NATO kriisissä: uudistua vaiko hajota?
Ranskan presidentti Macron kohautti politiikan toimittajia lausumalla The Economist -lehden haastattelussa, että NATO on ”aivokuollut”, USA:n apuun ei voi luottaa, eikä hän ole varma edes mitä NATOn kuuluisa 5. artiklan puolustusvelvoite tarkoittaisi käytännössä nykyajan tai tulevaisuuden maailmassa, jos joku NATO-jäsen joutuisi hyökkäyksen kohteeksi.
https://yle.fi/uutiset/3-11056761
NATOa markkinoidaan juuri tuon 5. artiklan avulla. Se on koko jutun ydin, että NATOn jäsenmaat voivat luottaa muiden tulevan apuun, jos yksi jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Luottamus NATOn yhteiseen puolustukseen ei ole koskaan ollut matalampi kuin tämän vuoden aikana, jolloin USA on useita kertoja eri yhteyksissä asettanut kyseenalaiseksi halunsa puolustaa Eurooppaa. Ja lisäksi NATO-jäsen Turkki on hankkinut ohjuspuolustuksen NATOn arkkiviholliselta Venäjältä (jolloin herää kysymys, kuinka tehokas se olisi tositilanteessa Venäjän hävittäjäkoneita vastaan), sekä lähtenyt hyökkäyssotaan kurdeja vastaan ilman todellista sotilaallista uhkaa itseään kohtaan.
Presidentti Macron toteaa, että hän ei tiedä mitä NATOn puolustusvelvoite tarkoittaisi tässä tilanteessa, jos esim. Turkkia vastaan hyökättäisiin Syyriasta. Eikä hän ole varma että USA puolustaisi Eurooppaa tällä hetkellä tai tulevaisuudessa.
Huonoa PR-työtä sotilaallisen liittouman tärkeän valtion presidentiltä. Mutta siihen on niin paljon syitä, ja niin laajasti suuren yleisön tiedossa olevia syitä, että Macron ei näe tarvetta hyssyttelyyn ja teeskentelyyn.
NATO on eksistentiaalisessa kriisissä. Monet sen jäsenet ovat epävarmoja siitä, voiko muiden jäsenmaiden apuun luottaa, ja onko tässä järkiavioliitossa järkeä enää tulevaisuudessa. Mutta ei sitä helposti korvatakaan voi, kuten englantilainen analyytikko ja brexit-mies John Laughland arvioi Venäjän valtiolliselle uutispalvelu RT:lle:
https://www.rt.com/news/472849-macron-nato-alliance-turkey/
Presidentti Macron visioi että Eurooppa ottaisi vastuun omiin käsiinsä sotilaallisessa puolustuksessaan, joka on tällä hetkellä riippuvainen USA:n armeijan tuesta ja USA:ssa valmistetuista aseista. Ongelmana on, että Euroopalla ei ole omaa korkean aseteknologian tuotantoa juuri lainkaan, ja USA vaatii peukaloruuveja kiristämällä Eurooppaa lopettamaan senkin vähän, mitä täällä on yritetty aloittaa USA:n kanssa kilpailevaa omaa aseteknologian kehitystä ja tuotantoa:
Nähtäväksi jää, onko presidentti Macronin ulostulo vain pieni särö NATOn julkisuuskuvassa, vai löytyykö Ranskasta ja muista Euroopan maista sekä tahtoa että uskallusta irtautua USA:n johtajuudesta ja suojelusta. Helppoa se ei ole, koska USA tekee kaikkensa estääkseen kehityksen joka pudottaisi sen jalustalta läntisen pallonpuoliskon sotilaallisen puolustuksen välttämättömänä tukijalkana.
Eurooppa tarvitsee oman armeijan ja sille oman asetuotannon. Amerikassa sotateollisuus on yksi tärkeimmistä teollisuuden aloista ja USAn valtion menoista taitaa valtaosa mennä armeijan ja aseteollisuuden kuluihin.
Myös NATOn aseostoista iso osa ostetaan ameerikoista. Ohjaamalla eurooppalaisten valtioiden aseostot Eurooppaan luotaisiin valtava tutkimus ja kehitys panostus josta sitten, Amerikan tyyliin, voitaisiin vuotaa ja vuotaisi osaamista ja innovaatioita yksityisen puolen yrityksiin.
NATO ilman Amerikkaa olisi Euroopan turvallisuuden paras tae tulevina aikoina jolloin USAn kiinnostus siirtyy yhä enemmän kohtaamaan niin Kiinan kuin oman sisäisen hajaannuksen aiheuttamiin uhkiin.
Amerikkaa ei kiinnosta Eurooppa kuten täällä tunnutaan ajattelevan. Amerikkalainen ajattelu eroaa niin paljon, on eronnut aina, eurooppalaisesta perinteestä ettei niitä ole yhteensovittaminen. USA ei halunnut Eurooppaan sotimaan maailmansodassa, ei Amerikka halunnut sotaa Japania vastaan eikä USA ole halunnut ikinä maailmanpoliisin roolia.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmanpoliisin (vai sanoisiko, maailman hallitsijan) rooli USA:lle on kyllä kelvannut, pyytämättäkin. Kukaan muu kuin heidän oma intonsa ei ole pakottanut heitä rakentamaan sotilastukikohtia kaikkialle ympäri maailmaa. Ja sekaantumaan aktiivisesti lähes kaikkiin poliittisiin konflikteihin, myös ei-sotilaallisiin kuten Venezuela ja nykyajan Kuuba.
Ilmoita asiaton viesti
On päivänselvää, että EUn on hoidettava puolustuksensa itse. 500 miljoonan yhteisö kyllä kykenee myös kehittämään aseensa. EUssa on huippuosaamista kaikkeen. Jos joku muuta väittää voi viedä päänsä tutkittavaksi.
EUn asemenojen käyttö EUn asetuotantoon on huomattava tehoruiske EUn talouteen sen sijaan, että lähetämme rahat jenkeille, jotka ovat jo muutenkin tarpeeksi lihonneita.
Kaiken huippu on, että EU antaa USAn kiristää itseään militääriasioissa. Sen on loputtava.
Ilmoita asiaton viesti