Niikko sai näpeilleen Ukrainaa koskevan tabun itsestäänselvyyden sanomisesta ääneen

Mika Niikko kirjoitti tänään Twitteriin ulkopoliittisen itsestäänselvyyden, joka oli kielletty tabu sanoa ääneen, koska se on vastoin Suomen virallisen ulkopolitiikan sanahelinää. Niikko kommentoi Twitterissä, että Emmanuel Macronin tai jonkun muun pitäisi sanoa nyt selvästi, että Ukraina ei liity NATOon, tai muussa tapauksessa seuraukset ovat ”karmivat”. Ja myrskyhän siitä nousi vesilasiin.

https://yle.fi/uutiset/3-12306993

Niikon tarkoittama ajatus on se, että Venäjä ei salli Ukrainan liittymistä NATOn jäseneksi, ja vaihtoehtoja on tasan kaksi: joko Ukrainan pyrkimykset NATOn jäseneksi haudataan kokonaan, tai sitten Venäjä aloittaa sodan Ukrainaa vastaan. Tältä se on näyttänyt jo parin kuukauden ajan, kansainvälisessä mediassa asti, että Venäjä valmistelee hyökkäystä, jonka motiivina on Ukrainan NATO-pyrkimysten hautaaminen lopullisesti. Bluffaako Venäjä neuvotteluiden vauhdittamiseksi, vai onko aikomus hyökätä aito, se jää nähtäväksi.

Suomessa ei haluta antaa tilaa sellaiselle ajatukselle, että Ukrainalla olisi vain kaksi vaihtoehtoa, haudata NATO-haaveet tai ajautua sotaan Venäjän kanssa. Suomi kun sattuu olemaan itse samassa tilanteessa, ja samanlaisia NATO-aikomuksia viritellään täälläkin. Suomessa halutaan ylläpitää sellaista retoriikkaa, että jokaisella itsenäisellä valtiolla on oikeus liittyä NATOon jos se itse niin haluaa. Tässä vedotaan maailmanpolitiikan sääntöperusteisuuteen, jossa asioita ei päätetä sotilaallisella voimalla, vaan demokraattisella päätöksenteolla.

Valitettavasti tällainen käsitys maailmanpolitiikasta on vain unelma ilman yhteyttä reaalitodellisuuteen. Jokainen ns. suurvalta on syyllinen tähän tilanteeseen, eikä yksikään suurvalta ole koskaan osoittanut pienintäkään aikomusta muuttaa sitä tilannetta. YK:n turvallisuusneuvostoa myöten maailmaa hallitaan sotilaallisten suurvaltojen oligopolina. Yhdysvallat on joskus osoittanut retoriikan muodossa aikomuksia edistää demokratiaa maailmassa, mutta teot ovat jääneet kovin vaatimattomiksi siltä osin.

Mika Niikon huomautus, että jokaisen valtion turvallisuuspoliittista itsemääräämis-oikeutta korostava asenne näyttäisi johtavan sotaan Ukrainassa piakkoin, aiheuttaa paheksuntaa suomalaisessa poliittisessa kentässä enemmän kuin se seikka, että sanottu saattaa olla totta, ja pelissä saattaa olla kymmeniä tuhansia kuolonuhreja, jos sota alkaa Ukrainassa. Niinpä Niikko söi nopeasti sanansa ja poisti kohutun tweettinsä. Jäljelle jäi kaunis valhe, joka kelpaa paremmin yleisölle. Yleisö saa mitä haluaa, kun tarpeeksi äänekkäästi vaatii.

https://twitter.com/mikaniikko/status/1490976583569805314

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu