Oikeuden kapulakieltä, suomeksi käännettynä

Väitetään, että viranomaiset, lakimiehet ja tuomarit (ja joskus poliitikotkin) kommunikoivat ns. ”kapulakielellä”, tarpeettoman monimutkaisesti ja vaikeaselkoisesti. Minulla on tästä omakohtaisia kokemuksia jo teini-iästä.

Eräänä viikonlopun iltana 15-vuotiaana kävelimme Tampereen keskustan katuja vailla päämäärää. Jonkun liikkeen edustalla oli jouluinen lyhty palamassa, ja sen vieressä kanisterillinen polttoainetta lyhtyä varten. (Ei tainnut olla ihan laillinen paikka säilyttää räjähdysherkkää nestettä, parin litran kanisteri keskellä jalkakäytävää vartioimattomana.) Joku porukasta sai tyhmän idean: sytytetään kanisteri palamaan. No sehän räjähti, ja isosti. Liekit nousivat monen metrin korkeuteen.

Sitten kun aikanaan istuimme käräjäoikeudessa syytetyn penkillä (jossa syylliseksi todettiin vain se joka sytytti kanisterin, meidät muut vapautettiin syytteistä), lakimies nousi seisomaan ja piti puolustavan puheenvuoron. Puheen tyyli oli teennäistä ja katkonaista, ja melkein jokainen välimerkki sanottiin ääneen. ”Poikien väitettiin poistuneen paikalta, lainaus, juosten, lainaus kiinni, itään, mutta todellisuudessa he poistuivat kävellen länteen.” Kulttuuri-shokki oli liikaa 15-vuotiaille pojan koltiaisille. Emme voineet olla nauramatta, joten nauroimme. Käräjäoikeuden istunnossa, syytetyn penkillä.

Sitten viralliseen asiaan.

Vaasan hallinto-oikeus pistää parastaan kapulakielen jalossa taiteessa, tässä YLE uutisten lainaamassa lausunnossa:

”Kun otetaan huomioon valituksessa esitetyt vaatimukset ja niiden perusteeksi esitetyt seikat erityisesti Kokemäenjokeen johdettavaksi suunnitellun sulfaattipäästön osalta ja hakemuksessa esitetty toimintojen sijoittuminen suhteessa pohjavesialueeseen, ei valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpano myöskään hakemuksessa toiminnanaloittamisluvan tueksi esitetyt perusteet huomioon ottaen ole perusteltua ennen kuin hallinto-oikeus on ratkaissut valituksen.”

https://yle.fi/uutiset/3-11658176

Tarjoan tässä suomenkielisen käännöksen tuolle kapulakieliselle lausunnolle. Lähinnä vain vaihtamalla sanajärjestyksen ja tekstin asemoinnin epänormaalista normaaliksi:

Valituksen alaisen päätöksen täytäntöönpano ei ole perusteltua, ennen kuin hallinto-oikeus on ratkaissut valituksen.

Tässä on otettu huomioon:

    • valituksessa esitetyt vaatimukset, ja niiden perusteeksi esitetyt seikat (erityisesti Kokemäenjokeen johdettavaksi suunnitellun sulfaattipäästön osalta),
    • hakemuksessa esitetty toimintojen sijoittuminen suhteessa pohjavesi-alueeseen, sekä
    • hakemuksessa esitetyt toiminnan aloittamislupaa tukevat perusteet.
IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu