NATOn aivokuolema ja vaikea jälleensyntyminen

Euroopassa on kehitetty kaksi nerokasta liittoumaa: NATO ja Euroopan Unioni. Molemmissa on käytössä se periaate, että monet kaikkein tärkeimmät päätökset vaativat kaikkien jäsenmaiden yksimielisen päätöksen.

Euroopan Unionin ulkopolitiikan (ja vähän sisäpolitiikankin) osalta olemme jo oppineet kantapään kautta, että yksimielisyyttä edellyttävä päätöksenteko ei ole kaikkein joustavinta ja tehokkainta. Yksikin jäsenmaa voi harata vastaan jossain asiassa, ihan muusta syystä kuin mistä on edes kyse. Kiristääkseen muilta myönnytyksiä itselleen jossain aivan toisessa aiheessa.

Euroopan Unionissa olemme jo nähneet tätä jonkun verran, ja myös NATOssa tällaista kikkailua on nähty sen verran, että nyt alkaa tulla mitta täyteen muillekin kuin Ranskan presidentti Macronille. Esimerkiksi sotilaallisesti täysin merkityksetön heittopussi Unkari on estänyt NATOn Ukraina-komissiota toimimasta täysipainoisesti jo vuodesta 2017 asti — koska Unkarilla on Ukrainan kanssa poliittisia erimielisyyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä sotilaallisen puolustuksen kanssa. Niinpä NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg on tänä syksynä perustanut komitean selvittämään NATOn päätöksenteon kehittämistä joustavampaan suuntaan. Jotta luovuttaisiin kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyden vaatimuksesta.

Tässä asiassa on yksi pieni ongelma — sama ongelma kuin on Euroopan Unionissakin. Jotta voitaisiin muuttaa sääntöjä sellaisiksi, että päätöksenteko ei jatkossa vaatisi aina kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä, sellaisen sääntömuutoksen hyväksyminen vaatisi kaikkien jäsenmaiden yksimielisen päätöksen. Ja sellaista ei ole luvassa kovin helpolla niiltä mailta, joiden näkökulmasta nykyinen käytäntö on hyödyllinen omien poliittisten pikku päämäärien edistämiseen.

”Prisoner’s dilemma.”

https://www.spiegel.de/politik/ausland/nato-expertengremium-legt-reformempfehlungen-vor-a-9e9f351c-1b78-4d72-80a1-806e1250af98

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu