Nuoret keksivät itselleen kesätöitä, voisivatko pitkäaikais-työttömät tehdä samoin?

Loimaan kaupunki armahti nuoria kesätyön hakijoita, joilta meni alunperin suunnitellut kesätyöpaikat sivu suun korona-epidemian takia. Nuoret palkattiin tekemään yleishyödyllistä työtä, jonka he saivat itse keksiä. Kunhan idea vain oli järkevä myös kaupungin mielestä.

https://yle.fi/uutiset/3-11411930

Tykkään tästä ajatuksesta, peilaten sitä pitkäaikais-työttömien kohteluun. Heille yritetään löytää yritys joka palkkaisi heidät töihin. Monen kohdalla se on kuin pakottaisi käärmettä haulikon piippuun. Luikeroa ei millään meinaa saada sisään.

Olisiko tässä konsepti, josta olisi jalostettavissa jotain hyödyllistä pitkäaikais-työttömien tilanteen edistämiseen? Jos henkilö pystyisi itse keksimään jotain hyödyllistä tekemistä, josta saisi veloitettua jonkinlaiselta asiakkaalta edes vähän jotain, ja valtio laittaisi siihen päälle ansiotukea työttömyyskorvauksen verran, siinä jäisi enemmän rahaa käteen kuin jos istuisi kotona tumput suorina.

Loimaan malli oli tänä kesänä, että nuoret keksivät yleishyödyllistä tekemistä, josta ei veloitettu mitään keneltäkään asiakkaalta, vaan kaupunki maksoi palkan kokonaan, ja teki tavallaan tappiota sen verran. Uuteen ylimääräiseen tekemiseen ei ehkä löydy mistään budjetista palkkarahoja, joka ylittäisi työttömyysturvan tason, jos tulopuoli on nollan tasoa. Tulopuolta pitäisi kehittää edes jonkin verran, tavoittelematta kuitenkaan kuuta taivaalta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu