Nobelin palkinnot ovat suljetun sisäpiirin harvainvallan PR-juhlaa

Kuka on maailmanhistorian nerokkain tiedemies? Sitä on vaikea sanoa, kilpailu on kovaa. Moni vastaisi tähän kysymykseen ehkä: Albert Einstein. Joku voisi ehdottaa Isaac Newtonia, Galileo Galileita, tai Thalos Miletoslaista. (Anteeksi ketä? Striimaako ne mitään TikTokissa?)

Entä kuka on maailmanhistorian nerokkain keksijä? Tässäkin lajissa kilpailun taso on niin kovaa, että sukat eivät tahdo pysyä jalassa. Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, Nikola Tesla, Archimedes, ja niin edelleen.

Sen sijaan ihmiskunta juhlii tieteen saavutuksia vuosittain Alfred Nobelin nimissä. Joka keksi dynamiitin.

Mutta se ei ole suurin epäkohta, kenen nimissä me juhlimme ihmiskunnan suurimpia saavutuksia. Suurempi epäkohta on se, kuka saa päättää mitä ne suurimmat saavutukset ovat. Pieni suljettu sisäpiiri, joka ei edusta ihmiskuntaa kovin tasapuolisesti.

Nobel-palkinnot ja olympia-kisat ovat kaksi suurta juhlaa, jotka muka juhlivat ihmiskunnan pyyteettömiä saavutuksia: toinen henkisiä, ja toinen fyysisiä. Demokratiaa harjoitettiin jo antiikin Kreikassa, mutta näihin kahteen suljettuun sisäpiiriin asti demokratian valo ei ole vielä ehtinyt paistaa. Ihmiskunnan edistystä juhlitaan taantumuksellisen johtamistavan menetelmin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/279632-suomenkin-pitaisi-boikotoida-olympialaisia/

Tällä on vaikutusta palkinnon saajien valitsemiseen, varsinkin rauhan palkinnon kohdalla, joka on luonteeltaan puhtaasti ideologinen ja poliittinen. Mitä on ”rauhan edistäminen”, tai vähän laajemmin määriteltynä ”ihmisoikeuksien edistäminen”? Palkinto on myönnetty muun muassa Barack Obamalle, joka ei sulkenut Guantanamo Bayn vankileiriä (vaikka lupasi niin vaalikampanjassaan), vaan istui tyytyväisenä kahdeksan vuotta Valkoisessa Talossa tietoisena siitä (ja monesti muistutettuna siitä), että armeija, jonka ylipäällikkö hän on, kiduttaa systemaattisesti ihmisiä joka päivä Guantanamo Bayssa. Ja jonka ”rauhantahtoisella” kaudella USA pommitti seitsemää eri valtiota, suunnitteli ydinaseiden lisäämistä vielä entisestäänkin, myi aseita ”rauhantahtoiselle” Saudi-Arabialle 100 miljoonalla, joka sitten hyökkäsi niillä (USA:n toimittaman tiedustelutiedon ja joidenkin lennokki-iskujen turvin) Jemeniin aiheuttaen sodan joka on jatkunut tähän päivään asti. Obaman meriitteihin kuuluu myös kahden miljoonan siirtolaisen häätäminen USA:sta, ja kansainvälisen ajojahdin aloittaminen Edward Snowdenin ja Julian Assangen vaientamiseksi, ja lehdistölle lausutut kommentit ”olen hyvä tappamaan ihmisiä [lennokki-iskuilla]” sekä ”uskon amerikkalaisten etuoikeutettuun ylivertaisuuteen joka solullani” (I believe in American exceptionalism with every fiber of my being).

https://www.stpete4peace.org/obama-fact-sheet

Tälle kaverille siis Nobelin rauhanpalkinto. Miksi? Siksi, että rauhantahtoisuus on varsin subjektiivinen käsite. Jos keneltä tahansa USA:n presidentiltä kysyttäisiin, onko hän rauhantahtoinen ja edistääkö hän ihmisoikeuksia, vastaus olisi epäilemättä ”kyllä”. Kaikki eivät olisi samaa mieltä tästä. Tai vaikka olisivatkin jollain tasolla, niin harva olisi sitä mieltä, että USA:n presidentti on henkilö joka edistää maailmanrauhaa tai ihmisoikeuksia eniten kaikista ihmisistä maailmassa, suhteessa siihen valtaan ja niihin resursseihin, joita hänellä on käytettävissään.

Sellainen henkilö on esimerkiksi Julian Assange. Jota rauhan nobelisti Barack Obama alkoi vainota maailman ääriin asti, saadakseen hänet vaiennettua kertomasta maailmalle Obaman ylipäällikkönä johtaman armeijan tekemistä sotarikoksista. Tuo saaga jatkuu vielä tänäkin päivänä, lontoolaisessa oikeudessa, jossa Julian Assange roikkuu kirjaimellisesti ”löysässä hirressä”.

Miksi ei Nobelin rauhan palkintoa Julian Assangelle? Siksi, että se pieni suljettu sisäpiiri, joka valitsee palkinnon saajan NATO-maa Norjan kuninkaallisissa hoveissa, ei ole poliittisesti neutraali. Rauhan palkinnolla on moneen kertaan suututettu Kiina, myöntämällä palkinto Kiinan hallintoa vastustavalle poliittiselle toisinajattelijalle, mutta länsimaiden vainoamille toisinajattelijoille palkintoa ei juuri myönnetä. NATO on aina oikeassa, jos kysytään Nobelin rauhanpalkintoja jakavalta komitealta. Suomalainen rauhan nobelisti Martti Ahtisaarikin on NATO-mies henkeen ja vereen.

Tykkään lukea ns. valtamedian ohella myös vähän vaihtoehtoisempaa mediaa, joka uskaltaa sanoa ääneen sellaisiakin asioita kuin että Nobel-komitea on täysin suutari viritys. Amerikkalainen The Intercept on vaihtoehto-mediaa parhaimmasta päästä (tosin keskittynyt USA:n politiikkaan, ja siksi ei kovin relevantti eurooppalaiselle yleisölle). The Intercept ei petä tässäkään asiassa:

https://theintercept.com/2020/10/07/2020-winner-nobel-prize-literature-boycott/

Alfred Nobelin rahat ovat pieni pisara globaalissa valtameressä, eikä Nobel-komiteoissa istuva pieni sisäpiiri edusta ihmiskuntaa millään relevantilla tasolla. UNESCO olisi oikea taho valitsemaan ja palkitsemaan ihmiskunnan suurimpia henkisiä saavutuksia. Myös olympiakomiteat kannattaisi lakkauttaa nykyisessä muodossaan, ja siirtää kisojen järjestäminen YK:n alaisuuteen. Tehdään pesäero harvainvaltaan edes urheilussa ja tieteessä, kun se tuntuu olevan niin ylivoimaisen vaikeaa politiikassa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu