Nopealla lakimuutoksella pikavippeihin korkokatto heti

Korona-virus vie monilta kaikki tulot välittömästi, ja toiset ”pääsevät” lomautukseen noin 50% tulotason äärelle. Kun korona kaataa kansaa, korppikotkat kokoontuvat apajille. Pikavippi-firmoissa hierotaan jo käsiä tyytyväisenä. On alkamassa vilkas sesonki kiskuri-korkoisten lainojen kysynnässä.

Niitähän riittää edelleen, koska syksyllä 2019 voimaan astunut 30% korkokatto koskee vain uusia lainoja. Edellisellä hallituksella ei riittänyt närhen kuugeleita määrätä, että 30% korkokatto olisi tullut voimaan myös vanhoille lainoille. Niinpä pikavippi-firmat tekivät syksyllä aggressiivisen kampanjan asiakkaiden haalimiseksi ennen 30% korkokaton voimaan astumista. Houkuttimeksi tarjottiin jopa kolmen kuukauden korotonta ja kulutonta parin tonnin lainaa, jos asiakas laittaa nimensä alle sopimukseen jonka normaali vuosikorko huitelee sadan prosentin tuolla puolen. Tällaisia kiskuri-korkoisia lainoja saattaa aktivoitua käyttöön tänä keväänä, kun korona ajaa ihmiset pakkolomalle, ja jostain on saatava nopeasti vähän ylimääräistä rahaa.

Nyt jos koskaan on poliittisesti otollinen ilmapiiri sille, että edellisen hallituksen jättämät porsaanreiät tukitaan nopeassa aikataulussa säädetyllä lailla, seuraavasti:

Kuluttajille suunnattujen lainojen korkokatto 30% laajenee kaikkiin lainoihin ja luottoihin, luoton suuruudesta riippumatta (siis myös yli 2000 EUR lainoihin ja luottoihin), sekä luoton alkamisen ajankohdasta riippumatta (siis myös ennen syksyn 2019 lakimuutosta solmittuihin sopimuksiin).

Samaan hengenvetoon on aiheellista tarkentaa, että 30% korkokatto koskee todellista vuosikorkoa, johon sisältyvät kaikki kustannukset. Myös lainan toimituskulut. Tällä hetkellä ainakin jotkut pikavippi-yritykset kiertävät 30% korkokattoa tarjoamalla 60 EUR hintaista ”lisäpalvelua”, jolla rahat saa tilille heti. Muussa tapauksessa rahojen toimitus voi kestää kolme päivää. Tällaiset näennäiset ja räikeästi ylihinnoitellut ”lisäpalvelut” on sisällytettävä lainan kustannusten käsitteeseen ja 30% todellisen vuosikoron käsitteeseen.

Myös perintäkulujen kohtuullisuuteen on asetettava merkittäviä ja yksiselitteisiä rajoituksia, jotka eivät lähde joustamaan kuluttajan tappioksi kuin kuminauha.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu