Näin työnantaja valikoisi työnhakijoita ulkonäön perusteella
Jatkoa eiliseen blogiini, jonka aiheena oli syrjinnäksi väitetyt käytännöt työelämässä:
Nämä neljä esimerkkikuvaa ovat Unsplash.com -palvelun ilmaisia valokuvia, joita saa käyttää ilman lähdeviitettä lähes mihin tahansa tarkoitukseen, myös kaupalliseen. Tarkempia tietoja löytyy kyseisen palvelun sivustolta.
Muotikauppa palkkaisi todennäköisesti työnhakjan numero 3. Varsinkin meikkejä myyvä liike, koska työntekijä olisi samalla kävelevä myynnin edistäjä, jonka olemus kannustaa asiakasta ostamaan meikkejä. Myös maltillisemmin meikatulla hakijalla numero 2 voisi olla mahdollisuuksia siihen työpaikkaan. Hakijan numero 1 kohdalla meikkejä myyvä liike voisi epäröidä, miksi tämä ei juurikaan käytä meikkejä, ja edistääkö hänen olemuksensa enemmän meidän tuotteidemme ostamatta jättämistä kuin niiden ostamista. Hakija numero 4 olisi muotiliikkeen mielestä ehkä väärän tyylinen heidän asiakaskunnalleen. Riippuen toki liikkeestä. Underground-henkinen muotiliike voisi olla toista mieltä.
Tatuointi- ja lävistysliike palkkaisi todennäköisesti työnhakijan numero 4, koska hänen olemuksensa kannustaa asiakkaita hankkimaan rohkeasti lävistyksiä ja tatuointeja. Tässäkin on kyse myynnin edistämistä tukevasta näkökulmasta palkkauksessa.
Monessa muussa työpaikassa hakijat 1 ja 2 saattaisivat olla etusijalla, jos työnantajalla on mielikuva, että hakija 3 tai 4 kohdistaa joko omaa tai asiakkaan huomiota liian paljon ulkonäköön ja erikoisuuden tavoitteluun.
Synnynnäisiltä ominaisuuksiltaan nämä neljä hakijaa ovat melko yhdenvertaisia. Nämä eroavaisuudet ulkonäössä ovat itse hankittuja henkilökohtaisia valintoja, ja vaihtoehtoa 4 lukuun ottamatta tyyliä on mahdollista myös muuttaa, työnantajan toivomuksesta. Toisaalta työnantaja voi kokea, että on joustavampaa palkata sellainen työntekijä, jota ei tarvitse pyytää vaihtamaan tyyliään, vaan hän viihtyy työpaikan toivomassa yrityksen imagoa edustavassa tyylissä päivittäin omassa arjessaankin.
Mikä olisi ”syrjintää ulkonäön perusteella”? En voi taata, mitä oikeuskäytäntö tulee päättämään tässä asiassa. Minun näkökulmani on, että jos yrityksellä on perusteltu syy uskoa, että tietynlainen työntekijän ulkonäkö hyödyttää yrityksen toimintaa kaupallisesti konkreettisella tavalla, esimerkiksi edellä mainituista syistä, silloin ei ole kyse syrjinnästä, vaan perustellusta työnhakijoiden asettamisesta paremmuusjärjestykseen, liiketaloudellisesti valideilla kriteereillä. Syrjinnästä voisi relevantimmin olla kyse silloin, jos työnhakijoita asetetaan arvojärjestykseen ulkonäön perusteella ilman minkäänlaista liiketaloudellista perustetta.
Hiemankaan järkevämmässä yhteiskuntajärjestelmässä ei mitään muotikauppaa tatuointiliikkeestä puhumuttakaan olisi edes olemassa, eli tällainen on tavallaan tyhjänpäiväistä kirjoittelua, mutta jos leikitään tätä höpötystä niin muutama tarkennus kuviesi analysointiin:
Jos nainen on aidosti kaunis ei sen tarvitse mihinkään idioottimaiseen muotikauppaan mennä töihin; se saa kouluttamattomanakin halutessaan paremman työn tai voi naida varakkaan miehen. Eli kolmonen tuskin alistuisi myyjäksi, tarkoitan kaunista yleensä, kolmonen on aika mitäänsanomaton, persoonaton.
Kakkosen katseessa on joitain heikkouden ja arkuuden signaaleja, jonka ahne johtaja havaitsee – tuskin sopisi myyjäksi, sosiaaliseen touhuun laajasti.
Neloskuvan nainen hakee vielä itseään, mutta on selvästikin itsetietoinen ja rohkea (väärässäkin voin tietty olla – kuori heikolle itsetunnolle) – helposti tuskin joustaa, alistuu johtajan toivekuvaksi; paremminkin itsenäinen taiteilija, yms.
”Synnynnäisiltä ominaisuuksiltaan yhdenvertaisia”, sanot – aika outo, itse asiassa ihan järjetön lause: geeneissä jokaisella on omanlaisensa taipumukset, taidot, luonne ja tietoisuuden, eli sielun osalta tavoitteet – sielunsuunnitelma!…ja tästä pääsemmekin asiaan, joka puuttuu tyystin tekstistäsi:
Asioita ja tapahtumia on selvästikin ennalta määrätty tapahtuviksi, eli yksilö voi saada tai jäädä osattomaksi hakemastaan paikasta ulkonäöstä, ym. huolimatta. Jos rakennat maailmankuvaasi ainoastaan valtavirtatieteen avulla jää se pahoin vajavaiseksi. Kaiken ennalta määrätyn, suuremman tarkoituksen hylkääminen maailmankuvan kehittelystä tosin nopeuttaa sen oman kuplan valmistumista mutta se pumpulipesä ei ole todellisuutta…Miten kukaan itseään fiksuna pitävä yksilö voi olla niin silmälappuinen ja ylimielinen, että ohittaa ja kieltää satojen miljoonien ihmisten ”yliluonnolliset” eli vielä tieteen ulottumattomissa olevat kokemukset: entropian ohittavat informaatio- ja energiatjärjestelmät!
Parahin Ion, maailma ja elämämme on toden totta huomattavasti moniulotteisempi kuin vain tämä fyysinen olemisemme. Ihmisen liiallinen vapaa tahto on se ”Luojan virhe”, jonka voimin olemme sotkeneet maapallon ja kaikki näyttää äkkiseltään vain sattuman, ym, aikaansaannokselta.
Perehdy kirjallisuuteen aiheesta, sitä on mahdoton määrä, joskin suurimmilta osin englanniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoin pelkään, että ihmisten kohtalon ennalta määräytymistä koskeva kirjallisuus näyttäytyisi minulle katteettomana pseudo-tieteenä. Tatuointeja en kaipaa minäkään, lävistyksiä sitäkin vähemmän, mutta olisi utopiaa olettaa niiden poistuvan yhteiskunnasta, suosio ja hyväksyntä on sen verran suurta. Tyylikkäiden vaatteiden myymisen koen sinänsä mielekkäänä, tosin lyhyellä kierrolla muodista nopeasti pois menevän tavaran shoppailu on jopa rikos ilmasto-ahdistunutta ihmiskuntaa kohtaan. En allekirjoita myöskään arveluitasi siitä, että yhdenkään kuvissa näkyvän henkilön itsevarmuutta tai itsetuntoa olisi mahdollista päätellä näiden valokuvien perusteella. Moni tai jopa kaikki ovat ammattimaisia malleja, joten näyttelemisen osuus syö pois senkin vähän, mitä muutoin voisi kuvitella ymmärtävänsä. Minä en juuri edes kuvittele.
Ilmoita asiaton viesti
Russel Targ The Reality of ESP – lue, et tule katumaan, hyvä ”startti”. Hyvin pysyt asiallisena vaikka näinkin karskin provosoivasti sinulle kirjoitan, siitä plussapisteitä. Tuo on vissiin kokonainen:
https://youtu.be/tOCgadWp6AE
Ilmoita asiaton viesti
Linkitetyssä kirjassa kerrotaan anekdootti yksittäisestä onnistumisesta. Samoin uskonnollisessa kirjallisuudessa kerrotaan yksittäisistä ihmeparantumisista. Molemmat ovat kuitenkin liian harvinaisia onnistumisia, jotta niiden varaan olisi mahdollista rakentaa mitään palveluita, joista on tilastollista hyötyä ihmisille. Jos olisi mahdollista, olisihan sellaisia palveluita jo tehty. Vaikka skeptinen yhteiskunta ei olisi, niin uskovaiset kuitenkin.
En katso tarpeelliseksi julistaa varmaksi, että yksittäisiä ihmeitä ei tapahtuisi. Minulle riittää todeta se tosiasia, että niitä tapahtuu liian harvoin ja epäluotettavasti, jotta ne olisi mahdollista selittää miten se toimii (edes yliluonnollisella selityksellä, joka kuvaisi tapahtunutta systemaattisen luotettavasti), tai valjastaa palvelemaan mitään hyödyllisiä päämääriä.
Käytännön esimerkkinä se, että jos uskon saarnaajan kokoukseen saapuu 1000 mummoa, joista yksi parantuu selittämättömästi, 999 mummoa jää ilman apua, ja on epäselvää olisiko se yksi parantunut joka tapauksessa, vaikka ei olisi saapunut kyseiseen kokoukseen. Samoin rikollisten tunnistaminen psyykkisin menetelmin olisi ihan tervetullut palvelu, poliisilla on monta kylmää henkirikosta selvittämättä jokaisessa valtiossa. Vaan eipä näy poliisin ovella jonoa psyykikoista, jotka pystyisivät auttamaan relevantisti, niin että tapausten selvittäminen saisi merkittävää apua siitä.
Ilmoita asiaton viesti