Myötätunto-rahasto: näitä tahoja tukisin valtion kassasta, ihan huvikseen

Kesäkuussa 2019 kirjoitin blogin, jossa ehdotin, että valtion budjetissa pitäisi olla myötätunto-rahasto, josta jaetaan rahaa sellaisille henkilöille, jotka ovat joutuneet terveen maalaisjärjen perusteella arvioituna kohtuuttoman taloudellisen haitan uhriksi. Siten, että voimassa olevien lakien mukaan kaikki on mennyt ”oikein”, eli asiasta ei voi valittaa oikeusteitse, koska oikeudella ei olisi mitään lakiin perustuvaa syytä muuttaa tilannetta.  Sellaisessa tapauksessa ei ole muuta keinoa korjata kohtuuttomalta tuntuvaa tilannetta, kuin se että valtio tms. lahjoittaa rahaa vahinkoa kärsineelle, ihan puhtaana hyväntekeväisyytenä.

Ensimmäisessä tätä aihetta käsittelevässä blogissani oli inspiraation lähteenä Esko Huhdan pieleen menneet tonttikaupat, joista aiheutui hänelle 50,000 EUR tappiot, vaikka hän ei tehnyt mitään virhettä, vaan virheitä tekivät ihan muut tahot.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/277481-valtion-budjettiin-myotatuntorahasto/

Vuotta myöhemmin kesäkuussa 2020 kirjoitin toisen blogin tästä aiheesta. Sillä kertaa inspiraation lähteenä olivat Vantaan Pakkalassa varsin lähellä kotiani asuvat pikkupojat, jotka polttivat K-Raudan varaston ja saivat niskaansa jättimäiset velat. Se mikä tässä sotii oikeustajua vastaan, on mm. se että tuon ikäiset pojat eivät ole oikeustoimi-kelpoisia ottamaan sen kokoista velkaa. Lisäksi myötätunto velvoittaa.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/myotatuntorahasto-osa-2-kun-pikkupojat-k-raudan-varaston-polttivat/

Uutisissa näkyy aina silloin tällöin tarinoita, jotka sopivat tämän jonon jatkoksi. Viime aikoina olen lisännyt listalleni nämä uutisissa esillä olleet tapaukset, joissa valtio voisi tulla vähän vastaan myötätunto-rahaston kautta:

Eläkeläisten vajoava rivitalo ja oikeudenkäynti-kulut:

https://yle.fi/uutiset/3-12121910

Konkurssiin mennyt huoltoasemien eläkerahasto:

https://yle.fi/uutiset/3-12152345

Riston elatusmaksut lapsesta, joka ei ole hänen:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007810395.html

Siscon konkurssi vei rahat uusien asuntojen ostajilta:

https://yle.fi/uutiset/3-12195184

https://yle.fi/uutiset/3-12197956

Että sellaista. Hallituksen ministerit vuodattavat televisiossa kyyneleitä, kun olemme saaneet Afghanistanista ”tuhansia avunpyyntöjä”. Ja sitten konsulit lähetetään matkaan. Minä näen aihetta valtion rahoittamaan käytännön myötätuntoon ihan kotimaassakin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu