskansaa vastaan olisi kaamea verilöyly, joka ajaisi nopeasti venäläiset kapinaan Putinin hallintoa vastaan. Putin ymmärtää tämän hyvin. Uholla ja suunsoitolla vain ärsytetään länttä, jota kohtaan venäläiset kokevat valtavaa alemmuuskompleksia.
Krimillä ja Itä- Ukrainassa toteutettiin taitavat kaappaukset, mutta yllätysmomentti- se tärkein asia- on lopullisesti menetetty. Jos lehdissä lukee, että Venäjä hyökkää tammi- helmikuussa, se on varma merkki siitä, ettei hyökkäystä ainakaan tuolloin tapahdu.
Ensi kesään mennessä todennäköisempää on Venäjän hajoaminen sekasortoisiksi kuppikunniksi kuin Ukrainan valtaus. Hyökkäys Ukrainaan voisi tietysti laukaista tämän hajoamisprosessin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hajoaminen ensi kesään mennessä on enemmän toiveajattelua kuin realismia.
Ilmoita asiaton viesti
”Krimillä ja Itä- Ukrainassa toteutettiin taitavat kaappaukset, mutta yllätysmomentti- se tärkein asia- on lopullisesti menetetty.”
On olemassa asiantuntijoita, jotka korostavat myös peitetoiminnan mahdollisuutta, jolloin koko yllätys tapahtuu jossain aivan muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Barack Obama seurasi suorana komentohuoneessa iskua Bin Ladenin majaan, Biden on kutsunut sata maata 9.12. katsomaan iskua Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ennustajia riittää, ja sinun huutosi tähän jakoon on 9.12.2021. Ei tule mieleen mitään syytä, miksi juuri noin, mutta kieltämättä se että USA puhuu nyt aseiden toimittamisesta Ukrainalle, tekee todennäköisemmäksi sen että Venäjä toimii mieluummin ennen sitä kuin sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Biden arvioinee jälkiä pikemmin kuin itse iskua; ulkopoliittinen instituutti ennusteleeYle:ssä päivittäin omiaan, eduskunnan valvontakomission jota virallisemmin ek:n tutkimuskeskukseksi sanotaan, lausumia odotellaan, jos perussuomalaisten kehumiselta ehtivät. Molemmat syntyivät Paavo Lipposen ja Claes Anderssonin ideoimina, kuten myös kirjasto Oodi.
Olipa ne kulttturihegemonian aikoja jolloin HS esitteli sivun täydeltä Clasua pimputtelemassa pianoa nuoren naisen kanssa Storyvillessä! Erkki Tuomiojan muistosanoista saattoi päätellä ettei toipuminen hovirunoilijan jälkeen tule olemaan taivaankannen pönkittäjille helppoa.
Ilmoita asiaton viesti