NATO-prosessi saattaa vielä kaataa sekä Suomen että Ruotsin hallituksen

Suomi ja Ruotsi ottivat Türkiyestä erävoiton Madridissa, ostamalla Erdoganilta alustavan hyväksynnän NATO-jäsenyydellemme sellaisella sopimuksella, jonka sanamuodon ympäripyöreydestä ja mitäänsanomattomuudesta Niinistö ja Haavisto ottavat kilvan kunniaa itselleen. Sopimus ei kuulemma velvoita mihinkään, se on vain paperia. Emme myyneet moraalisia periaatteitamme, emmekä tanssi itsevaltaisen diktaattorin pillin mukaan. Olemme demokratia.

Ongelmaksi voi muodostua, jos Türkiyellä on konkreettisia tavoitteita ja vaatimuksia, joista Erdogan ei aio joustaa, vaan Suomen ja Ruotsin pitää täyttää hänen vaatimuksensa lakimuutoksista ja poliittisten toisinajattelijoiden luovutuksista. Muussa tapauksessa Türkiyen parlamentti ei ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä, jolloin se jäsenyys jäisi saamatta, tällä hetkellä vallitsevasta euforiasta huolimatta.

https://yle.fi/uutiset/3-12518226

Jos Suomi tai Ruotsi aikoo luovuttaa Türkiyelle poliittisia toisinajattelijoita, joiden suojeleminen on ollut demokratioidemme ulkopoliittinen kruununjalokivi jo vuosikymmeniä, siinä tapauksessa jopa hallituksia saattaa kaatua, kummassa tahansa valtiossa. Ruotsin hallitus on erityisen herkässä tilassa kurdien oikeuksien kannalta, koska kurdeilla on edustajia Ruotsin valtiopäivillä. Myös Suomessa Vasemmistoliiton kansanedustajat vakuuttavat sosiaalisessa mediassa suureen ääneen, että Suomi ei myy moraalisia periaatteitaan.

Tuskin kukaan kääntyisi haudassaan, vaikka Vasemmistoliitto kääntäisi moraalisen takkinsa, ja hyväksyisi Türkiyen diktatuurin vaatimukset. Mutta varmaa se ei todellakaan ole. Jos Erdoganin vaatimuslista muodostuu ylitsekäymättömäksi esteeksi Vasemmistoliiton kansanedustajien herkälle omalletunnolle, jopa hallituksen kaatuminen Suomessa olisi mahdollinen skenaario.

Samaan aikaan toisaalla, Putin sanoo hyväksyvänsä Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyydet. Aiemmat puheet ”sotilaallisista toimista, jotka armeija päättää” on nyt haudattu, ainakin toistaiseksi. Tämä voi olla osoitus Venäjän sotilaallisesta heikkoudesta tällä hetkellä. Liian monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Tai sitten se voi olla myös bluffia, tyyntä myrskyn edellä. Maskirovkaa.

https://yle.fi/uutiset/3-12516601

Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin NATO-prosessissa varmaa on vain epävarmuus.

+1
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu