Nobel-palkintoihin ei tule kiintiöitä: NATO-kriitikoille ei jatkossakaan rauhan palkintoa

Woke-aikakaudella on ollut vain ajan kysymys, milloin Nobel-palkintoihin vaaditaan soveltamaan kiintiöitä sukupuolille ja etnisille vähemmistöille. Nyt sellaista on ehdotettu Nobel-komitealle, ja komitean vastaus on, että mitään kiintiöitä ei ole suunnitteilla.

https://www.theguardian.com/science/2021/oct/12/nobel-prize-will-have-no-gender-or-ethnicity-quotas-academy-head-says

Vain 6 % Nobel-palkinnoista kautta historian on mennyt naiselle. Loput 94 % palkituista henkilöistä ovat olleet miehiä. (Muutama palkinto on mennyt myös organisaatiolle, kuten YK vuonna 2001, ja EU vuonna 2012.) Myöskään palkittujen henkilöiden etnisen taustan tilastollinen jakauma ei kestä intersektionaalista feminististä tarkastelua.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_Peace_Prize_laureates#Laureates

Ruotsalaisesta ja norjalaisesta suljetusta sisäpiiristä koostuva Nobel-komitea ei ole mikään demokraattisen päätöksenteon esikuva. Tämä seikka huomioiden ei ole mikään yllätys, että Nobelin rauhan palkintojen saajat eivät edusta tasapuolisesti erilaisten hallintojen ja sotilasmahtien kriitikkoja eri puolilla maailmaa. En tiedä onko jakauma ihan tarkalleen sellainen, että 100 % palkituista on joko yleisen rauhan edistäjiä tai itäisellä pallonpuoliskolla tapahtuvien ihmisoikeus-rikkomusten tai sotarikosten kriitikkoja. Ja 0 % palkituista on läntisellä pallonpuoliskolla tapahtuvien ihmisoikeus-rikkomusten tai sotarikosten kriitikkoja.

Jos Nobelin rauhan palkinnon saajien tilastollinen jakauma ei ole ihan tarkalleen tällainen, niin ei se kaukana siitä ole kuitenkaan. Kylmän Sodan aikakaudella Neuvostoliitolle vastavoiman muodostanut Yhdysvallat edusti hyvyyttä maailmassa, ainakin kaikille niille, jotka eivät tienneet kovin tarkasti millaisia oikeistolaisia diktatuureja CIA nosti valtaan Etelä-Amerikassa. Vietnamin sodan kauheuksia lehdistölle paljastanut tietovuotaja Daniel Ellsberg olisi saattanut olla itseoikeutettu Nobelin rauhan palkinnon saaja. Hänen toimintansa nimittäin johti Vietnamin sodan vastaisten mielialojen lisääntymiseen USA:n väestön keskuudessa, ja sitä kautta sodan päättymiseen. Rauhaan. Mutta Nobel-komitea oli urautunut sellaiseen ajattelutapaan, että USA edustaa hyvyyttä, eikä Yhdysvaltojen hallintoa kritisoiva taho voi saada Nobelin rauhan palkintoa.

Nykyajassa tämä näkökohta koskettaa erityisesti Julian Assangea, Afghanistanin sodan sotarikokset maailman lehdistölle paljastanutta tutkivaa journalistia. Julian Assangen suosima lentävä lause on: ”jos sotia voidaan aloittaa valheilla, niitä voidaan lopettaa totuudella”. Erittäin paikkansapitävä lausahdus, joka tuli todistetuksi Vietnamissa (sota lopetettiin, kun USA:n väestö sai kuulla totuuden sodasta), sekä Irakissa (sota aloitettiin valheilla Saddam Husseinin väitetyistä joukkotuho-aseista).

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/nobelin-rauhanpalkinto-toimittajille-sananvapauden-edistamisesta-yes-vihdoin-assang/

Nobel-komitea ei tarvitse tuekseen kiintiöitä palkittujen sukupuolista, etnisestä taustasta tai poliittisesta vakaumuksesta. Nobel-komitea tarvitsee lähinnä vain rehellisyyttä itselleen, havaita oma epädemokraattisuutensa, mitättömyytensä ja tarpeettomuutensa. Ainoa asiat oikealle tolalleen korjaava toimenpide olisi lakkauttaa Nobel-komitea kokonaan.

+1
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu