Oluen nettimyynti pitäisi sallia, korona-kriisin ja aluepolitiikan takia

Korona-kriisi kurittaa monen muun toimialan ohella myös kotimaisia laadukkaan käsityöläis-oluen pienpanimoita, joiden tuotteita ei ole ihan jokaisella Suomen Essolla myynnissä ale-hintaan. Niiden tärkein myyntikanava on normaalisti ravintolat, koska K-marketin, S-marketin tai Lidlin hyllylle ei ole asiaa ihan kenellä tahansa. Mutta nyt on ravintolat kiinni, ja pienpanimoiden myynti pysähdyksissä.

https://yle.fi/uutiset/3-11296831

Nettimyynti on jonkunlainen lohtu lähes kaikkien muiden tuotteiden myyjien tilanteeseen, mutta pienpanimot eivät saa myydä tuotteitaan netin kautta, koska KHO kieltää sen. Siis laki ei kiellä, mutta KHO kieltää.

https://www.libera.fi/2019/01/24/varustelekan-hakemus-oluen-etamyyntiin-on-hylatty-ilman-lakiin-perustuvaa-syyta/

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/739733-kho-tyrmasi-oluen-etamyynnin-varustelekalta-yritys-emme-tieda-miksi-tama-pitaa

Erikoinen tilanne, mutta turha sitä on jäädä surkuttelemaan. Ratkaisu ongelmaan olisi lain muutos, joka selväsanaisesti sallii pienpanimoille tuotteiden etämyynnin, jos tuotteet noudetaan jakelupisteestä jolla on alkoholin vähittäismyyntilupa. Kuten vaikka R-kioskilta, joita Suomessa riittää.

Korona-kriisi on ohimenevä ilmiö, mutta silti riittävä syy tukea pienpanimoita sallimalla nettimyynti kriisin ajaksi. Myynti kannattaisi tosin sallia ihan pysyvästi, syystä jonka Varusteleka kiteytti KHO:n hylkäämässä hakemuksessaan vuonna 2016: oluen valikoiman parantaminen syrjäseudulla asuville, joiden paikallisesta lähikaupasta saa vain Kohvia ja Careliaa.

Mikä kiusanteko tässä koko nettimyynnin kieltämisessä olikaan alunperin taustalla? Vaikka eihän laki sitä kiellä, mutta joku kieltää kuitenkin. Jos syynä on huoli suuresta alkoholin kulutuksesta, siinä tapauksessa kotimaiset pienpanimot ovat väärä osoite rajoituksille. Tallinnan ja Latvian halvat bulkki-tavaran myyjät ovat mahdollisesti ongelma alkoholin suurkulutuksen kannalta, mutta kallista laatua myyvät kotimaiset pienpanimot eivät alkoholismia edistä Suomen kansan keskuudessa.

Tästäpä iski inspiraatio: Mitä jos alkoholiveron sijasta meillä olisi alkoholin vähimmäishinta? Halvalla ei saa myydä, on pakko laittaa vähintään valtion määräämä minimi-hinta. Se muuttaisi kilpailutilanteen, poron urealta maistuva Tallinnan tuonti-tavara katoaisi markkinoilta, ja pienpanimoiden käsityönä tehty laatu pääsisi vihdoin oikeuksiinsa. Koska eihän kukaan osta kallista ja huonoa, jos tarjolla on myös kallista ja hyvää, ja lakisääteisesti kaiken on oltava kallista.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu