Nöyrtyvätkö rikkaat kansat tekemään maatalous-työnsä itse koronan aikana?

Euroopan kuuluisat vapaat sisämarkkinat ovat ongelmissa, kun valtiot ovat sulkeneet rajansa korona-viruksen takia. Se tekee huonoa bisnekselle. Erityisenä ongelmana on kausityöläisten saaminen Itä-Euroopan köyhistä maista varakkaampien Länsi-Euroopan maiden maatalouteen. Rajat ovat nyt kiinni. Euroopan poliittinen johto yrittää parhaillaan suostutella Euroopan maita määrittelemään ruoan tuotannon ”kriittiseksi työksi”, jonka tekijät pääsevät rajojen yli korona-kriisin aikanakin.

Terveydellisiä näkökohtia ajattelevat kansalliset ministerit eivät ole lämmenneet ajatukselle toistaiseksi. Normaaleissa olosuhteissa Saksaan pitäisi saapua pian 300,000 kausityöläistä maatalouden kausityöhön, ja Ranskaan 200,000 kausityöläistä. Juuri nyt näiden maiden hallitukset eivät haluaisi niin suurta kansainvaellusta Itä-Euroopasta länteen töihin, ja sitten taas lännestä takaisin kotiin itään. Kuka siinä pysyy kärryillä, kenen mukana korona pääsee salamatkustamaan rajojen yli ja mihin suuntaan?

Ranskan maatalous-ministeri on vedonnut tällä viikolla Ranskan kansaan, joka normaalisti ei alennu tekemään niin alhaista työtä kuin maaseudun kausityö. Kuten ei juuri Suomenkaan kansa, eikä Saksan kansa. Ranskan maatalous-ministerin viesti omalle kansalleen on:

”Kutsun miehiä ja naisia, jotka ovat lukittuna sisätiloihin eivätkä tee työtä, liittymään ranskalaisen maatalouden armeijaan. Tarvitsemme nyt solidaarisuutta, jotta meillä kaikilla on syötävää.”

Voisiko korona-kriisi johtaa näin dramaattisiin seurauksiin, että parempi Länsi-Euroopan herrakansa alentuu tekemään itse aliarvostetut ja alipalkatut maatalouden työnsä? Huomattuaan kuinka elintärkeää työtä se on itse asiassa. Jotta meillä kaikilla on syötävää.

https://euobserver.com/coronavirus/147890

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu