Olympiakomiteassa on meininki kuin katolisessa kirkossa tai lestadiolaisissa

Mitä yhteistä on Jan Vapaavuorella, katolisen kirkon paavilla ja lestadiolaisten johtajilla? Teologiasta en tiedä, mutta sen verran näillä on yhteistä, että nämä kaikki ovat hyssytelleet seksuaalisen ahdistelun kohuja, ja antaneet ahdisteluun syyllistyneen jatkaa organisaatiossa paraatipaikalla.

https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/093d6c34-4e8a-47fe-8aac-b75274651f78

https://yle.fi/urheilu/3-12381688

Uutisissa mainittu Olympiakomitean toimistolla nuorille naisille suositeltu ”hissisääntö” on herättänyt keskustelua Twitterissä, mistä mahtaisi olla kyse. Uskottavin teoria jonka minä olen kuullut on sellainen, että ”älä mene samaan hissiin henkilön X kanssa, koska kahden kesken se alkaa kommentoida vartaloasi tai ehdotella sopimattomia”.

Toksisen setämiehen näkökulmasta katsoen #MeToo-liike oli aluksi aika rasittava ylilyönti, ainakin joiltakin osin. Syytöksiä nettiin vain kaiken kansan ihmeteltäväksi, ilman todisteita, mikä on totta ja mikä ei. MeToo-liike pyrki myös määrittelemään itse, millainen käytös on jatkossa sallittua yhteiskunnassa ja mikä ei. Ahdisteluksi leimattiin myös sellaista käytöstä, joka on täysin laillista yhteiskunnassa.

Mutta tässä Olympiakomitean tapauksessa on kaikki palaset ilmeisesti kohdallaan. Tapahtunutta ei kiistetä (nyt enää, kun se lipsahti julkiseksi keittiön kautta, vaikka niin ei pitänyt käydä). Myös tapahtumien yksityiskohdat tuntuvat ylittävän yleisen moraalikäsityksen ja jopa laillisuuden rajan. Valta-asemassa oleva ei saisi käydä alaisen vartaloon käsiksi eikä pyytää seksiä alaiselta, varsinkaan uhkailemalla, että kieltäytymisellä voisi olla seuraamuksia henkilön urakehitykselle.

Jan Vapaavuoren luotsaama Suomen Olympiakomitean hallinto näki kuitenkin viisaimmaksi, että lakaistaan ongelma maton alle, ja annetaan Mika Lehtimäen jatkaa tehtävässään, koska hän tekee todella vahvaa tulosta. Tämä on se perinteinen syy, miksi kaiken maailman Spedet ja Jimmy Savillet ovat olleet koskemattomia omissa valtiorahoitteisissa (!) yhteisöissään. Koska he ovat tehneet niin kovaa tulosta ammatillisesti. Se on antanut heille vapaat kädet mennä kulissien takana takahuoneessa seksuaalisten käyttäytymisnormien rajamaille, ja vähän ylikin.

Myös Jan Vapaavuori tekee kovaa tulosta ammatillisesti. Saa nähdä, riittääkö se pelastamaan hänen työpaikkansa Olympiakomiteassa. Citius, altius, fortius.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu