Oikeusmurha: päiväkodin hoitajille sakot, kun 4-vuotias löytyi lähikaupasta

Suomen oikeuslaitos on tehnyt varsin erikoisen linjauksen, tuomitessaan espoolaisen päiväkodin hoitajille 40 päiväsakkoa siitä, että 4-vuotias lapsi oli onnistunut huomaamatta pakenemaan päiväkodin pihan aidan yli, ylittänyt jonkunlaisen autotien, ja kävellyt 250 metrin matkan läheiseen ruokakauppaan. Päiväkodin työntekijät olivat melko pian havainneet lapsen katoamisen, ja soittaneet hätäkeskukseen.

Oikeuden perustelun mukaan ulkoilua valvoneet päiväkodin työntekijät olivat syyllistyneet heitteillepanoon. Heidän velvollisuutensa olisi ollut huolehtia, ettei lapsen hengelle tai terveydelle aiheutuisi vaaraa.

https://yle.fi/uutiset/3-11180366

Mitä järkeä tässä oikeuden päätöksessä on? Otetaanpa tähän hieman vertailua:

Sakkojen määrä: 40 päiväsakkoa tuomitaan yleensä esim. pahoinpitelystä. Lievä pahoinpitely ei tuota kuin ehkä 20 päiväsakkoa. Pahoinpitelyn täytyy olla varsin ronskia, jotta rapsahtaisi 40 päiväsakkoa. Kyseinen lapsi ei sen sijaan kokenut minkäänlaista väkivaltaa.

Syyllisyys, näkökulma 1:

Miksi sakot annettiin päiväkodin työntekijöille, eikä muulle ylemmälle taholle, joka oli vastuussa siitä että päiväkodin aita oli rakennettu sellaiseksi, että lapsi pystyy kiipeämään sen yli? Päiväkodin työntekijöillä riittää vipinää ja vilskettä, on teoreettinen mahdottomuus että päiväkodin työntekijät näkisivät silmäkulmastaan ja olisivat aktiivisesti tietoisia jokaisen lapsen olinpaikasta vuoden jokaisena päivänä ja jokaisena sekuntina. Se ei toimi niin. Se on mahdotonta. Sen takia lasten pysyminen päiväkodin pihassa on enemmän aidan ansiota, ja aidan rakennuttajan vastuulla, kuin lasten hoitajien vastuulla.

Syyllisyys, näkökulma 2:

Vastaavia 4-vuotiaan lapsen kadulla yksin kävelemisiä tapahtuu melko usein eri puolilla maata. Harvoin päiväkodista, suurin osa tapauksista lähtee lapsen kotoa tai kodin pihasta. Harvinaisissa tapauksissa lapselle on sitten lopulta myös käynyt jotain. Niitä uutisia on useita, joissa lapsi on kävellyt kotinsa pihasta jokeen tai järveen, ja hukkunut sinne.

Kuinka monta tapausta tiedätte, joissa lasten vanhemmat on sen jälkeen tuomittu 40 päiväsakkoon lapsen heitteillejätöstä? Sakkoja ei yleensä tuomita edes silloin kun lapselle on tapahtunut jotain traagista. Ja vielä vähemmän silloin kun mitään ei ole käynyt ja kaikki sujuu onnellisesti.

Kun Vantaan taajama-alueilla lähtee kesällä kävelylle puistomaisille alueille jossa on leikkipaikkoja, vastaan tulee aina silloin tällöin jopa 4-vuotiaita, jotka ovat yksin ulkona ilman vanhempia. Joko saman ikäisten kavereiden kanssa, tai yksin etsimässä kavereita. Maaseudulla 4-vuotiaat lapset liikkuvat vapaasti pihoissa ja niityillä, jossa on vaarallisia työkoneita ja työkaluja, sekä jokien ja järvien rantoja. Pienten lasten liikkuminen vapaasti ulkona teoreettisia vaaroja sisältävässä ympäristössä ei ole tavatonta, eikä kovin kiistattomasti laitonta. Poliisi ei kierrä jakamassa näiden lasten vanhemmille 40 päiväsakon rangaistusvaatimuksia. Kukaan ei tee asialle mitään. Kukaan ei edes soita poliisille. Asiat vain ovat niin.

Sen takia tämä espoolaisen päiväkodin hoitajille annettu ”kiitos”, huonon palkan päälle bonuksena 40 päiväsakkoa, yhteiskuntamme palvelemisesta parhaan kykynsä ja tarkkaavaisuutensa mukaan olosuhteissa, jotka heitä ylemmät tahot ovat jättäneet suunnittelematta riittävän turvalliseksi, on huutava vääryys.

Oikeusmurha.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu