Näkökulmia Ukrainan sotaan: näkyykö horisontissa Venäjän voitto vai perikato?

Maallikon on vaikea muodostaa realistista käsitystä siitä, mikä on tilanne Ukrainan sodassa tällä hetkellä, ja millaista lopputulosta sodasta voidaan realistisesti odottaa nykyisen tiedon perusteella. Tietoa ja analyysejä on tarjolla paljon, mutta skaala on erittäin laaja, mitä eri tahot sanovat sodan voimasuhteista ja todennäköisestä lopputuloksesta.

Lännen voimakkain vastatoimi ovat olleet dramaattiset talouspakotteet Venäjälle. Niidenkin vaikutuksesta Venäjän yhteiskuntaan on olemassa monenlaisia ennusteita, joiden realistisuutta maallikon on vaikea arvioida.

Tässä on kolme hyvin erilaista esimerkkiä, millaista lopputulosta sodalle ennustetaan:

”Venäjällä nyt all-in Ukrainassa. … Jopa Venäjän turvallisuuspalvelu arvioi sodan päättyvän katastrofiin (Venäjän kannalta). Venäjän tappio tässä sodassa on vääjäämätön, ja se saattaa tulla nopeastikin.”

(8.3.2022 Mikael Jungner, jonka yltiö-positiivinen päivittäinen kommentaari tuntuu nojautuvan paljolti puolalaisiin ja ukrainalaisiin tietolähteisin, joilla on motiivina tietysti uskoa parasta, ja tarvittaessa vaikka vähän kaunistella tilannetta, taistelumoraalin kohottamiseksi Ukrainan puolella.)

https://twitter.com/MikaelJungner/status/1501065829760311304

Tulenkäyttöä ja maihinnousun uhkaa kärsitään ja koetaan Odessassa. Venäläisen hyökkäyksen voisikin ennakoida tavoittelevan kaupungin ja sen lähialueiden valtaamista. … Luotaisiin konkreettinen uhka hyökkäyksen jatkamiselle koko maan halki kohti Kiovaa. … Olisi yksi vaihtoehto Ukrainan pilkkomiseksi hallittavampiin osiin. … Luonnollisesti tämä taas tarjoaisi ukrainalaisille puolustajille runsaasti mahdollisuuksia tappioiden tuottamiseen. Tilanne olisi kuitenkin maan elinkelpoisuuden kannalta katastrofaalinen. On muistettava, että Venäjä saattaa tyytyä myös vähempään.

(7.3.2022 Antti Paronen, maanpuolustus-korkeakoulun apulaisprofessori.)

https://twitter.com/AnttiParonen/status/1500938321517817862

Yllä oleva Mikael Jungnerin visioima vaihtoehto on, että Venäjä häviää sodan katastrofaalisesti ja melko nopeasti. Maltillisempi arvio MPK:n Antti Paroselta on, että Venäjä pystyy pitkittämään sotaa ja valtaamaan suuria alueita, ehkä jopa jakamaan valtion kahtia, joista Venäjä pitäisi hallussa itäistä puolikasta. (Tämä oli etukäteen useimpien asiantuntijoiden arvio Venäjän vähimmäistavoitteesta ja sodan todennäköisestä lopputuloksesta, ainakin siihen asti kunnes Venäjän kone alkoi yskiä ja haparoida pian sodan alettua.)

Kolmantena vaihtoehtona mainittakoon Venäjän ulkopoliittinen virallinen kanta, joka on tällä hetkellä edelleen se että Venäjä tulee saavuttamaan sodassa kaikki tavoitteensa, joihin sisältyy koko Ukrainan demilitarisointi. On epäselvää, sisältyisikö Antti Parosen pohtimaan maan kahtiajakoon Ukrainan suostumus demilitarisointiin. Sitä on vaikea ennustaa, saattaa riippua paljolti siitä, millaisella asenteella varustettua johtajistoa Ukrainalla on käytettävissä siinä vaiheessa, ja mikä on Venäjän sotilaallinen ja poliittinen neuvotteluasema tuolloin.

Kuinka laajoja alueita Venäjä on vallannut haltuunsa tähän mennessä? Vastaus on joka tapauksessa: yllättävän vähän. On kuitenkin melko suuria eroja kartoissa, joita eri tahot piirtävät sodan tilanteesta. YLE käyttää ehkä suosituinta tietolähdettä Live UA Map, joka piirtää niukempia alueita Venäjän hallintaan kuin useimmat muut tietolähteet. Tilanne tänään 8.3.2022 YLE uutisten ja Live UA Mapin mukaan:

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/w_636,h_358,ar_1.7777777777777777,dpr_2,c_fill,g_faces/q_auto:eco,f_auto,fl_lossy/39-925011622701663b349

https://liveuamap.com/

Wikipediaan kirjoittelevat sotatieteen intoilijat tulkitsevat suoraviivaisemmin, että Venäjän armeijan ympäröimät alueet ovat kokonaan Venäjän hallussa. Heidän piirtämissään kartoissa Venäjän valtaama alue näyttää laajemmalta kuin Live UA Mapin kartoissa. Tämä lienee melko realistinen näkemys, että Venäjän armeijalla ei ole suurta kiirettä käydä keräämässä kansalaisilta aseita pois jokaisesta pienestä kylästä saartamaltaan alueelta juuri tässä vaiheessa, mutta joskus myöhemmin jos ehditään muilta kiireiltä, saarrettu alue päätyisi Venäjän eikä Ukrainan armeijan haltuun.

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Russian_invasion_of_Ukraine#/media/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Kaikkein suoraviivaisimmin yllä mainittua ajattelutapaa ”saarrettu harvaan asuttu alue on jo käytännössä kokonaan vallattu alue” edustaa georgialainen sotatieteen asiantuntija David Batashvili, joka piirtää Venäjän haltuun vielä suurempia alueita kuin Wikipedia:

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1lscRK6ehG0l2V-XvJ16nsyblMsQ&ll=49.78733030130139%2C33.2929118246451&z=6

Hyvin samansuuntaiseen ratkaisuun päätyy myös Englannin valtiollinen uutiskanava BBC, joka julkaisee päivittäin artikkelin otsikolla ”Day 12 (tms.) in maps”, jossa on tuorein kartta taisteluiden tilanteesta. BBC piirtää Venäjän armeijan haltuun lähes yhtä suuria alueita kuin David Batashvili, tosin ne alueet katkoviivalla varjostettuna, jotka on saarrettu tehokkaasti, mutta paikallisella väestöllä on vielä omia aseita hallussa kylissä.

https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682

Mika Niikon sensuroitu Twitter-ennustus osui oikeaan siinä mielessä, että Ukrainassa on toteutumassa ”karmeat seuraukset”. Mille osapuolelle nuo seuraukset tulevat olemaan karmeimmat, sitä emme tiedä varmuudella vielä tässä vaiheessa.

0
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu