Nöyrtyvätkö rikkaat kansat tekemään maatalous-työnsä itse koronan aikana?
Euroopan kuuluisat vapaat sisämarkkinat ovat ongelmissa, kun valtiot ovat sulkeneet rajansa korona-viruksen takia. Se tekee huonoa bisnekselle. Erityisenä ongelmana on kausityöläisten saaminen Itä-Euroopan köyhistä maista varakkaampien Länsi-Euroopan maiden maatalouteen. Rajat ovat nyt kiinni. Euroopan poliittinen johto yrittää parhaillaan suostutella Euroopan maita määrittelemään ruoan tuotannon ”kriittiseksi työksi”, jonka tekijät pääsevät rajojen yli korona-kriisin aikanakin.
Terveydellisiä näkökohtia ajattelevat kansalliset ministerit eivät ole lämmenneet ajatukselle toistaiseksi. Normaaleissa olosuhteissa Saksaan pitäisi saapua pian 300,000 kausityöläistä maatalouden kausityöhön, ja Ranskaan 200,000 kausityöläistä. Juuri nyt näiden maiden hallitukset eivät haluaisi niin suurta kansainvaellusta Itä-Euroopasta länteen töihin, ja sitten taas lännestä takaisin kotiin itään. Kuka siinä pysyy kärryillä, kenen mukana korona pääsee salamatkustamaan rajojen yli ja mihin suuntaan?
Ranskan maatalous-ministeri on vedonnut tällä viikolla Ranskan kansaan, joka normaalisti ei alennu tekemään niin alhaista työtä kuin maaseudun kausityö. Kuten ei juuri Suomenkaan kansa, eikä Saksan kansa. Ranskan maatalous-ministerin viesti omalle kansalleen on:
”Kutsun miehiä ja naisia, jotka ovat lukittuna sisätiloihin eivätkä tee työtä, liittymään ranskalaisen maatalouden armeijaan. Tarvitsemme nyt solidaarisuutta, jotta meillä kaikilla on syötävää.”
Voisiko korona-kriisi johtaa näin dramaattisiin seurauksiin, että parempi Länsi-Euroopan herrakansa alentuu tekemään itse aliarvostetut ja alipalkatut maatalouden työnsä? Huomattuaan kuinka elintärkeää työtä se on itse asiassa. Jotta meillä kaikilla on syötävää.
https://euobserver.com/coronavirus/147890
Entä me suomalaiset? Moniko työtön tai lomautettu on valmis lähtemään töihin marjanpoimintaan? Pellolle tai metsään?
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1034493?fbclid=IwAR0_mR_prlgZQ2J4HinloH6r7fRyuerXml1kKIRbTk-6e58kxfbIKAqbClI
Ilmoita asiaton viesti
Tähän pohdintaan Vehmaskangas voisi tueksi kaivaa, mitä marjanpoiminnasta maksetaan.
Onko kysymys siitä, ettei suomalaisilla ole valmiutta, vai siitä että palkkataso ko. töissä on niin alhainen, ettei siinä ole taloudellisesti mitään mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Kun meidän kansakoulun kaikki oppilaat komennettiin kahdeksi päiväksi perunannosto talkoisiin, niin saimme jokainen nuori yhden säkillisen perunoita kotiin vietäväksi. Kyllä äiti ja Isä olivat noista perunoista iloisia, meillä koululaisilla oli hyvä mieli.
Näi meneteltiin 60-luvulla kun perunat uhkasivat sateiden vuoksi jäädä pelloille, kun koneita ei voitu käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Sen takia kalliimpiin maihin tullaan töihin köyhemmistä maista, koska se näyttää taloudellisesti kiinnostavalta köyhän maan asukkaan kannalta. Toki se ”ilmainen majoitus” on usein melkoinen dormitory, jossa varakkaan maan väestö ei myöskään suostuisi asumaan, ei edes työttömänä sosiaalipummina.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ainoastaanko näyttää?
Itse marjastelen paljon,ja vastaantulevat thaimaalaiset eivät vaikuta sorretuilta. Aina iloisilta.
Ihmekös tuo,kun muutamassa kuukaudessa ansaitsevat sikäläisen vuoden palkan.
Toki poikkeuksiakin on asumisen suhteen,mutta kannattaa tarkistaa kantasi,ettet enempi puhu vastoin parempaa tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kasviksilla ja vihanneksilla tässä poikkeustilassa ei kyllä paljoa nälkää kukisteta. Suomessakaan kausityöntekijöitä ei tarvita kuin herneiden ja mansikoiden poimintaan. Kenties tomaatit ja kurkut vielä mukaan. Aivan hyvin noiden ulkomaiset poimijat voidaan jättää ottamatta maahan ellei heitä pidetä karanteenissa ennen kuin siirtyvät maatiloille.
Ilmoita asiaton viesti
Minä luulen että maatalouden lomittajat myös lihataloudessa ovat usein ulkomaalaisia. No nyt ei isännät pääse matkustamaan ulkomaille lomalle, joten voinevat jättää kesälomat pitämättä tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai luulet lomittajien usein olevan ulkomaisia. Ei ainakaan Pohjanmaalla.
Toki ulkolaisiakin on,mutta he yleensä ovat jatkuvassa työsuhteessa tilalla.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan edelleen yli puolet lomittajista on suomalaisia, mutta ulkomaalaisten osuus on lisääntymässä:
https://www.lapinkansa.fi/lomittajan-tyo-ei-kiinnosta-suomalaisia/15372
https://yle.fi/uutiset/3-6091539
Ilmoita asiaton viesti