Neuvostoliitosta tutut keinot postin jakelun tehostamiseksi

 

Entisen Neuvostoliiton alueen maissa, kuten esimerkiksi Ukrainassa tai Valko-Venäjällä, on kerrostalon ensimmäisessä tai toisessa kerroksessa yleensä tämän valokuvan mukainen näkymä. Neuvostoliiton posti osasi tarjota minimaalista palvelua jo silloin kun kirjeitä vielä kulki paljon. (Vai kulkiko kirjeitä paljoa Neuvostoliitossa?) Postia ei jaeta asuntojen ovelle, vaan kerrostalon asukkaat saavat samaa palvelua kuin omakotitalon tai rivitalon asukkaat: posti jaetaan yhteen paikkaan, jossa on kaikilla oma postilaatikko.

Neuvostoliitossa postilla oli ihan hyvä syy vältellä postin jakamista asuntojen ovelle asti. Entisten Neuvostoliiton tasavaltojen suuret kaupungit ovat täynnä hissittömiä 5-kerroksisia kerrostaloja. Siinä olisi posteljoonille kuntoilua kerrakseen ravata sellaisia taloja ylös ja alas työpäivän verran. Hissillä varustetut 20-kerroksiset talot ovat vielä suurempi ongelma, jos ja kun hissi on epäkunnossa tai alueella on sähkökatko.

Suomen Posti vähentää väkeä sitä mukaa kuin kirjepostin määrä vähenee. Siihen ongelmaan minulla ei ole ratkaisua. Kirjepostin hintaan ja jäljellä olevan liiketoiminnan kannattavuuteen tämä voisi ehkä vaikuttaa jotain, jos kerrostalojen asukkaiden saama palvelutaso pudotettaisiin samalle tasolle rivitalon asukkaiden kanssa. Olen asunut rivitalossa, eikä siitä ollut mitään erityistä harmia, että postilaatikolla piti käydä roskien viemisen yhteydessä. Kun asia oli niin — kun ei ollut tarjolla neuvottelua, onko asia näin vai haluatko että asia olisi toisin — sen tilanteen hyväksyi ihmettelemättä asiaa sen kummemmin.

Vai onko myös kirjepostin tulevaisuus lähikaupan asiamiehen ylläpitämässä paketti-automaatissa, jonka pienestä kapeasta XXS-luukusta mummo saa hakea kirjeensä? Sanomalehti on ainoa syy siihen, miksi ihmiset tarvitsevat yleensä mitään postia kannettuna kotiin asti, jotta aamun lehden saa haltuunsa jo kukon laulun aikaan kylpytakissa, pukeutumatta ihmisten ilmoille. Vaan paperille painettu sanomalehti tekee hidasta kuolemaa. Kohta siitä keskustellaan samaan sävyyn kuin kirjepostista: kauanko tätä katoavaa kansanperinnettä kannattaa tekohengittää?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu