Nollatunti-sopimuksen loukku: TE-Keskus pompottelee työtöntä kuin tiskirättiä

Eräs anonyymiksi jättäytyvä henkilö pyysi bloggaamaan hänen tilanteestaan työttömänä. Ja onhan siinä tarinan aineksia, joten kerrotaan tarina.

Hän on ollut työttömänä jo jonkin aikaa, ja satunnaisten tienestien toivossa hän on solminut ns. nollatunti-sopimuksen jonkun työnantajan kanssa. Työtä on ollut tarjolla vaihtelevasti mutta aina huonosti: joskus nolla tuntia viikossa, ja parhaassakin tapauksessa alle kymmenen tuntia viikossa.

Virallisten tilastojen mukaan hän ei ole työtön. Hän on työllinen.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tämä ei ole pelkästään suomalaisten poliitikkojen temppu työttömyys-tilastojen kaunistelemiseksi, vaan Wikipedian mukaan sekä Tilastokeskus, Euroopan Neuvosto että YK:n työjärjestö ILO määrittelevät työlliseksi henkilön, joka tekee säännöllisesti työtä vähintään tunnin viikossa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6llinen

Tunti viikossa töitä. ”Työllinen”. Okei. Siitä ne ongelmat sitten lähtevätkin kasaantumaan, kun olet tekemisissä TE-Keskuksen kanssa, jonka tärkein missio on palvella työttömiä. Ei työllisiä.

Tämä henkilö on löytänyt potentiaalisen työpaikan, joka suostuisi rekrytoimaan hänet palkkatuella. Mutta TE-Keskus ei suostu käsittelemään palkkatuen hakemusta, koska hän on työllinen. Päätös perustuu lakiin nimeltä JTYPL. No voi nyt v***u. Hankkiudutaan sitten eron siitä nollatunti-sopimuksesta. Hän kysyi TE-Keskuksen virkailijalta, miten kävisi tällainen vaihtoehto? Virkailija vastasi siihen, että siinä tapauksessa hän saisi karenssin, jonka aikana hän ei ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen, jos hän irtisanoo työsopimuksensa oma-aloitteisesti.

Prkl.

Virkailija on kaiken lisäksi väärässä tässä asiassa, minun tietääkseni. Tarinan päähenkilö yritti selittää virkailijalle, että nykyisen lainsäädännön mukaan nollatunti-sopimuksen saa irtisanoa ilman että siitä aiheutuu karenssi, jos työtuntien määrä ei ole ylittänyt 18 tuntia yhtenäkään viikkona viimeisten 12 viikon aikana.

https://www.yrittajat.fi/uutiset/575528-nollatuntisopimuksiin-saatiin-selkeat-pelisaannot-lakiin-useita-tasmennyksia#50273387

Virkailija vastasi siihen, että hänen tietojensa mukaan asia ei ole niin. Hänellä oli toisenlainen tieto, jonka mukaan karenssi tulee jos irtisanoo työsopimuksen, jos työnantaja on koko ajan tarjonnut sopimuksessa luvatun määrän työtunteja. Sen 0 – 9 tuntia viikossa. Eli vaikka 0 tuntia viikossa.

Huonompi homma. No onneksi TE-Keskuksen tekemistä virheellisistä päätöksistä on helppo valittaa.

No ei ole.

Hallituksella on tavoitteena, että ”työllisten” määrä kasvaa 60,000 henkilöllä tämän hallituskauden aikana. Suomi tarvitsee 60,000 ”työllistä” lisää ja pian.

60,000 tällaista samanlaista tarinaa lisää?

Ei helv****.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu