On pelkkää satua, että joulupukki olisi suomalainen

 

Vietin tänä vuonna suorastaan vihervasemmistolaista joulua. Ostamiani lahjoja kehtaisi esitellä vihreämmissäkin piireissä. En ostanut vaimolle luonnonvaroja tuhlaavaa ja ilmastoa kuormittavaa tarpeetonta krääsää, vain ostamisen pakosta, vaan tarpeellisen käyttöesineen arkeen ja juhlaan. (Ks. valokuva yllä.)

Tilastojen mukaan joulun pyhien jälkeen jätetään avioero-anomuksia enemmän kuin muina aikoina vuodesta. Kumma juttu. Mistähän se voi johtua?

Minun 8- ja 11- vuotiaat poikani alkavat ymmärtää rahan päälle jo sen verran, että isä yrittää aina tinkiä kaupan leluosastolla,  että ostetaan mahdollisimman vähän ja mahdollisimman halpaa. Niinpä ostimme lähes kaikki Legot tämän vuoden pukinkonttiin käytettynä netistä. Pojat eivät ole koskaan kuulleetkaan ruotsalaisesta teinistä ja hänen ilmasto-ahdistuksestaan (luultavasti), luonnonvarojen säästäminen ei ollut motiivi käytettyjen lahjojen ostamiseen. Vaan pojat tajusivat, että käytetyt Legot ovat puolet halvempia kuin uudet, joten niitä saa kaksi kertaa enemmän.

Netistä tilattuja leluja odoteltiin sitten marraskuun ja joulukuun mittaan kuin joulukuuta nousevaa. Ja kun niitä saapui postiin, pojat paketoivat itse omat lahjansa. En ole koskaan uskotellut lapsilleni, että joulupukki olisi olemassa. He ovat jo vuosia olleet itse mukana ostamassa tai tilaamassa netistä omat lahjansa. Silti 8-vuotias poikani onnistui yllättämään minut tänä vuonna pohdiskelemalla, näkisikö joulupukista ehkä vilauksen, jos jäisi valvomaan koko jouluyöksi? Vaikka kaikki lahjat ostetaan itse, ja jopa pakataan itse, eivätkä lahjat ole edes uusinta uutta suoraan Korvatunturin pajasta, vaan käytettyä tavaraa jonkun toisen lapsen kodista, silti siihen tarinaan näyttää vielä mahtuvan joulupukkikin.

Myös monet suomalaiset aikuiset uskovat satuun joulupukista. Nimittäin satuun siitä, että joulupukki olisi jotenkin suomalainen keksintö. Yleensä varsin ansiokas maantiedon ja historian aikakauslehti National Geographic onnistui kirjoittamaan artikkelin joulupukin historiasta, jossa ei mainita Suomea sanallakaan. Amerikkalainen joulupukki asuu pohjoisnavalla. Jossa ei tosin ole poroja, eikä maaperää. Jos meret lämpenevät, ehkä siellä ei ole kohta enää luntakaan. Asuuko amerikkalainen joulupukki sen jälkeen sukellusveneessä?

https://www.nationalgeographic.com/news/2018/12/131219-santa-claus-origin-history-christmas-facts-st-nicholas/

Espanjan suurin sanomalehti El País toteaa ilman paatosta ja puolueellisia taka-ajatuksia, että Suomen Rovaniemi on voittanut markkina-miesten välisen globaalin kisan siitä, missä joulupukki asuu. Sattumalle ja tuurille annetaan oma osuutensa tässä tarinassa. Kun presidentti Rooseveltin vaimo vieraili Suomessa vuonna 1950, hänelle pystytettiin kiireellä puinen maja Rovaniemelle napapiirin rajalle. Siitä kojusta muodostui melko suosittu turistikohde, jonka luona matkailijat kävivät ottamassa itsestään valokuvan pohjoisella napapiirillä. 15 vuotta myöhemmin Rovaniemen kaupungin matkailun edistämis-toimistossa haluttiin laajentaa palveluita tässä suositussa paikassa, ja niin keksittiin tehdä siitä alueesta joulupukin toimisto.

https://elpais.com/elpais/2020/12/22/paco_nadal/1608622042_250120.html

Pohjoisnapa on hankala kotipaikka turisti-rysäksi tuotteistettavalle joulupukille, koska pohjoisnavalle on niin vaikeaa ja kallista matkustaa. Myös suomalaiseen noin satavuotiseen perinteeseen kuuluva Korvatunturi on liian kaukana kaikesta, jotta siitä voisi tehdä menestyvää turisti-magneettia. Rovaniemelle pääsee helposti junalla ja lentokoneella. Rovaniemi on hyvä. Laitetaan joulupukki sinne.

Paljonkohan Coca-Colalle täytyisi maksaa, jotta he siirtäisivät oman joulupukkinsa Rovaniemelle? Täytyy vain toivoa, että mikään muu kaupunki maailmassa ei maksa Coca-Colalle sitä ennen. Se voisi vielä horjuttaa Rovaniemen asemaa joulupukin kotipaikkana.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu