Neuvotteleeko Venäjä Suomea omaan etupiiriinsä, vai neutraaliksi vyöhykkeeksi?

Venäjä yrittää parhaillaan neuvotella USA:n ja NATOn kanssa siitä, että NATO sitoutuisi olemaan ottamatta enää yhtään uutta jäsentä entisen Varsovan Liiton alueelta. Plus bonuksena Suomi saman joukon jatkoksi, koska olemme Venäjän rajanaapuri. Mikä lienee Ruotsin asema tässä keskustelussa, saisiko NATO laajentua sinne Venäjän nykyisten neuvottelutavoitteiden kannalta vai ei?

Saa nähdä, kuinka Venäjän tavoitteiden käy näissä neuvotteluissa. Sellaisia ei montaa ole, jotka ennustavat että NATO tai USA suostuisi Venäjän vaatimuksiin. Jos Venäjä ei saa tahtomiaan asioita neuvotteluiden kautta, sitten Euroopan valtiot jäävät odottelemaan tumput suorina, mitä Venäjä seuraavaksi tekee, vai tekeekö mitään.

Monet yläfemmat on heitetty poliittisissa keskusteluissa, kun Suomi päätti ostaa F-35 hävittäjiä. Mutta sitä ei ole vielä kirkossa kuulutettu, että saamme ne kaikella sillä aseistuksella varustettuna, joka lukee tarjouspapereissa. Venäjä on saattanut jo kertoa Yhdysvalloille, että Suomen tilaus ei käy sellaisenaan, vaan aseistukseen täytyy tehdä heikennyksiä: Suomen aseistus täytyy pitää iskuvoimaltaan rajallisella tasolla, kauas Venäjälle ulottuvan hyökkäysvoiman osalta.

Venäjä sanelee jo nykyään enimmäisrajat Baltian NATO-maiden alueelle sijoitettavalle sotilaalliselle iskukyvylle. Jos Venäjä voi sanoa NATO-maille, paljonko niillä saa olla hyökkäysvoimaa Venäjän rajan lähellä, kai Venäjä voi sanoa saman Suomellekin. Ei ehkä suoraan, mutta puhelinkeskustelussa Putinin ja Bidenin kesken. Eipä tuo Kuubakaan päässyt muinoin ohjuskriisin aikana osapuoleksi Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisiin neuvotteluihin strategisesta sotilaallisen voiman tasapainosta.

Jotkut sanovat Suomen ajautuvan Venäjän ”etupiiriin”, jos Venäjä saisi tahtonsa läpi, että muodostuu sopimus, jonka nojalla NATO ei laajene Suomeen. Kuuluisa NATO-optio olisi sen jälkeen wc-paperin arvoinen. Tilanne ei ole välttämättä niin synkkä. Ehkä Suomi ajautuisi vain puolueettomalle ei-kenenkään maalle. Ei kenenkään etupiiriin, mitä tulee sotilaalliseen hyökkäysvoimaan. Ja edelleen osaksi länsimaiden yhteisöä, mitä tulee politiikkaan ja talouselämään.

+4
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu