On mahdollista, että USA:n tutkima korona-virus lähti liikkeelle Wuhanin laboratoriosta

Jotta bloggaaminen ei mene tylsäksi, ja jotta elämässä olisi vähän jännitystä, kirjoitetaanpa välillä jotain mikä on todistettavasti totta, eikä pelkkää mutua tai epämääräisiä huhuja. Löytyykö totuuden puhujalle yösijaa, se jää nähtäväksi.

Jotta voisi kirjoittaa totta jostain aiheesta, siihen tarvitaan luotettavia tietolähteitä. Maailmassa on aika vähän sellaisia. Wikileaks on aika hyvä, vaikka sen perustaja istuukin tällä hetkellä Lontoossa Belmarshin vankilassa. Toinen ihan parhaimmasta päästä on amerikkalainen tutkivien journalistien julkaisu The Intercept.

USA:ssa ei ole kovin terveellistä levittää vaikutusvaltaisista poliitikoista perättömiä juoruja, jotka eivät ole totta. Se voi käydä aika kalliiksi oikeudessa. The Interceptin kurinalainen linja faktojen kanssa kävi ilmeiseksi viime viikolla, kun julkisuuteen tuli tietoja, että CIA oli suunnitellut Wikileaksin perustajan Julian Assangen salamurhaamista Lontoossa vuonna 2017. Uutinen levisi nopeasti moniin valtavirrankin medioihin USA:ssa, mutta The Intercept vaikeni alkuvaiheessa, eikä kirjoittanut asiasta sanaakaan.

Sellaiset amerikkalaiset, jotka lukevat politiikan uutiset mieluiten muualta kuin CNN:ltä tai Washington Postista, alkoivat jo ihmetellä, miksi The Intercept ei kirjoita näin merkittävästä politiikan uutisesta mitään. (No eivätpä tainneet kirjoittaa Suomenkaan tärkeimmät mediat, missään vaiheessa.) Kun alkuperäisen uutisen tulemisesta julkisuuteen oli kulunut aikaa jo 24 tuntia, jopa Edward Snowden kävi kärsimättömäksi Twitterissä, ja ihmetteli miksi The Intercept vaikenee asiasta. The Intercept ei vaiennut, vaan tarkisti asiaan liittyviä faktoja kaksi vuorokautta. Sitten he julkaisivat uutisen.

https://theintercept.com/2021/09/28/assange-kidnapping-wikileaks-cia-senate/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/cia-suunnitteli-journalisti-julian-assangen-salamurhaamista-lontoossa-2017/

Korona-viruksen alkuperään liittyviä epämääräisiä huhuja ja teorioita on liikkunut maailmalla melkein yhtä kauan kuin virusta itseään. Bill Gatesin salajuoni, ja niin edelleen. Hatusta vedettyjä tarinoita, joiden tueksi ei ole tarjolla minkäänlaisia todisteita. Kesällä 2020 Perussuomalaisten riveissä tuolloin vielä komeillut Ano Turtiainen nostatti kannattajiensa euforiaa, kysymällä Twitterissä, mitä mieltä nämä ovat huhuista että Bill Gates on korona-viruksen kehittäjä. Populistin kokemuksella Turtendeerus osasi kuitenkin valita sanansa siten, että hän ei suoranaisesti väittänyt uskovansa tähän huhuun.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/upottaako-turtiainen-perussuomalaisten-kannatuksen/

Eilen 1.10.2021 The Intercept julkaisi artikkelin USA:n viranomaisten rahoittamasta korona-virusten tutkimuksesta kiinalaisessa Wuhanin laboratoriossa, ja siihen liittyvistä monista epäselvyyksistä. Tämän median faktantarkistuksen läpi suodatettuna tarina saattaa olla jopa tutustumisen arvoinen. Joten tutustuin tilanteeseen, mitä The Interceptillä on sanottavaa aiheesta.

https://theintercept.com/2021/10/01/nih-bat-coronavirus-grant-ecohealth-alliance/

Suurinpiirtein kaikki tahot maailmassa ovat yhtä mieltä siitä, että korona-epidemia lähti liikkeelle Wuhanin maakunnasta Kiinassa. Wuhanissa oleva laboratorio Wuhan Institute of Virology oli jo vuosien ajan tehnyt korona-virusten tutkimusta USA:n kansallisen terveysviraston (National Institute of Health, NIH) laskuun. NIH on USA:ssa vastaava viranomainen kuin Suomessa THL, mutta suuremmassa mittakaavassa: NIH on maailman suurin biolääketieteellisen tutkimuksen rahoittaja. NIH rahoittaa yleishyödyllistä yhdistystä nimeltä EcoHealth Alliance, joka on Wuhanin laboratorion korona-virusten tutkimuksen toimeksiantaja ja työn maksaja.

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Institutes_of_Health

https://en.wikipedia.org/wiki/EcoHealth_Alliance

https://en.wikipedia.org/wiki/Wuhan_Institute_of_Virology

Wuhan Institute of Virology ei tutkinut ainoastaan luonnosta löytyviä korona-viruksia, vaan kehitti myös täysin uusia viruksia geenimuuntelulla. Ei omasta aloitteestaan, vaan EcoHealth Alliancen määrittelemien työtilausten mukaisesti. Millaista tutkimusta Wuhanissa tarkkaan ottaen tehtiin, ja millaisia uusia viruksen muunnoksia oli valmistettu geenimuuntelulla, siihen aikaan kun korona-epidemia lähti leviämään Wuhanista ympäri maailmaa? Tämän asian pitäisi selvitä EcoHealth Alliancen raporteista, jotka se lakisääteisesti toimittaa tekemästään tutkimuksesta NIH:lle. Siihen liittyy kuitenkin epäselvyyksiä, joihin The Intercept kiinnittää huomiota.

Korona-viruksen leviämisen aikoihin menossa olevaa tutkimusta koskeva raportti olisi pitänyt toimittaa NIH:lle jo syksyllä 2018, vuosi ennen korona-epidemian alkamista, mutta se toimitettiin NIH:lle vasta syyskuussa 2020, vuosi epidemian alkamisen jälkeen. The Interceptin toimitus epäilee, että syksyllä 2020 laadittu raportti tutkimuksen aiheesta ei ole alkuperäinen, vaan alkuperäinen raportti on kadonnut johonkin. NIH ja EcoHealth Alliance eivät ole suostuneet vastaamaan mitään The Interceptin kyselyihin asiasta, onko olemassa joku aiempi versio tästä raportista. The Intercept on nyt haastanut NIH:n ja EcoHealth Alliancen oikeuteen saadakseen lakiteitse haltuunsa lisää tietoa epäillystä aiemmasta raportin versiosta, sekä samaa aikaikkunaa koskevasta 5-vuotisesta tutkimuksen edistymisen raportista, jota NIH ei ole myöskään suostunut luovuttamaan tietopyyntöjen esittäjille.

Ei ole ollut salaisuus missään vaiheessa korona-epidemiaa, että Wuhanissa on laboratorio joka tutkii korona-viruksia ja kehittää muunnelmia niistä. Siihen ei tarvittu paljon vilkasta mielikuvitusta, että korona-viruksen alkuperästä keksittiin mitä erikoisempia teorioita. Milloin kukakin henkilö maailman rikkaimpien ihmisten listalta oli salaliitto-teorioissa rahoittanut viruksen kehitystyön ja tahallisen vapaaksi päästämisen leviämään ihmisiin ympäri maailmaa. Sitä ei rahoittanut Bill Gates, eikä kukaan muukaan Forbes-lehden kansikuvista tuttu miljardööri. Korona-virusten tutkimusta rahoittaa EcoHealth Alliance, joka saa rahat NIH:lta, joka puolestaan saa rahoituksensa USA:n liittovaltiolta.

Länsimaissa on haluttu ylläpitää sellaista ajattelutapaa, että korona-epidemia ei liity millään tavalla Wuhanissa olevaan korona-tutkimuksen laboratorioon. Tieteen nimissä on lausuttu varmana totuutena, että korona-viruksen ominaisuuksista voidaan päätellä, että sitä ei ole kehitetty laboratoriossa, vaan se on syntynyt luonnossa spontaanien mutaatioiden tuloksena.

Arvovaltainen lääketieteen julkaisu The Lancet julkaisi helmikuussa 2020 dokumentin, jonka allekirjoittajina oli 27 tunnettua lääketieteen edustajaa. Dokumentissa varoitetaan tiedemaailmaa heittäytymästä mukaan villeihin salaliitto-teorioihin, joita on liikkeellä liittyen korona-epidemian mahdolliseen yhteyteen Wuhanin laboratoriossa tehdyn tutkimuksen kanssa. Tässä dokumentissa vedotaan tutkimuksiin, joiden mukaan on varmuudella todistettu, että korona-epidemian virus SARS-CoV-2 on kehittynyt luonnossa, ei laboratoriossa. Myös Suomessa media noudattaa tämän julistuksen ja tutkimuksen linjaa, ja sanoo sen olevan täysin varmaa ja tieteellisesti todistettua, että SARS-CoV-2 ei ole laboratoriossa kehitetty ihmisen luomus.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30418-9/fulltext

12 kuukautta tämän suurta vaikutusvaltaa saaneen The Lancetin artikkelin julkaisemisen jälkeen amerikkalainen yhdistys U.S. Right To Know sai läkisääteisillä tietopyynnöillä haltuunsa sähköpostit, jotka liittyvät tuon The Lancetin artikkelin laatimiseen. Kävi ilmi, että tämän The Lancetin artikkelin aloitteellinen tutkijoiden kokoonkutsuja ja hankkeen koordinaattori oli EcoHealth Alliancen pääjohtaja Peter Daszak. Hänen nimensä löytyy 27 allekirjoittajan joukosta, mutta sähköposteista käy ilmi, että hän harkitsi mahdollisuutta jättää julkilausuma allekirjoittamatta, ja siten salata julkisuudelta osallisuutensa asiaan.

Daszak on hieman jäävi henkilö julistamaan totuutena, että SARS-CoV-2 ei ole missään tapauksessa voinut muodostua laboratoriossa, hänen johtamansa tutkimuksen tuloksena. Peter Daszak on jäsenenä myös kahdessa kansainvälisessä komiteassa, joiden tehtävänä on selvittää SARS-CoV-2 viruksen alkuperä. Tässä herää kysymys, pääsikö Peter Daszak The Lancetin artikkelin koordinaattorin ja kokoonkutsujan asemassa valikoimaan allekirjoittajiksi sellaisia tutkijoita, joiden mielipide asioista on ”oikeanlainen”?

https://usrtk.org/biohazards-blog/scientists-masked-involvement-in-lancet-letter-on-covid-origin/

Syyskuussa 2019, kolme kuukautta ennen korona-epidemian alkamista Wuhanin torilta, Wuhan Institute of Virology poisti internetistä viruksiin liittyvän puolijulkisen tietokantansa. Tietokannan sanotaan joutuneen hakkeroinnin kohteeksi, ja sen takia se eristettiin internetistä, eikä sitä ole palautettu julkisuuteen enää sen jälkeen.

Kesäkuussa 2020 Wuhan Institute of Virology lähetti sähköpostitse NIH:lle pyynnön poistaa tietokannastaan osan heidän tutkimustuloksistaan. NIH toteutti tuon pyynnön, joten mainittua tietoa ei valitettavasti ole enää USA:n maaperällä säilytyksessä ja lakisääteisten tietopyyntöjen ulottuvilla. Tämän tietojen poiston huomasi vuotta myöhemmin evoluutiobiologi Jesse Bloom, joka raportoi havainnostaan Twitterissä kesäkuussa 2021:

https://twitter.com/jbloom_lab/status/1407445604029009923

Heinäkuussa 2021 The Washington Post raportoi havainnostaan, että WHO:n korona-viruksen alkuperää koskevassa tutkimuksessa oli muutamia epäselvyyksiä. WHO reagoi asiaan erikoisella tavalla, muuttamalla tutkimuksen aineistoa jälkeenpäin kolmen sairastuneen henkilön kohdalla. Vaihtamalla heidän tietoihinsa eri viruksen kuin heidän tiedoissaan oli alunperin. Tutkimuksen aineisto saatiin sillä keinolla oikeanlaiseksi ja loogiseksi.

https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/covid-pandemic-origin-wuhan-lab/2021/07/07/41fbbf9e-d560-11eb-b39f-05a2d776b1f4_story.html

Suomalaisten kannalta sillä ei ole suurta merkitystä, onko SARS-CoV-2 karannut Wuhan Institute of Virologyn laboratoriosta, vai lähtikö virus leviämään Wuhanin torilla myytävästä lepakosta. Tuossa se virus nyt liikkuu luonamme joka tapauksessa. Meidän kannaltamme ei ole merkitystä sillä, mistä ja miksi virus on lähtenyt liikkeelle. Asiaan konkreettisesti kytköksissä oleville tahoille näyttää kuitenkin olevan ensiarvoisen tärkeää todistella, että virus on varmasti kehittynyt luonnossa mutaatioista, eikä ole missään tapauksessa mahdollista, että Wuhan Institute of Virologylla olisi jonkinlainen tahaton rooli korona-epidemian alkamisessa.

Totuutta emme tiedä, joudumme valitsemaan kenen esittämään tietoon haluamme luottaa. Asiaa ei auta kovin paljon se salailun, tietojen poiston ja tutkimustulosten jälkeenpäin muuttamisen kulttuuri, joka tämän asian ympärillä vallitsee tällä hetkellä. Toivottavasti tietojen poiston kulttuuri ei ulotu myös Uuden Suomen Puheenvuoroon ja tähän blogiin asti. Tiedätte mitä tarkoitan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu