Nälänhätä uhkaa: Suomen pitäisi ryhtyä Jemenin sosiaalitoimistoksi
Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto. Apua on pakko priorisoida, koska sitä ei riitä kaikille. En keksi parempaa kriteeriä kehitys-avun priorisoinnille kuin akuutti nälänhädän uhka. Sillä perusteella Suomen kannattaisi priorisoida Jemeniä ulkomaan avussa tällä hetkellä.
Jemenissä on kymmeniä tuhansia ihmisiä välittömässä nälänhädässä, eli käytännössä kuolemassa nälkään parhaillaan, ja yli 10 miljoonaa ihmistä mahdollisesti ajautumassa kohti sellaisia olosuhteita seuraavien kuukausien aikana. Maailman Ruokaohjelmalta loppuu kuitenkin rahat, joten järjestön jakamien ruoka-annosten kokoa on leikattu 75% helmikuun 2021 alusta lähtien (jos järjestön nettisivujen tiedotteessa ei ole painovirhettä). Globaali ruoka-apu ei ole kovin ruhtinaallista normaalistikaan. Vielä vähemmän siinä on kehumista, jos siitä saa lautaselle vain 25%.
https://www.wfp.org/stories/world-food-programme-warns-worsening-famine-yemen
https://www.thenewhumanitarian.org/opinion/2021/01/06/yemen-famine-aid-funding-conflict
En jaksa googlata, mihin Suomen valtio on budjetoinut käyttävänsä yli miljardin euron suuruisen vuotuisen kehitysavun budjettinsa. Kaikenlaiseen pieneen kivaan tietysti, sekalaisten diktaattorien takapihalla. On googlaamattakin selvää, että se budjetti kannattaisi nyt repiä auki, ja jakaa rahat uudestaan.
On tietysti sääli jättää edistämättä ihmiskunnan kehitystä pidemmän tähtäimen keinoilla kuin välitön ruoka-apu, vain siksi että muutamat mulkvistit kuten Saudi-Arabia pommittavat Jemeniä ja aiheuttavat siellä nälänhädän. USA:n toimittamilla aseilla ja siunauksella. Eivätkä nuo valtiot sitten maksa itse aiheuttamansa nälänhädän kustannuksia, vaan YK laittaa hatun kiertämään sellaisille valtioille, jotka eivät ole sitä sotaa ja nälänhätää aiheuttaneet.
Ei ole kaunista, eikä oikeudenmukaista, mutta nämä pelimerkit on nyt jaettu, näillä mennään. Jos asia on rahasta kiinni (ja kaikkihan on aina rahasta kiinni), olisi oikeudenmukaisempaa sulkea Suomen raja pakolaiselta, joka juuri tänään yrittää astua rajan yli Suomeen, mutta ei ole kuolemassa mihinkään siellä rajan toisella puolella, jos sillä vapautuu budjetista varoja maksaa ruoka jollekin sellaiselle ihmiselle toisella puolella maailmaa, joka ilman lahjoittajien toimittamaa ruokaa kuolisi nälkään piakkoin.
Avun pyytäjät eivät maailmasta lopu, on pakko priorisoida. Korkein prioriteetti avun tarpeessa on sillä joka on välittömässä kuoleman vaarassa.
Maailmassa on yllättävän vähän sellaisia rikkaiksi laskettavia öljyntuottajamaita, joissa öljyvarallisuutta olisi käytetty koko kansan hyväksi. Äkkisiltään ei tule mieleen kuin Norja. Siellä varat eivät ole päätyneet jonkun diktaattorin yksityistileille, vaan sosiaalisen hyvinvoinnin lisäämiseen ja os aon rahastoitu pahan päivän varalle. Aseitakin Norja on hankkinut järjellä ja maltilisesti.
Ionille.
Lienee syytä kysyä Atte ja rouva Kalevalta, kannattaako Jemenin takia nähdä vaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Jemenin takia vaivaa kannattaa nähdä, mutta ei sinne henkilökohtaisesti kannata korkea-arvoisten upseerien mennä haahuilemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on aika vähän asioita, jotka poistuvat suomalaisten rahoilla. Jemenin ruokaohjelmalta puuttuvat rahat seuraavalle puolelle vuodelle löytyisivät kyllä Suomen kehitysavun budjetista.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan
Savanneille Afrikkaan diktaattoreiden Rolls Roycehankintoihin rahaa ei pitäsi lappaa enää. Eikö 60-vuotta jo riitä ?
Ei sitä tarviisi myöskään Italia/KReikka/Espanja tai muutkaan ns. Elvytyspaketin saajat yhtä kipeästi kuin Jemen tarvitsee (tiedän että tämä ei liity kehitysapuun , mutta pakko sanoa anyways)
Ilmoita asiaton viesti
Italiaan lapioidaan rahaa nyt aika eri syistä ja eri asenteella kuin kenellekään muulle. Valtioita on konkurssissa muuallakin. Libanonilta vaaditaan massiivisia uudistuksia, vyön kiristystä ja korruption kitkentää, vastineeksi lainoista. Italialle lahjoitetaan rahaa hyvin vähäisin vaatimuksin. Tasan ei mene nallekarkit eikä priorisoinnit.
Ilmoita asiaton viesti
Sotakupla Suomi lupaa parhaillaan Belarusille tonnistoa kaatamaan Lukasenka jotta voitaisiin yhdessä panna laiska raha heidän metsissä tuottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi Lukashenkaa kaada, eikä sitä tarvitse kaataa, sehän on luvannut jo astua syrjään, kunhan perustuslain uudistus on valmis.
Eri asia on, mitä se uudistus tulee sisältämään, ja miksi siinä kestää niin kauan.
Ilmoita asiaton viesti