”Oikeusvaltio” EU:n parlamentti äänesti katalaani-johtajan syytesuojan poistamisesta äänin 400-248
Kaikkea sitä näkee, kun vanhaksi elää. Nyt on nähty taas Euroopan Unionin suureen ääneen kuulutetun ”oikeusvaltio-periaatteen” taipuminen uusiin muotoihin.
Euroopan parlamentti on tänään äänestänyt katalaani-johtaja Carles Puigdemontin syytesuojan poistamisesta. Päätös tehtiin äänin 400 – 428.
https://yle.fi/uutiset/3-11827579
Tässä on ollut jo ihan tarpeeksi ihmettelemistä, kun rakennetaan 750 miljardin elvytys-pakettia, jossa oikeusvaltio-periaatteen tulkintaa harjoittavan tuomarin rooliin asettuisi Euroopan Komissio. Poliitikot tuomarin paikalle. Missä vallan kolmijako-oppi?
Näköjään tämä tauti on laajempaa. Nyt parlamentin jäsenet ovat tuomarin roolissa päättämässä, pitäisikö Carles Puigdemontin nauttia syytesuojaa Espanjan valtion poliittista vainoa kohtaan vai ei. Tarvitaanko Euroopassa tuomareita enää lainkaan, voitaisiinko tuomarit korvata poliitikoilla?
Ihmisoikeuksia ei näköjään tarvita enää. Euroopan parlamentti on juuri äänestyksellä hyväksynyt muutamien ihmisoikeuksien poistamisen Carles Puigdemontilta.
Ihmetellään sitä Aleksei Navalnyin tilannetta nyt vaan. Euroopassa ei ole mitään nähtävää.
Odotetaan nyt ensin rauhassa ministerien twiittauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkään pahoin, että odottavan aika voi käydä pitkäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän lökäpöksyt poliitikkomme räksyttävät vain EUn tai USAn määräyksestä. Ne ovat kerma*erseitä jonottamassa korruptiovirkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulkopolitiikan viime vuosikymmenen (Sauli Niinistön kauden) voi tiivistää siten, että USA:ta sinun pitää kumartaman ja kaikessa mielistelemän, jos NATOn jäseneksi mielesi tekevi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on ovi raollaan miesten Tupperware -kerhoon turhia aseita ostamaan kotitalousrahoilla. Me lyömme itänaapurin kuulemma 64 hävittäjällä, joiden lentämiseen meillä ei edes varaa vaan jäävät kentälle seisomaan.
Kyse onkin siis ns. maataistelukoneista.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut väitettävän, että niillä koneilla tekisi kyllä oikeasti jotain, kun huomioidaan että Venäjä ei voi riskeerata laajan alueensa muuta puolustusta sijoittamalla Suomen rajalle kovin suurta osaa koneistaan. Jos Suomella olisi varaa ja viitseliäisyyttä hajasijoittaa ne eri lentokentille, mutta kustannusten säästämiseksi ne aiotaan säilyttää suurinpiirtein yhdellä tai kahdella lentokentällä. Sellaisia sotia on nähtykin, joissa sellaiset helpot mansikat on poimittu pois heti alkajaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, ettei nyt ole suinkaan eka kerta kun eu-parlamentti käsittelee syytesuojan poistamista sen jäseniltä. Nytkin kyseessä on Espanjan parlamentin jäsenestä. Vuodesta 2019 hän on toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä. Kaiketi syytesuoja koskee näin ollen myös parlamenttiin valittuja edustajia, jolloin parlamentin on annettava suostumus Espanjan oikeusviranomaisille syytteen nostamista varten. On huomattava, että ylipäänsä kaikkia eu instansseja koskee syytesuoja. Hyvin on jäsenmaat ”hommansa” hoitaneet. Mutkia ei voi ajaa suoriksi vaan ideologiakin jossain tapauksessa tulee ja suodaan näyttelevän osaansa.
https://yle.fi/uutiset/3-9488173 ”Euroopan parlamentti vei Marine Le Peniltä syytesuojan”
https://www.itahame.fi/uutissuomalainen/3985601 ”EU-parlamentti purki kolmen katalonialaismepin syytesuojan”
Ilmoita asiaton viesti
Näiden 400 puolesta äänestäneen joukosta löytynee aika monta, jotka ovat suureen ääneen sitä mieltä, että Navalnyin saama tuomio on motiiviltaan poliittinen, vaikka olisi juridisesti lain kirjaimen mukainen.
Ilmoita asiaton viesti
Vallanpitäjän syytesuoja on korruption keskeisiä tukipilareita. Parlamentin jäsenyyteen perustuvalle syytesuojalle ei pitäisi olla käyttöä missään maailman kolkassa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se noinkin.
Meidän tulee kuitenkin muistaa miksi syytesuoja on aikanaan otettu käyttöön.
Syy siihen on paljolti suoja samaisia vallanpitäjiä vastaan.
Venäjä on yksi hyvä (huono) esimerkki tästä. Siellä ei mikään syytesuoja toimi vaikka olisi lakiin kirjoitettu. Vallanpitäjä ohittaa sen mielensä mukaan.
Ja meidän tulee muistaa että tällaiset lait eivät ole hyviä aikoja varten vaan huonoja aikoja varten.
Sen olemme saaneet huomata nyt Koronan aikana kun sopivia lakeja ei ole koska ne on tehty normaaliaikoja varten.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän syytesuoja pitää vallanpitäjät suojassa. Putinia ei koskaan tulla saamaan tuomiolle, vaikka hänen kontollaan on useita murhia ja murhayrityksiä ympäri maailmaa ja vaikka hänen omaisuutensa on korruption kautta valtiolta anastettua.
Navalnyin tapauksessa ongelma ei ole syyte, vaan se, että tuomioistuimet ovat politisoituja. Minun mielestäni eduskunnan ei pitäisi Suomessakaan antaa syytesuojaa yhdellekään kansanedustajalle eikä ministerille. Ministerien ja kansanedustajien syytteet tulee aina käsitellä virkamiespäätöksinä riippumatta siitä, tapahtuiko epäilty rikos eduskunnan puhujakorokkeella tai ministeriössä virkaa hoidettaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Syytesuoja kaikille tai ei kenellekään on joka tapauksessa joku lähtökohta.
Nyt syytesuojalle selvästikin olisi käyttöä, tuolla Espanjan suunnalla tapahtuvien asioiden takia. Nämä kaksi eivät tosin liity toisiinsa mitenkään. Espanjan poliittinen ajojahti katalaani-johtajia kohtaan pitäisi saada samanlaisen huomion kohteeksi kuin Navalnyin poliittinen ajojahti.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. On käsittämätöntä, että Espanjassa on vielä pystyssä täysi huijareiden monarkia, mutta kunnon kansalainen, joka toimii avoimesti kansan valtuuttamana joutuu syytetyksi ja osa on jo telkien takana.
Ilmoita asiaton viesti
Entinen kuningaskin vielä vapaalla jalalla. Maanpaossa Lähi-Idän paremmissa monarkioissa, joissa kuninkaalla on vielä kaikki valta.
Ilmoita asiaton viesti
Katalaanijohtajat kaiketi pyrkivät pilkkomaan valtion. Eikö tuo ole Espanjassa laitonta?
En tiedä, miten sinä Ion suhtauduit Suomen Kommunistisen puolueen tarkoitukseen liittää Suomi Neuvostoliittoon vielä 40-luvulla. Oliko tuo mielestäsi hyväksyttävää? Olisiko se hyväksyttävämpää, jos toiminta aloitettaisiin vaikkapa Etelä-Karjalasta ja pyrittäisiin pilkkomaan pieni pala kerrallaan itsenäisiksi ennen alueen liittämistä Venäjään?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, pilkkomaan valtion.
Ja tuo mainitsemasi Navlanyi, pyrkii ottamaan vallan itselleen. Onko siinä eroa?
Kuka usko ihan aikuisten oikeasti että jos Navalnyin porukka pääsee valtaan niin asiat Venäjällä muuttuvat? Diktaattori muuttuu ja lakeijansa, ei muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen oppositiopoliitikko pyrkii valtaan. En minä Halla-ahoakaan vangita haluaisi, vaikka hän pyrkii valtaan juurikin samalla tavalla kuin Navalnyi. Eikä Halla-ahonkaan valtaannoususta mitään hyötyä suomalaisille koituisi. Ministeri vaihtuisi ja lakeijansa. Ei muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksesi katalaanijohtajasta antaa ymmärtää että mieletäsi hänen syytesuojansa tuleekin poistaa koska pyrkii erottamaan baskimaan Espanjasta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomikaan puusta ole pudonnut. Johtajamme pyrkivät pilkkomaan Venäjän valtion. Ja onnistuivat siinä. Minulla ei skitsofrenia riitä siihen että muistelisin lämmöllä Suomen itsenäistymistä, mutta samalla toivottaisin Puigdemontin ja kumppanit tervemenneiksi vankilaan. Katalaanit ovat eri kansa kuin espanjalaiset, ja Espanjan kolonialismin alaisia. Yhtä oikeutettuja kolonialismin päättymiseen kuin entiset eurooppalaisten valtojen alusmaat Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kolonialismin aikakauden on syytä olla ohi.
Ilmoita asiaton viesti